Ekonomija

Isčupali bi se i sa gostima iz okruženja

Hladni april nije napunio bašte budvanskih lokala. Šetača skoro da i nema, ali ugostitelji vjeruju da će sezone biti i da najave ohrabruju. Nadaju se u bliskoistočno tržište, region, ali računaju i na domaće goste. Kažu i da bi im još jedna propala sezona uništila poslovanje, radnici koje su teško sačuvali dobili bi otkaz…, piše Pobjeda. Rusi bi im i te kako poboljšali sezonu i popunili kapacitete. Najbolji su potrošači, kažu, ali ništa bez direktnih avio-linija… Prema posljednjim podacima, u Budvi boravi oko 2.000 gostiju, od čega 450 u hotelima. U pitanju su gosti iz Srbije, Rusije, Albanije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Pripreme

Kako je Pobjedi kazala direktorka Turističke organizacije Budva Maja Liješević, usljed nerentabilnosti još uvijek je otvoren simboličan broj hotela u našem gradu – svega 15 od ukupno 134 velika i mala.

“Očekujemo da će veći broj biti otvoren tokom prvomajskih (uskršnjih) praznika, jer su hotelijeri pripremili zaista povoljne aranžmane “, kazala je Liješević dodajući da pripreme za sezonu teku uobičajenim tokom za ovo doba godine.

“Hotelijeri i ugostitelji su potpuno spremni za prve goste koje očekujemo početkom maja, zakupci plaža su u fazi finalnih priprema svojih kupališta. Čistoća na teritoriji cijele opštine je na zavidnom nivou. Ipak, osjeća se da je Budva „u znaku očekivanja“, tj. da svi privredni subjekti u našem gradu prate razvoj epidemiološke situacije u Crnoj Gori i reaguju shodno tome “, ističe Liješević.

Kada su u pitanju najave za predstojeću sezonu, ona naglašava da imaju informaciju od turističkih radnika da postoji veliko interesovanje sa tržišta Ukrajine, Rusije i Bjelorusije, dok od gostiju iz regiona svakako očekuju dobru posjećenost, ali više individualnu, nego organizovanu.

“Jedno je sigurno, tvrde turistički poslenici Budve – ovo će ljeto obilježiti veliki broj „last minut“ gostiju, u skladu sa svim svjetskim trendovima”, naglašava Liješević.

Kada su u pitanju njihove aktivnosti još uvijek čekaju informaciju od resornog ministarstva i Instituta za javno zdravlje po pitanju „Protokola za putovanja“, jer u dogovoru sa NTO i ostalim LTO organizuju regionalnu kampanju, s obzirom na to da je sasvim izvjesno da će se osloniti na bliskoistočno tržište.

“Izvjesno je i to da će naša promotivna kampanja i ove godine biti uglavnom digitalna. Budva, destinacija prepoznata po najposjećenijim manifestacijama u zemlji i šire, ove godine se mora, nažalost, kao i prethodne, prilagoditi aktuelnim epidemiološkim mjerama, posebno onima koje se odnose na mogućnost brojnijeg okupljanja”, kazala je Liješević.

U ovom trenutku, naglašava ona, najvažnije je stvoriti stabilnu epidemiološku podlogu i obezbijediti što bržu vakcinaciju u cilju postizanja kolektivnog imuniteta.

” To će sigurno pružiti povjerenje turistima koji Crnu Goru i Budvu biraju kao svoju destinaciju za odmor. Veoma je važno i obezbijediti što hitniju avio-povezanost sa Rusijom, nama izuzetno važnim tržištem. Optimizam budi informacija da ,,Aeroflot“ najavljuje prve letove ka Crnoj Gori krajem aprila”, kazala je Liješević dodajući da je svakako izazov i pripremiti destinaciju za dolazak gostiju.

“Moramo poslati poruku stabilne cjenovne politike ali i poruku da vodimo računa o sopstvenom i tuđem zdravlju”, poručila je Liješević.

Najave

Potvrdu da se ove godine očekuje veliki broj turista iz Ukrajine dao je vlasnik turističke agancije ,,Pilon“ Lolo Pjerotić. Oni su sa turistima sa ovog tržišta poslovali i prošle godine tako da su jedna od rijetkih agencija koje su imale posla i minule sezone.

