Ekonomija Forbs

Jugonostalgija otvara nove mogućnosti za biznis

Jugonostalgija se vratila na velika vrata u svim bivšim jugoslovenskim državama i pretvorila se u mogućnost za zaradu turističkih preduzetnika, piše američki magazin Forbs i navodi da preduzeća, trgovine, agencije i slični biznisi širom Balkana istražuju nove načine da pretvore svoju komunisticku prošlost u profit.

Dizajner Mario Milaković odlučio je da pretvori svoju strast za prošlošću u “Yugodom”, muzejsku zbirku predstavljenu u gostinskoj kući ili muzej za boravak, a koji se nalazi u Beogradu.

U “Yugodomu” se može boraviti u originalnoj jugoslovenskoj kući iz sredine vijeka, sa namještajem, dekorom i suvenirima iz jugoslovenskog doba, a sve sa originalnom oznakom “Made in Yugoslavia”.

U taj muzej dolaze gosti iz cijelog svijeta, ali i iz bivših jugoslavenskih republika.

“Yugodom” uvjek evocira neka osjećanja, bilo to nostalgija ili pak melanholija”, rekao je Milaković.

Ovaj muzej je odličan primjer toga kako se komunistička prošlost može pretvoriti u preduzetnički uspjeh pretvarajući zainteresovanost za prošlost u zaradu, prenosi Fena.

Čini se da je jugonostalgični turizam rastući trend ne samo u Srbiji nego u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

Atomsko sklonište izgrađeno za nekadašnjeg predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita i 350 osoba iz njegovog najužeg kruga, takođe je postala veoma popularna turistička atrakcija u Konjicu, malom gradu u BiH.

Ture za sklonište su redovne, a sam bunker, koji je bio državna tajna do raspada Jugoslavije 1990. godine, očuvan je i potpuno netaknut sa svim svojim simbolima društvenog, ekonomskog, političkog i ideološkog sistema bivše Jugoslavije.

Fabrika odjeće sa sjedištem u Hrvatskoj “Titos” prodaje svoje proizvode širom svijeta, uključujući majice, rebrendirajući slike i slogane komunističkih simbola Jugoslavije, poput petokrake, crvene komunističke zvijezde i betonske arhitekture.

Nedavna anketa pokazala je da se mnogi u bivšoj Jugoslaviji s velikom radošću prisjećaju svoje bivše domovine.

U Srbiji, oko 81 odsto ispitanika smatra da je raspad Jugoslavije naštetio njihovoj državi. Građani BiH ne kaskaju puno, jer 77 odsto ispitanika žali zbog njenog raspada.

Miloš Ničić, profesor na beogradskom Fakultetu poitičkih nauka, pratio je porast Tito-turizma na Balkanu i upozorava na opasnost od pretvaranja autoritarnog vođe, koji je bez sumnje centralna ličnost jugonostalgije, u “pop figuru”.

Jugoslavija neće zaživjeti samo sa retro posterima i slikama iz tog vremena. Ona je sveprisutna u napuštenim zidovima Golog otoka – mjesta u hrvatskom moru koje je nekad bilo ozloglašeni politički zatvor i logor prisilnog rada za sve one koji su se protivili Titu.

Uprkos tome, jugonostalgija je rastući trend, kako za strance – turiste, tako i za omladinu koja želi da nauči više o tom periodu.

Rekonstruisanje socijalističkog iskustva i estetike je dokazano profitabilni i preduzetnički uspjeh, zaključuje se u tekstu Forbsa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Mi ne tražimo ništa novo – samo Carstvo Dušanovo!

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

O pokojniku sve najljepše.

