Ekonomija

Iskoristiti EU fondove i Agrobudžet za razvijanje sektora poljoprivrede

Crnoj Gori su, kroz Agrobudžet i fondove Evropske unije, na raspolaganju finansijska sredstva koja će državi omogućiti dalji razvoj sektora poljoprivrede, kao i da se na globalnom tržištu izdvoji kvalitetom proizvoda, poručeno je tokom javne debate o 11. poglavlju – Poljoprivreda i ruralni razvoj.

Kako su saopštili iz Generalnog sekretarijata Vlade, u okviru projekta EU4ME koji finansira EU, a sprovodi UNDP, organizovali su tu javnu debatu imajući u vidu značaj podrške EU za proizvođače i stabilnost tržišta koju članstvo osigurava.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević istakao je da zajednička poljoprivredna politika teži održavanju EU u vrhu najozbiljnijih aktera u oblasti proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda, kao i stabilnom tržištu koje karakterišu kvalitetni i zdravi proizvodi i olakšan plasman i promocija za proizvođače.

„S obzirom na to da je Crna Gora mala država i da se na globalnom tržištu ne može istaći kvantitetom proizvoda, siguran sam u to da nas može izdvojiti kvalitet, te ponuda specifičnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda. Uvjeren sam da će se razvojem poljoprivrede u narednom periodu omogućiti zadovoljenje domaćeg tržišta poljoprivredno-prehrambenim proizvodima koje je moguće proizvoditi u Crnoj Gori“, rekao je Drljević.

Podsjetio je da je Crnoj Gori kroz IPARD na raspolaganju 39 miliona eura EU sredstava, a kroz Agrobudžet za 2019. godinu 52,4 miliona eura, te je apelovao na sve građane Crne Gore da iskoriste blagodeti naše države i raspoloživu finansijsku podršku da unaprijede započeto ili da pokrenu biznis u poljoprivredi.

U okviru panela „Evropskim standardima do boljeg kvaliteta proizvoda“, pregovarač za poglavlja 11, 12 i 13, Radana Damjanović, ocijenila je da je Crna Gora dosad ostvarila dobre rezultate kad je riječ o usaglašavanju crnogorskih propisa sa evropskim, ističući da će najzahtjevniji posao biti uspostavljanje administrativnih struktura koje će danom pristupanja sprovoditi zajedničku poljoprivrednu politiku, što podrazumijeva uspostavljanje Agencije za plaćanje i Integrisanog administrativnog i kontrolnog sistema.

Ružica Gelo, pregovarač za poglavlja 11, 12 i 13 iz Hrvatske, predstavila je iskustvo i izazove iz pregovora te zemlje u ovoj oblasti.

„Za administracije svih malih zemalja, a Hrvatska i Crna Gora jesu male, veoma je teško da podnesu teret pregovaračkog procesa i, nažalost, to je samo mali dio priče. Teret za administraciju kreće tek nakon stupanja u članstvo“, rekla je ona.

Gelo je kazala da je u hrvatskoj poljoprivredi, nakon članstva, porastao izvoz, ali i uvoz, poručujući da pretpristupne godine treba iskoristiti da bi se sektor pripremio i imao što manje problema stupanjem države u članstvo.

Nadia Kyuchukova iz Delegacije EU u Crnoj Gori zadovoljna je stanjem u ovoj oblasti.

„Vidim da je administracija svjesna onog što treba da uradi u ovom procesu, ali i da su proizvođači svjesni i spremni da rade. U pitanju su mladi ljudi, što nije uvijek slučaj u drugim zemljama, i dobro je da imate mlade ljude spremne na investicije, jer će se to pozitivno odraziti na proces. Treba, međutim, ojačati proces implementacije legislative u ovoj oblasti“, dodala je ona.

Poljoprovredni proizvođač Dejan Jovović, koji je iskoristio pretpristupne fondove za razvoj svog biznisa, predstavio je svoje gazdinstvo, koje i dalje razvija zahvaljujući finansijskoj podršci iz Agrobudžeta, MIDAS-a i IPARD-a.

Danas, kako je rekao, nakon što je u razvoj biznisa uključena njegova čitava porodica, proizvode više od milion kilograma povrća godišnje. Istakao je da je u početku morao da izdvoji više vremena za administrativne korake, ali da mu sada procedura apliciranja na konkurse ne stvara poteškoće.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović kazala je da je PKCG aktivan partner koji doprinosi spremnosti privrede da iskoristi prednosti članstva u EU.

„Crna Gora je mala i proizvođači treba da budu spremni da što više koriste ono što donosi članstvo, a vjerujem da već danas osjećaju koristi od procesa. Nagrade sa međunarodnog sajma u Novom Sadu, na kom je prepoznat uspjeh crnogorskih proizvođača i proizvoda, potvrda su koliki su bili napori samih proizvođača i koliko im je značila izdašna pretpristupna pomoć u prethodnom periodu“, ocijenila je Filipović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mark
Gost
mark

Pare daje evropa ali ih rasporedjuju nasi posteni funcioneri,pa te pare dobijaju samo podobni i sigurni glasaci!

Send this to a friend