“Sezona će biti dobra, ali ne i sjajna. Najava ima, rezervacije su svakodnevne tako da čekamo”, ističe Pjerotić dodajući da samo treba odrediti mjere ulaska, i da Vlada ispuni najavljeno snižavanje cijena PCR testa za turiste. To bi umnogome privuklo više turista sa ovog područja.

Pjerotić smatra da turističkog uspjeha iz 2019. neće biti ni naredne tri, četiri godine.

“Biće ostvareno 50 odsto prihoda iz 2019. godine. Ako se uspostave avio-linije sa Rusijom bilo bi i više. Za sada nema izgleda. Ja sam jako informisan oko toga, pratim njihovu televiziju”, kaže Pjerotić.

Navodi i podatak da Rusi zbog složene epidemiološke situacije neće putovati u Tursku i da bi zato bilo veoma dobro da se organizuju avioni jer bi oni rado došli Crnu Goru.

“Dolaziće bogati Rusi, ali avionskom linijom preko Beograda na Tivat. A, već su poskupili karte”, kaže Pjerotić dodajući da nova crnogorska avio-kompanija ako poleti znači dosta, ali ako Rusija ne dozvoli ništa od toga.

“Moje mišljenje je da je dolazak ruskih gostiju i zdravstveni i ekonomski i politički problem. Treba da se napravi dobar lobi i to bi za nas bio spas. Ostvarili bismo sigurno i više od 60 odsto prihoda iz 2019. godine “, kaže Pjerotić dodajući da su Rusi u velikom broju vakcinisani i ne treba im test što dodatno sve olakšava.

Po njegovim saznanjima u najavi su i gosti iz Bjelorusije i Moldavije koji će krenuti od juna.

“Mi smo spremni, radno je. Dolaze nam vodiči iz Ukrajine, sve pripremamo. Ima nešto više najava ove godine, najavljeno je više i aviona. Međutim to ne mora ništa da znači. Ako ne bude interesovanja, i broj letova će se smanjiti”, kazao je Pjerotić objašnjavajući da su turisti sa ovih tržišta dobri potrošači. Ne kao Rusi, ali…

Pjerotić poručuje i da Vlada treba da obezbijedi da turisiti što normalnije dolaze i odlaze.

“Nemamo drugog izlaza. Prošle godine je napravljena velika greška. Držane granice su bile zatvorene dugo. Ne smije to biti ponovljeno. Granice moraju biti otvorene”, smatra Pjerotić.

Direktor ugostiteljskog preduzeća „Mozart“ Luka Vučković gdje su bile prazne bašte, kaže da ovih dana posluju veoma slabo i to nekih 10 odsto u odnosu na 2019. godinu. Procjene za sezonu kaže ne može niko dati. Situacija se mijenja iz dana u dan, ali neke najave obećavaju. On apeluje da se obavezno svi vakcinišu, naročito turistički radnici jer jedino zajedno uz poštovanje mjera možemo sezonu učiniti uspješnom.

“Iz našeg Udruženja ugostitelja Budve zalagali smo se da se naprave određeni sertifikati za preduzeća čiji su zaposleni vakcinisani da bi turisti znali da je to sigurnije mjesto za boravak”, kazao je Vučković.

Situacija za ugostitelje je, kako kaže, veoma teška, i ova sezona ako se ne ,,odradi“ sa 60 odsto prihoda iz 2019. godine svi će zatvoriti lokale jer su i ovako na izdisaju.

“Nadamo se da će nam veći promet početi krajem maja. Očekujemo turiste iz okruženja – Srbija, Albanija, Bosna, Bugarska, Makedonija i očekujemo goste iz istočnog bloka Ukrajina, Bjelorusija, Rusija… Ako bi imali sezonu od nekih 60 odsto od 2019. bili bi prezadovoljni i na taj način većina nas bi mogla da održi preduzeće likvidnim i da na neki način izdrži sljedeću zimu”, tvrdi Vučković.

Dodaje da su budvanski ugostitelji pogođeni ovom krizom ne 14, nego 18 mjeseci, jer im je i prošla zima bila loša.

Promet

“Prošle godine smo imali od 15 do 25 odsto prometa od 2019. i to je veliki udar na sve nas. Imamo veliki broj zaposlenih, većina nas zadržali smo radnike i to je dobro. Nama je to cilj i da preduzeće posluje pozitivno”, kazao je Vučković dodajući da se veliki broj lokala u Starom gradu zatvara.