Mirun
Gost
Mirun

Napisah prije komentar o paradoksu koji je simbol komunizma pretvorio u alatku kapitalizma. Samo da dodam, da neko ne shvati pogresno – I ja se rado sjecam Jugoslavije. Kratko nakon raspada sam i otisao sa ovih prostora koje sad obilazim samo tokom odmora. Jugoslavija je kao i ostale zemlje Evrope bila u teskoj situaciji da se nanovo izgradi i da… Više »

Mirun
Gost
Mirun

Kakav paradoks, kao i prodavanje majica sa likom Ce Gevare. Simbol komunizma i kubanske revolucije je postao jedan od najzastupljenijih likova isprintanih na majicama koje se nose sirom planete zahvaljujuci u slobodnoj trgovini kapitalizma. Sreca u nesreci SFRJ je bila ta sto TITO nije bio tvrdokorni komunista inace bi zivjeli kao u svim zemljama iza gvozdene zavjese. Nesreca svih socijalistickih/komunistickih… Više »

Svercer stari
Gost
Svercer stari

Koliko smo imali srece sto smo zivjeli I mladost proveli u nasoj divnoj JUGI Kako je lijepo bilo vidjeti radne akcije .Nijesmo skupljali pomoc za lijecenje djece SMS nit smo imali pametne telefone koji su nam sve mozdane vijuge unistili..Imali smo malo a bili smo ponosni kada komsija gradi kucu i svi mu pomazemo. Danas nazalost svo postovanje….svaki uspjeh komsije… Više »

Dzordz
Gost
Dzordz

Nije mi zao sto nemam para,zao mi je sto Sam izgubio mnoge dobre ljude Koji su bili moja velika porodica.Ovi sto su je srusili su dobili pare ,Ali ne shvataju da su sve ostalo izgubili.

Preko Morace
Gost
Preko Morace

To sto ce coek vidjet odje nedje nidje..Kad je razbijana sfrj krajem 80ih i pocetkom 90ih rijetki su stali u njenu odbranu i ocuvanje..A danas poslije svega oni koji su najvise doprinijeli njenom raspadu, sad zaradjuju na racun te “pokojne” drzave…Drzave koja je za sve novostvorene, bila pojam u svakom smislu..Uredjena, prosperitetna, sa medjunarodnim ugledom, postovana od svih, sigurnim granicama,… Više »

Popaj
Gost
Popaj

Nazalost nikad vise srecne postovane jake jedinstvene velike drzave JUGOSLAVIJE.

Tarampana
Gost
Tarampana

MLADI NE ZNAJU ZA JUGOSLAVIJU
ONI SU RODJENI U PARTIJSKE PODIJELE I MRZNJU
LIJEPO BI BILO DA IM MI STARIJI PONEKADA POKAZEMO KAKO SE SIRILA LJUBAV…
NAZALOST TO JE UTIHNULO

Bye
Gost
Bye

vi stariji ste je i unistili i zato zivimo u ovoj mrznji koja je od vas pocela

Nina1
Gost
Nina1

Neka hvala, zadrzite vi tu ljubav koja je odnijela preko 130 000 zivota

YUgo
Gost
YUgo

Čisto sumnjam da ćemo ikad imati svoju zemlju kao što je Jugoslavija bila naša!

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Za nas srbe najveca gresja ta jugoslavija, sami smo sebi stavili omcu, ali hvala bogu nijad vise, i ispravicemo nepravdu

YUgo
Gost
YUgo

Kako misliš da ćete “ispravit tu nepravdu”?

Mirun
Gost
Mirun

Za vas Srbe je svaka zajednica greska. Ali ne za vas koliko za ostale koji su bili sa vama jer kad god bi zajednicu stvorili vi ste htjeli gazdovati nekako. Komsijsku drzavu nemate da se nekad niste sukobili sa njim na ovaj ili onaj nacin. I vazda vam drugi kriv. Ni da pomislite da je mozda nesto da ne valja… Više »

Gile
Gost
Gile

Vi srbi ste sami po sebi greška…a tako i bude kad se besto napravi od deset rasa

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

U HR bi te kaznili zbog te majice.

Svercer stari
Gost
Svercer stari

Mozda bi mu malo dali po bubrega…Tek toliko da osjeti dje je stiga

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Nikad vise 45

Bornthisway
Gost
Bornthisway

Vozi.

Marko114
Gost
Marko114

Žal za mojom domovinom Jugoslavijom….

Send this to a friend