Ekonomija

Izgradnja podmorskog kabla primjer kako EU i Zapadni Balkan mogu sarađivati

Projekat izgradnje podmorskog kabla predstavlja dobar primjer kako Evropska unija i Zapadni Balkan mogu da sarađuju, ocijenio je predsjednik Milo Đukanović tokom sastanka sa delegacijom italijanske Terna grupe, na čelu sa glavnim i izvršnim direktorom Luiđijem Ferarisom.

<<<Marković: Podmorski kabl Crnoj Gori donosi potpunu energetsku sigurnost<<<

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, Feraris je predstavio dosadašnje rezultate projekta izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije i najavio puštanje u rad kabla do kraja godine.

Cijeneći da je u pitanju istorijski trenutak u kojem će biti uspostavljen most između Italije i Crne Gore, ali i EU i Zapadnog Balkana, Feraris je pozvao Đukanovića da bude gost na svečanosti tim povodom.

“Najveći benefit ove investicije je što će projekat omogućiti Crnoj Gori da postane energetski centar za zemlje Balkana”, kazao je Ferraris.

Kako je dodao, stvoriće se i uslovi za privlačenje drugih investicija u obnovljive izvore energije, energetiku i digitalizaciju, te je spreman za nastavak saradnje na dobrobit Crne Gore i njenog razvoja.

Đukanović je zahvalio kompaniji Terna za profesionalan i odgovoran odnos prema projektu, kako je kazao, jednom od najznačajnijih za Crnu Goru i region, kao i za poštovanje rokova izgradnje.

“Ovaj naš zajednički projekat jedan je od najvažnijih za razvoj Crne Gore, ali i za razvoj regiona”, rekao je on.

Naglasio je da će kroz ozbiljna ulaganja u putnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu Crna Gora nastaviti ekonomski rast i razvoj.

“Mi želimo ne samo da uspostavimo partnerstva zbog investicija koje su potrebne Crnoj Gori, već i da kroz razvoj partnerskih odnosa dostignemo evropske standarde i kvalitet”, istakao je Đukanović, visoke ocijenivši strateško partnerstvo sa italijanskom kompanijom, kao kredibilnim partnerom, čije je znanje i iskustvo dragocjeno.

Jedan od najznačajnijih i najzahtjevnijih projekata na Mediteranu imaće 450 kilometara kablova, od kojih je čak 420 pod vodom, postavljenih na dubini od 1.100 metara. Prenosiće 600 megavata struje i još toliko završetkom druge faze.

Terna je tokom realizacije projekta uložila i 60 miliona eura u razvoj lokalnih zajednica u Crnoj Gori.

Send this to a friend