“Dosta je preduzeća bankrotiralo. Izuzetno je teško lokal zatvoriti jer su to veliki troškovi, pa onda ponovo otvoriti. Dobra stvar je što smo se izborili da naše kolege vrše dostavu i na taj način opstaju tokom zabrane rada. Ako budemo i ovu godinu izgubili bojim se da će dosta nas zatvoriti preduzeća, odnosno da će svoje poslovne prostore izdati jer neće moći da izdrže dvije sezone sa lošim poslovanjem”, naglašava Vučković.

On smatra da bašte lokala više nikako ne treba zatvarati, bilo kakva da je epidemiološka situacija jer svakako stručnjaci tvrde da su one bezbjedne za goste.

“Vakcinacija je jedina moguća slamka spasa. Apelujemo da se građani vakcinišu u što većem broju i nadamo se da ćemo imati makar špic sezone i da će Crna Gora biti dobro posjećena”, kazao je on.

On je mišljenja da i gosti iz okruženja ako dođu mogu koliko toliko da izvuku sezonu.

“Zavisi i kakvi će biti vremenski uslovi, da li će biti toplo, kištovito, to su neki faktori na koje ne možemo da utičemo. Za sada, kako stvari stoje, predsezonu nemamo”, kaže Vučković.

Smatra da smo turiste iz Zapadne Evrope izgubili, ali da će biti gastarbajtera.

“Obećavajuće je i to što ima interesovanja za apartmanski smještaj u odnosu na prošlu godinu kada ga uopšte nije bilo”, tvrdi Vučković.

Što se tiče cijena, smatra da svi moraju da spušte cijene i prilagođavaju se potražnji.

“Nije vrijeme za neki visokoplatežni turizam. Moramo da opstanemo jer ovo pogađa cijeli svijet, ne samo nas. Ali nikako ne smijemo da spuštamo kvalitet usluge i proizvoda”, naglašava Vučković.

Smatra i da Opština Budva treba da ih ,,podrži“, smanji cijene zakupa bašti, PDV, poreze, komunalije… Za rast cijena i akciza kaže da nije vrijeme.

“Mi ne možemo da povećamo cijene za ovu godinu pa je to udarac za nas. Definitivno je država u problemu, ali moramo zajedno da ,,izvučemo“ ovu sezonu jer ćemo lakše da razmišljamo kako dalje”, poručuje Vučković.

On tvrdi da bi im mnogo značilo da otvore međugradski saobraćaj da im vikendom dođu domaći gosti.

“Vikendom imamo dosta domaćih gostiju da napravimo promet koji nam pomaže”, tvrdi Vučković.

Generalni menadžer hotela Avala i Bjanka Nemanja Kuljić kaže da se prognoze mijenjaju iz dana u dan, ali konačno na bolje.

“Imamo konkretne najave od naših partnera za goste iz Izraela, Ukrajine i Bjelorusije. Mnogo očekujemo i od regiona, prije svega tržišta Albanije, Kosova i Srbije a rezervacije su krenule da pristižu čim su se u Budvi, liberalizacijom mjera za to stvorili uslovi”, ističe Kuljić.

Cjenovnu politiku ove godine su segmentirali pa tako imaju različite ponude za različita tržišta.

“I ove godine smo za goste iz Crne Gore pripremili posebne pakete koji će vjerujem biti interesantni posebno u periodu pred i post sezone. Kako je Crna Gora zbog svog geografskog položaja i nedovoljno razvijene putne infrastrukture prepoznata prije svega kao avio-destinacija, njena povezanost sa, za nas bitnim emitivnim tržištima, biće od presudne vaznosti za stepen uspješnosti sezone”, kazao je Kuljić i napomenuo da ne smiju zanemariti ni zdravstveni aspekt koji ostaje jedan od glavnih preduslova za dolazak turista sa bilo kog tržišta.

“Očekujemo donošenje jasnih zdravstvenih protokola ulaska i izlaska iz zemlje a u narednom periodu, svi naši gosti će PCR test moći odraditi u udobnosti svoje sobe”, kaže Kuljić.

