Ekonomija

Izgradnja bulevara Podgorica-Danilovgrad vjerovatno prije roka

Izgradnja bulevara od Podgorice do Danilovgrada teče planiranom dinamikom i ako se nastavi ovim intenzitetom, radovi će biti završeni i prije planiranog roka jula naredne godine, pišu Dnevne novine. Investitor radova na izgradnji bulevara od Podgorice do Danilovgrada, dugog oko 15 kilometara, jeste Uprava za saobraćaj, a izvođač radova vrijednih oko 24 miliona eura kompanija “Bemax”.

Inženjerka u tehničkoj pripremi Jovana Vuksanović, ispred kompanije “Bemax”, kazala je Dnevnim novinama da radovi na izgradnji bulevara teku predviđenom dinamikom.

“Zadovoljni smo onim što smo do sada uradili i koliko smo uradili. Sada smo i šest mjeseci ispred dinamike izvođenja radova. Vjerujemo da će tako i ostati. Do sada je odrađeno oko 60 odsto iskopa od ukupne količine, isto toliko nasipa, urađena je rasponska konstrukcija na mostovima Komanski, Matica i Sušica, 550 metara potpornih zidova od ukupne dužine 1,6 kilometara, koliko je projektom predviđeno. Trenutno izvodimo radove na izgradnji potpornih zidova, propusta na trasi, iskopu za atmosfersku kanalizaciju, radove na iskopu i nasipu, radove na zamjeni materijala, kao i završne radove na mostovima Komanski i Matica”, kazala je Vuksanović.

U prethodnom periodu je postavljena i rasponska konstrukcija mosta Sušica, čija je dužina 74 metra.

Vuksanović podsjeća da je u okviru izgradnje bulevara planirana rekonstrukcija postojećih mostova na trasi Komanski, Mareza, Sušica i Matica, kao i izgradnja novih mostova paralelno s postojećim.

“Dužina novog mosta Mareza je 15 metara, mosta Komanski je 66 metara, Matice 60 metara i mosta Sušica 74 metra. Mostovi Komanski, Matica i Sušica se izvode po principu montažnih nosača koji se izrađuju na pripremljenoj platformi, zatim prednaprežu i nakon prednaprezanja montiraju na stubove. Rasponska konstrukcija za mostove Komanski, Matica i Sušica je završena. Radove na izgradnji mosta Mareza trebalo bi uskoro da počnemo”, navodi Vuksanović.

U glavnom gradu uskoro treba da počne i izgradnja bulevara na Zlatici, kao prirodnog nastavka postojećeg Bulevara Vilija Branta. Riječ je o dionici od ukrštanja sa Mosorskom ulicom do kružnog toka, odnosno skretanja za auto-put.

Uprava za saobraćaj i kompanija “Bemax” potpisali su prošle godine ugovor o izvođenju radova čija vrijednost iznosi 1.430.947 eura. Od ukupnog iznosa, Uprava za saobraćaj finansira 897.156 eura, a Glavni grad 533.790 eura.

Nakon što se završi preostala dionica bulevara od kružnog toka na Starom aerodromu do Stočne pijace, u Podgoricu će se sa svih strana ulaziti saobraćajnicama bulevarskog tipa.

NA TRASI I ČETIRI NOVA KRUŽNA TOKA

Radovi na bulevaru Podgorica Danilovgrad počeli su 6. jula prošle godine, a iz Vlade su tom prilikom istakli da ovaj bulevar ima državni značaj, te da će približiti Danilovgrad, ali i Nikšić, aerodromu i Primorju.

Izgradnjom bulevara predviđena je i izgradnja kružnih tokova.

Kružni tokovi su planirani kod JU Komanski most, skretanja za Ćafu i Baloče, skretanja za Bandiće, Novo Selo, Jastreb i Strahiniće, skretanje za Ćurilac.

Projektom je bilo predviđeno i uklanjanje objekata na trasi, pa su srušena dva objekta, u sklopu hotela Pejović i još jedan objekat na stacionaži km 124+349,450.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivana
Gost
Ivana

Svaka cast onim bemaxovim krvavim radnicima.ne staju.ni po kisi ni po vjetru. Ani oni kukavci iz titan obezbedjenja. Zivot ostavise

Support
Gost
Support

Zato radovi kroz Dajbabe ne mrdaju s mjesta. Tek presvučeni dio puta obilježen znakom upozorenja na xy mjesta, rupetine na koje se lome trapovi. Cesta, koja je bila zamišljena kao dvosmjerna sa trotoarima, u širini 10m,.ostade putić od jedva 4m, bez atmosferske kanalizacije, bez trotoara, bez iđe išta. A 60mil e opredijeljeno za te radove, reče Mugoša nekoć.

Mirko
Gost
Mirko

Jul naredne godine? Jul 2022???

Eviva
Gost
Eviva

Znamo li koje ce biti ogranicenje brzine ? Za sad je 80..ako je 90 ili 100 , zbog cega trosimo 24mil ?

Banzai PG
Gost
Banzai PG

Mnogo me više interesuje kad će autoput PG-Kolašin, jugozapadna obilaznica u PG sa novim mostom i onaj novi pješački most u PG, a i Master Kvart kula kad se planira.

Bnjj
Gost
Bnjj

Umjesto bulevara od Ul do Hn mi pravimo bulevarenizmeđu manje kotištenih mjesta

Banzai PG
Gost
Banzai PG

Pa da, bulevar izmedju PG i NK, (a to je glavni cilj ovog bulevara PG-DG), dva ubjedljivo najveća grada Crne Gore, nije potreban, nego primorska sela su prioritet. Bolje se ne javljaj jedno pet godina.

Učo
Gost
Učo

Do sada su debelo bili probijeni svi rokovi ,auto put, bul. 21 maj( donja gorica),južna obilaznica kod komb.aluminijuma. Dobro bi bilo da se bar ovaj rok ispoštuje na tako frekvetivnoj saobraćajnici.

MNE
Gost
MNE

Svaka cast sve pohvale, svaki grad treba odlicno pitno povezati
Kada ce bulevar ka Tuzima

avet
Gost
avet

Ozbiljna firma

Nagual
Gost
Nagual

U POdgorici imamo bulevear nekakvog Vilija Branta, koji je njemačka istaknuta ličnost.. a naše ulice i bulevari nemaju nazive velikog broja velikih crnogorskih ličnosti iz slavne istorije crnogorskog naroda..

Novo Tuzi
Gost
Novo Tuzi

Sto bi sa bulevarom Tuzi-Podgorica…poceli i stali…nema vise!?

Support
Gost
Support

Nema. Nijeste glasali kako treba.

Send this to a friend