Ekonomija

Izmijenjene odluke o radnom vremenu i taksi prevozu u Bijelom Polju

Bijelo Polje

Odbornici u Bijelom Polju su na jučerašnjem zasijedanju usvojili nekoliko dokumenata koji su značajni za funkcionisanje grada.

Jedan od njih je odluka o izmjenama i dopunama odluke o radnom vremenu. Razlozi za donošenje su, navedeno je u obrazloženju, česti prigovori građana na preglasnu muziku i stvaranje buke prilikom uklanjanja baštenskog mabilijara iz ugostiteljskih objekata u kasnim večernjim satima, pogotovo onih koji se nalaze u centru grada, piše Pobjeda.

Usvojen je i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o auto-taksi prevozu. U ime Odbora za statut i propise, Vesna Pavićević istakla je, da je razlog za donošenje te odluke inicijativa koju je Ustavnom sudu podnijelo udruženje DOO “TAXI-S.

“Skupština opštine Bijelo Polje tom odredbom povrijedila je ustavne principe o slobodi preduzetništva. Zbog toga se želi uskladiti postojeća odluka sa aktima jače pravne snage”,  objasnila je Pavićević.

Takođe su usvojeni prijedlozi odluka o izmjenama odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva i o članskom doprinosu turističkim organizacijama.

Izvjestilac Veselin Merdović , v.d. direktora Uprave javnih prihoda, saopštio je, da će 60 odsto sredstava od članarine biti izdvojeno za finansiranje djelatnosti lokalne Turističke organizacije, a 40 odsto za programe Nacionalne turističke organizacije, odnosno, 20 odsto za promovisanje i povećanje dostupnosti Crne Gore.

Zoran Bošković (SNP) smatra da iznos članskog doprinosa treba umanjiti, naročito za kombi prevoznike, a Adnan Striković (SDP) je poručio da će u Bijelom Polju biti sve manje onih koji će se baviti ugostiteljstvom.

Idriz Mahmutović (SDP), upitao je što je turistička organizacija učinila da pomogne onima koji se bave turističkom, odnosno ugostiteljskom djelatnošću, a kako bi oni nesmetano mogli da obezbijede sredstva za članski doprinos.

Usvojen je i prijedlog odluke o lokalnim komunalnim taksama, kao i programa privremenih objekata od 2019. do 2024. godine.
Bez rasprave i diskusije usvojen je i prijedlog odluke o podizanju spomen-obilježja, postavljanju spomen-ploče, povodom početka rada Osnovne škole na Brzavi 1876. godine.

Odbornici su dali saglasnost na prijedloge odluka o izmjenama i dopunama odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika, kao i o određivanju dodataka na zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima. Povećanje iznosi od 25 do 30 odsto.

Send this to a friend