Ekonomija

Jelić: Visokoškolci ne rade poslove predviđene obrazovnim profilima

Stefan Jelić

Generalni sekretar Foruma mladih SDP Stefan Jelić kazao je da nadležne institucije, uprkos najavama, nijesu uradile ništa kako bi korisnicima Programa stručnog osposobljavanja omogućili stručno osposobljavanje kakvo propisuje samo zakonsko rješenje.

Podsjeća da je ovaj program osmišljen kako bi visokoškolci nakon završenih studija stekli praktično radno iskustvo u onim oblastima za koje su se školovali. Obaveza poslodavca je da kreira program stručnog osposobljavanja za ona kadrovska rješenja za čijim angažmanom je izrazio potrebu na javnom pozivu, kako bi polaznici programa uspješno primijenili i proširili znanja stečena u toku školovanja.

“Nije rijedak slučaj da visokoškolci, posebno oni koji su dobili priliku da se stručno osposobljavaju u privatnom sektoru, ne rade poslove predviđene obrazovnim profilima za koji su se školovali, i na taj način su spriječeni da se osposobljavaju i stiču praktično iskustvo u oblasti njihovog zanimanja”, kazao je Jelić.

Podsjeća da su nadležni u Ministarstvu prosvjete, u januaru 2018.godine, najavili oštriju kontrolu realizacije Programa.

“Pa ih ovim putem pozivamo da obavijeste javnost o sprovedenim aktivnostima koje su imale za cilj poboljšanje implementacije ovog, za svršene visokoškolce bez radnog iskustva, veoma bitnog programa”, pozvao je Jelić.

Napominje da je Socijaldemokratska partija 2009. godine kroz inicijativu upućenu Vladi poručila da pripravnički staž mora biti plaćen i da mladi ljudi koji su na početku radnog vijeka nijesu mjesto odakle treba početi sa mjerama štednje.

“Kako bi se situacija popravila, u što hitnijem roku mora se izmijeniti i dopuniti postojeće zakonsko rješenje i osmisliti efikasnija kaznena politika prema poslodavcima koji se ne pridržavaju pravila predviđenih samim zakonom”, zaključio je Jelić.

S.Đ.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toni
Gost
Toni

Prvi i osnovni odgovoran je sam budući diplomac koji odlučuje čime će se baviti. Zato imamo vojsku nekih diplomiranih politikologa, koji su se svi odreda nadali državnom poslu, ali trt, nema za svakoga. Ako nam je tržište rada takvo da se traže konobari i kuvari, onda to treba forsirati, a ko hoće da se bavi nekom drugom profesijom, valjda je… Više »

NONEIM
Gost
NONEIM

Ima dosta privatnih fakulteta…ko ima para i zavrsi fakultet…znaci zavrse sa parama i oni koji su cijelo srednje skolovanje bili na popravni…sramota…do magistrature se dolazi lako….bez imalo prakse…rada uzas…izadje sa fakulteta kao magistar a i ne zna gdje mu je fakultet bio…to je jedno…a i kad se zaposle toliko su nabusiti i misle da sve znaju…prvo im na fakultetima objasniti… Više »

Anonimus
Gost
Anonimus

Tri bota iza mene, a jedan um…. u stvari kritičar sa naumom da kritikuje i tako to… SO ima mana, ali ne daj bože da SDP upravlja tim programom….

Gost43342
Gost
Gost43342

Niko se ne bavi ovim pitanjima. Ulaganje u mlade je ulaganje u buducnost, nasa drzava sve radi da ih otjera iz crne gore……

Montenegringo
Gost
Montenegringo

Imamo i djevojke koje su zavrsile Fpn, a prodaju mobilne telefone.

Himnošpijač
Gost
Himnošpijač

O ovom problemu se uopšte ne priča koliko bi trebalo. Imamo politikologe po vodovoda, filozofe po aerodroma, ekonomiste po policiji…

Send this to a friend