Ekonomija

Isplaćeno 3,8 miliona eura zbog oštećenja na vozilima

FOTO: Shutterstock

Samo u prošloj godini bilo je u Crnoj Gori čak 4.325 prijavljenih oštećenja na motornuim vozilima, od kojih su osiguravajuće kuće riješile 3.908 i isplatile osiguranicima oko 3,8 miliona eura, piše Dan.

To se može vidjeti u preliminarnom izvještaju za 2019. godinu Agencije za nadzor osiguranja (ANO).

Prosječan iznos koji osiguravajuće kuće po osnovu osiguranja motornih vozila isplaćuju osiguranicima za nastale štete je skoro hiljadu eura.

U prošloj godini osigurana su ukupno 16.922 vozila, a bruto fakturisana premija je bila 6.966.535 eura.

Osim osiguravanja automobila i teretnih vozila, osiguravajuće kuće osiguravaju i vazduhoplove, šinska vozila (vozove) i plovne objekte. U 2019. godini bilo je osigurano 20 vazduhoplova, sa bruto fakturisanom premijom od 457.727 eura.

Interesantno je da je prijavljeno jedno oštećenje na vazduhoplovu, koje je riješeno ali nije evidentiran bilo kakav iznos isplaćen za nastalu štetu.

Jedna šteta dogodila se u prošloj godini i kada su u pitanju šinska vozila, koja nije riješena i za koju osiguravajuća kuća nije isplatila bilo kakav novčani iznos.

Kad je u pitanju osiguranje plovnih objekata, bilo je pet nastalih šteta, od kojih su tri riješene ali bez isplaćenog novčanog iznosa.

Osiguravajuće kuće osiguravaju i robu u prevozu. Takvih osiguranja u 2019. godini bilo je 420, sa bruto fakturisanom premijom od ukupno 433.469 eura.

Evidentirano je u istom periodu 177 nastalih šteta na robi u prevozu, od kojih je riješeno 176 i za koje je isplaćeno 21.114 eura.

Imovina se u Crnoj Gori osigurava od požara i drugih opasnosti. Broj takvih osiguranja u prošloj godini je bio 12.962, a bruto fakturisana premija je iznosila 3,3 miliona eura.

Evidentirano je 640 nastalih šteta od požara i drugih opasnosti, zbog kojih su osiguravajuće kuće isplatile ukupno 692.148 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Savjet
Gost
Savjet

U CG je u 2019.godini po podacima MUP-a registrovano 205.935 vozila (putničkih, teretnih i svih ostalih). Ako je prosječna premija osiguranja bila recimo 150 €, ukupno je uplaćeno po tom osnovu 30.890.250 € što znači da je iznos isplaćene štete od 3,8 miliona nekih 12,30 % ukupno uplaćene premije.

Love me now
Gost
Love me now

Bravo, niko ne pise o niihivoj zaradi, tim pljackaskim os, kucama, nego samo koliko su isplatili …

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Skoro svako osiguranje je godisnje u plus nekih 4-5 miliona,i onda te ubedjuju kad te neko udari da stavis polovne ili djelove male privrede i da popravljas kod nekog priucenog majstora kod kojega oni imaju popust

Odlicno
Gost
Odlicno

Sad sam htio da napisem nesto na tu temu ali si ti to mnogo bolje objasnio.

Lipovo
Gost
Lipovo

A ,,Lovćen osiguranje,, umanjuje isplaćenu cijenu za novi dio, havarisan usled tuđe krivice uz priznanje, za nekoliko desetina procenata, opravdavajući to starošću vozila, i dovodi osiguravače pred ,,svršen čin,,

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

A koliko je u apsolutnom iznosu plaćeno premija u tom periodu,da vidimo koliko im plaćamo,a koliko oni isplaćuju.

Send this to a friend