Ekonomija

Izabrana najpovoljnija ponuda za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja

TE Pljevlja

Komisija EPCG za izbor najpovoljnije ponude na tenderu za izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka Termoelektrane Pljevlja, donijela je odluku da je najpovoljnija ponuda za taj projekat konzorcijuma Dec International-Bemax-BB Solar-Permonte, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Tokom postupka javnog otvaranja ponuda, 15. okotobra 2019. godine, konstatovano je da su svi prijavljeni konzorcijumi ponude dostavili u propisanom roku sa sljedećim finansijskim ponudama: Shangai Electric Group Co.Ltd. EUR 97.922.683 eura (uključen PDV), Hamon – Rudis EUR 72.539.500 eura (uključen PDV) i Dec International-Bemax-BB Solar-Permonte EUR 54.427.700 eura (uključen PDV).

“Tenderska dokumentacija za otvoreni postupak javne nabavke radova na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja-Blok I objavljena je 11. jula 2019. godine nakon što je Odbor direktora EPCG donio Odluku o realizaciji te investicije, čija je vrijednost procijenjena na 45 miliona eura bez uračunatog PDV-a odnosno 54.450.000,00 sa PDV-om. Procijenjena vrijednost ponude donešena je na osnovu Idejnog projekata koji je uradila renomirana kompanija Steag Energy Services GmbH iz Njemačke. Shodno Zakonu, rok za žalbu je 10 dana od dana primanja odluke o izboru ponuđača”, pojasnili su iz EPCG.

Nosilac konzorcijuma najpovoljnije ponude na tenderu je Kompanija DONGFANG ELECTRIC INTERNATIONAL CORP koja je dio grupe DONGFANG ELECTRIC CORPORATION LIMITED (DEC) čija je ukupna imovina na konsolidovanom nivou prošle godine iznosila 11,7 milijardi eura, a ukupni kapital iznosio je 3,9 milijardi eura. Promet ove Grupe, u toku 2018. godine, je iznosio oko 3,9 milijardi eura dok je neto dobit u istom periodu iznosila150 miliona eura.

Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja, trebalo bi da bude realizovan do 2021. godine i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (TEP-RUP) u narednih 20 do 30 godina.

Rekonstukcijom će se obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442 iz 2017.godine. Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac vrijednom oko 20 miliona eura, i izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unaprijeđenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda.

“Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, obezbjediće se i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja. Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj. Termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja – Rudnik uglja, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost. Podsjećamo da je EPCG, uporedo sa projektom ekološke rekonstrukcije, ušla u veliki investicioni ciklus sa prioritetom diversifikacije proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega vjetra i sunca”, zaključuju u EPCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sova
Gost
Sova

Ovo jeste glupo, da se predsjednikov sin pojavljuje u toj ulozi. Pitam se da li bi trebalo dati posao konzorcijumu Hamon – Rudis za 18 miliona više? To bi bilo još gluplje.

Mne
Gost
Mne

Bilo bi, ako je za istu stvar. Nego, šta ćemo ako nije?

Bnjj
Gost
Bnjj

Ništa bez Blaža, princ CG

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Malo je bilo meleona idemo na milijardu-to kućo Djukanovica vi ste za sve sposobni,ni njemci vam nisu primaci po ,,strucnosti,,.

Send this to a friend