A u hotelu Bjanka nakon dobre zimske sezone slijedi period niže popunjenosti.

“Pooštravanje mjera na sjeveru rezultiralo je manjim interesovanjem gostiju, bez obzira na sjajne sadržaje (SPA, konferencijske kapacitete) koje hotel posjeduje. Trenutna popunjenost hotela je oko 20 odsto. Prethodna godina je pokazala da ljudi vole planinu, posebno u trenutnim okolnostima, gdje su svjez vazduh i netaknuta priroda postali pravi luksuz”, kazao je Kuljić.

Očekivanja

Goste iz ovih zemalja, kao i iz Srbije i Bosne i Hercegovine, očekuje i HTP Budvanska rivijera, kazala je za Pobjedu menadžerka za odnose sa javnošću i marketing Jelena Kaluđerović. Gostima iz zemalja Evropske unije nadaju se ukoliko se za to steknu optimalni uslovi.

“Naš hotel Palas u Petrovcu je otvorio svoja vrata 8. aprila i već ovog vikenda očekuje prve goste. Primjetno je interesovanje gostiju iz Crne Gore i određenog broja gostiju iz regiona za boravak u maju, naročito tokom uskršnjih i majskih praznika”, kazala je Kaluđerović dodajući da je cijena smještaja prilagođena aktuelnoj situaciji te da su oduvijek imali dobar odnos cijena – kvalitet u svojim hotelima.

Otežavajuću okolnost u poslovanju hotela vidi u čestom mijenjanju pravila i procedura, koje, kako navodi, uz dodatne napore uspijevaju da prevaziđu. Svih pet hotela u okviru Budvanske rivijere, Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palas i Kastel Lastva imaju međunarodnu oznaku ,,Sejv travels“ koju dodjeljuje Svjetski savez za turizam i putovanja kao priznanje destinacijama i turističkim subjektima koji su usvojili globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite.

Polupansion i za 24 eura

Liješević navodi da u periodu predsezone (maj, početak juna) u budvanskim hotelima sa tri zvjezdice smještaj, na bazi polupansiona, iznosi od 24 eura pa na više, u hotelima sa četiri zvjezdice od 32 eura, dok u hotelima sa pet zvjezdica u ovom periodu porodični aranžmani (dvoje odraslih i dvoje djece do 12 godina) iznose od 90 eura, pa na više, uz korišćenje svih velnes i spa sadržaja koje hotel posjeduje.

“Čak i u glavnoj turističkoj sezoni (od sredine juna, pa dalje) smještaj u dvokrevetnoj sobi možete pronaći i za 50 eura za dvoje, a u hotelima sa 5 zvjezdica i za 60 eura po osobi”, navodi Liješević.

Atraktivne instalacije za najmlađe za Uskrs

Povodom pravoslavnog Uskrsa Turistička organizacija opštine Budva planira da obraduje najmlađe sugrađane i goste u subotu, 1. maja od 11 sati u blizini „Uskršnjeg kutka“ sa veoma atraktivnim instalacijama na glavnom gradskom trgu.

“Ukoliko mjere dozvole, umjesto tradicionalnog budvanskog karnevala, u saradnji sa NVO „Feštađuni“ planirali smo, tokom maja, organizaciju „Abruma“ (poziv na karneval), dok bi „Proljećna noć pod maskama“, atraktivni maskenbal na otvorenom, trebalo da se održi tokom juna”, poručila je Liješević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rajko K.
Gost
Rajko K.

100% ovi iz Srbije imaju budzet od 30-40 €. dnevno a tolko su im samo lezaljke.🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Mongro
Gost
Mongro

Može doći pola Srbije, prihodi će biti na nivou 10% 2119. Ne možeš uzeti novac od onog koji ga nema!

Vantage1111
Gost
Vantage1111

Hahahahahhahahahah ok. Do sredine maja corona free smo destinacija.

Petrovic
Gost
Petrovic

Vi Budvani ste masovno glasali za ovu vlas tako kako ste posijali tako ce te poznjeti rusi imaju vakcinu Ali se ne vakcinisu ni 20%nije vakcinisano ne naplacujte WC n’a plazama I smanjite cjene niste ni spanija ni italija

zoran kalezic
Gost
zoran kalezic

To nisu platezni gosti.

Send this to a friend