Ekonomija

Javni interes je da se novine prodaju nedjeljom

Ilustracija

Smisao i svrha izuzetka iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini koji se odnosi na rad nedjeljom i u dane praznika u kioscima za prodaju novina bila je da se građanima, radi ostvarivanja javnog interesa i prava na informisanje, omogući nesmetan pristup štampi navodi se u dopisu Ministarstva ekonomije, koji je juče upućen izdavačima, distributerima i prodavačima dnevnih novina, piše Pobjeda.

<<<Kiosci dobili zeleno svijetlo za prodaju štampe nedjeljom<<<

<<<Voli: Odustajemo od produženog radnog vremena, posvećeni smo radnicima<<<

Ove nedjelje će se, kako su trgovine obavijestile izdavače, novine prodavati na 309 prodajnih mjesta. Prošle nedjelje prodavane su na 869 prodajnih mjesta.

“Imajući u vidu da se članom 49 stav 1 Ustava jemči sloboda štampe i drugih vidova javnog obavještavanja, a u cilju obezbjeđivanja ustavom garantovane slobode štampe, odredbu člana 35a stav 2 tačka 2 Zakona o unutrašnjoj trgovini treba primijeniti na način da se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na malo može obavljati u specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju štampe, bez ograničenja u pogledu prodaje pretežno jedne vrste robe, konkretno štampe, koje je propisano članom 35a stav 3 Zakona o unutrašnjoj trgovini”, objašnjeno je u dopisu, koje potpisuje ministarka Dragica Sekulić.

Ističe se da se kiosci kao prodajna mjesta na kojima se uobičajeno vršila prodaja štampe, mogu nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, pored štampe, imati isti asortiman robe koji se prodaje tokom ostalih radnih dana.

“U suprotnom, došlo bi do ograničavanja garantovane slobode štampe, što bi nesporno ugrozilo javni interes iskazan kroz potrebu građana da imaju nesmetan pristup štampi”, naglašeno je u saopštenju.

Izmjene Zakona o unutrašnoj trgovini primjenjuju se od ove nedjelje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jablanko
Gost
Jablanko

Sramota

Slavko
Gost
Slavko

Prepisao se zakon da se svjetla na vozilima pale na 50 stepeni ljeti, ojadise narod sa kaznama radi gluposti.

Donio se zakon o RADNOM VREMENU I PREKOVREMENIM PLACANJEM istih, ali drzavu briga za to.

Hvala DPSU, glasali ste, sad uzivajte.

Bole
Gost
Bole

Nije to javni interes, no interes onoga sto drzi trafiku. Mozemo se informisati preko interneta i tv-a, a onih 2% koji se informisu iskljucivo preko stampe ce se pretrpjeti taj jedan dan nedjeljno. Moze se narod organizovati da bojkotuje trafike, kao sto se organizovao za Voli. Daj bre, samo hitne sluzbe i pumpe, nista drugo da ne radi nedjeljom!

The Stig
Gost
The Stig

Da je drzava stala na kraj bahacenju privatnika nad radnicima, ne bi bilo potrebe da se uvodi pojam neradna nedelja. Jednostavno svi rafnici bi imali jedan dan neradan u nedelji i svi odradjeni prekovremeni i praznicni sati bi bili adekvatno placeni. Ovako sada pokusavaju na silu nesto. Imate zakon, samo natjerajte poslofavce da ga poštuju.

Seka
Gost
Seka

Ovo je bruka! Ko je pisao ovo…. ovaj zakon postiče sivu ekonomiju… rad na crno, a sve na štetu gradjana. Ovo je pokazalo nemoc drzavnih insitucija da iskontrolisu poslodavce dali daju ljudima slobodan dan.

Ne znam
Gost
Ne znam

A ovi kukavci na trafike sto bijeloga dananemaju,pustite ljude da žive ako ne mogu zadovolkstvo dobiti od plate od 250e bar slobodan danbar neka satisfakcija.

Slavko
Gost
Slavko

Jos jedna sprdnja od Zakona, koji se nista ne postuje zahvaljujuci DPSU. Ponadali ste se da cete imati jedan dan mjesecno za porodicu? E necete.

marius
Gost
marius

Radi li CDM Nedjeljom ?

Ljubo
Gost
Ljubo

AUTOMATE ZA PRODAJU NOVINA

Dzordz
Gost
Dzordz

Javni interes su gradjani moj strucnjace, a vi ste ih bacili u zapecak. Novinarstvo nam je i onako na dnu, pa nece biti stete ako ih ne pratimo. Treba ih bojkotovati bas zbog javnog imteresa.

Jojo
Gost
Jojo

A ko jos cita novine pored portala, nekad su bile dobreza molerske kape a zad ni za to…

Moje ime
Gost
Moje ime

Javni interes je da se novine NE prodaju nedeljom kako bi narod izasao iz kuce da proseta i rascisti mozak od vase zute stampe.

Jovan
Gost
Jovan

Misli li ko na te ljude sto rade nedjeljom.

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

U doba internwta javni interes je da se novine prodaju nedjeljom 😂😂😂😂😂 zemljo otvori se.

Micko
Gost
Micko

Ziva istina…

Prc CG
Gost
Prc CG

??????????

Krampa
Gost
Krampa

Veliki javni interes. Ukupno se ne proda više od par hiljada svih novina dnevno. Ali očigledno su Vesti i Dan jači od zakona

Send this to a friend