Ekonomija

Jesu li novi tarifni modeli EPCG najjasniji?

Ilustracija

Građani su uz račune za struju dobili obavještenje Elektroprivrede Crne Gore da će od danas moći da odaberu jedan od četiri tarifna modela po kojem će se obračunavati utrošena električna energija. Eleonora Albijanić za Nova M televiziju objasnila je šta podrazumijeva plavi tarifni model i za koje potrošače je on povoljan.

“Plavi tarifni model je da tako kažemo najprihvatljiviji najbolji za domaćinstva koja troše do 300kv sati električne energije mjesečno znači to su ona domaćinstva kojima je račun do 30 eura. Oni trošeći 150 kv u višoj i 150 kv u nižoj tarifi će račune dobiti čak i do pet odsto manje nego što je to bilo do sada”, objasnila je ona.

Građani osim plavog, takođe mogu odabrati crveni i zeleni model, a ukoliko građani ne odaberu ni jedan tarifni model, utrošena električna energija će im se obračunavati po četvrtom-osnovnom paketu.

“Crveni tarifni model namijenjen je domaćinstvima koji dominantno električnu energiju troše u periodu kada je da tako kažemo skupa struja ili viša tarifa i njima je svakoga dana 24 sata, sedam dana u sedmici jedna jedinstvena tarifa. Zeleni model namijenjen je domaćinstvima koji žele da svu energiju koju troše bude iz obnovljivih izvora energije i oni će za to da plaćaju ko hoće dva centa dodatno na svaki potrošeni kilovat. Ukoliko domaćinstvo ne odabere ni jedan od ova tri modela automatski će mu se obračunavati potrošnja po po osnovnom modelu. Kojem je podjela na višu i nižu tarifu“, ističe Albijanić.

Nove modele Elektroprivreda je uvela zbog korekcije cijena, čime će računi za većinu građana biti manji.

“Da su smanjenja od 5 odsto do nekog povećanja koje će osjetiti potrošači domaćinstva koja primaju račune oko 100 eura, negdje oko 1 odsto. Na taj način htjeli smo domaćinstvima da ponudimo da sami izaberu model i da ustvari možda i uštede na osnovu svojih navika trošenja električne energije“, kazala je ona.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da tarifni modeli nijesu najjasniji.

“Tek posle prvog računa ćemo vidjeti koliko stvarno iznose opterećenja u skladu sa tarifnim brojem odnosno izborom tarife. Ubjeđuju nas da neće doći do značajnog poskupljenja, međutim onda nema svrhe raditi nešto ako neće doći do poskupljenja“, ističe Drecun.

On smatra da Elektroprivreda treba da služi kao preduzeće koje pruža usluge građanima i privredi Crne Gore.

“Treba da pravi dobit koja omogućava održavanje sistema i unapređivanje sistema ali nikako da osnovni cilj tog preduzeća bude profit”, smatra Drecun.

Građani tarifni model koji odaberu moći će da promijene samo jednom godišnje.

“U tom grmu leži zec jer ako napravite grešku u januaru vi ćete do narednog januara cijele godine ispaštati tu grešku”, poručuje Drecun.

Kalkulator koji se nalazi na web stranici Elektroprivrede može pomoći građanima da se odluče koji tarifni model da odaberu, ističe Eleonora Albijanić.

“Dovoljno da potrošači unesu količinu električne energije koju troše po višoj i nižoj tarifi i kalkulator im automatski izračuna iznos računa za plavi, crveni, zeleni i osnovni model na osnovu čega mogu da se odluče“, kazala je ona.

Iz Elektroprivrede apeluju da se građani dobro informišu na službenim šalterima ili besplatnim pozivom call centra 19100, kako bi odabrali paket koji je najpovoljniji za njihovo domaćinstvo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Najaci mi je ovaj zeleni model 🤣 . Posebni dalekovod ce pravit za toga ko oce zelenu energiju. Kome ovo prolazi da mi je znat. I treba Dps da vlada jos 30g,kad smo marva

Bole
Gost
Bole

Da li postoji domaćinstvo koje troši manje od 300 kWh??

Bakica
Gost
Bakica

Kako da funkcionošemo normalno kao gradjanin 21 stoljeća a da trošimo 300kw ,molim stručni savjet?!

Izracun =0
Gost
Izracun =0

Ne troši se svaki mjesec isto. I ako ustedis neki mjesec platices vise sledeći.

Mileva
Gost
Mileva

Ima li paket iz humanitarne pomoći?

Dzek
Gost
Dzek

Ja sam izabra zeleni. Kad je vec skupo nek je i jos skuplje. Barem znam da necu zadimit Pljevlja iz kojih sam rodom. Ko voli prirodu i zao mu je gradove zadimljene neka izabere zeleno. Jes skuplje ali skupo je i tako i tako. Racun ce mi bit 65 umjesto 60 do sad… Nije tolko strašno…

Bole
Gost
Bole

Stizaće ti struja posebnim dalekovodom?

Ratko
Gost
Ratko

Ma o cemu pricate vi??Imamo kalkulator?? A znate li vi gospodo,jeste li svjesni da u nasoj drzavi ima najvise starije populacije,koji ne koriste racunare a kamoli na sajtu kalkulator? Manite se te price, jos nas ubijedite da je dobro za sve gradjane sto ste poskupili struju.

Flojd
Gost
Flojd

A meni na 100e ušteda 1e. Hvala vam mnogo..

Lipovo
Gost
Lipovo

Za svaku ,,dobronamjernu akciju EPCG,, vazzi: ,,spusstavah se ja niz vasse uzze, umalo se uzze ne pretrzze, otada smo vecci prijatelji,, Toliko o njihovoj iskrenosti i poslovnom odnosu.

neko
Gost
neko

ali pazi ti ovu “ČAK 5%!!!” SPASIĆE NAS TE 5%!!!! na račun od 50eur, to je 2,50eur manje… kakva ušteda!!!!!

vesko
Gost
vesko

EPCG gazduje elektranama za proizvodnju el.energije koje su napravile generacije nasih oceva i djedova.Sjecam se da je pocetkom 80-tih bio raspisan zajam za razvoj EP u vidu obveznica koje su tada kupili manje vise svi zaposleni u CG medju njima i moj otac.Kad je doslo vrijeme da se naplate obveznice sve je propalo a u medjuvremenu nijedna nova elektrana nije… Više »

Pa,dosta više!
Gost
Pa,dosta više!

Plavi model je malo istiji od crvenog, a osnovni model je najistiji. NE PRAVITE BUDALE OD NAS!

Javise
Gost
Javise

Bolje da uvedu zute i plave bandere za jeftiniji prenosni sistem…. Štrajk?!

Send this to a friend