Ekonomija

Jugopetrol se uključuje u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora

Jugopetrol će se tokom ove godine aktivno uključiti i pokušati da ocijeni potencijal Crne Gore u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, jer je to oblast u koju smo zainteresovani da ulažemo, saopštio je Dnevnim novinama izvršni direktor kompanije Antonis Semelidis.

On je, u intervjuu za DN, ocijenio da se poslovno okruženje u zemlji dobro kotira, ali i da, iako je malo, crnogorsko tržište ne dozvoljava “sjedjenje skrštenih ruku”.

DN: Krajem prošle godine proslavili ste 15 godina poslovanja Jugopetrola u okviru Hellenik Petroleum grupe i 70 godina postojanja. Kako ste zadovoljni rezultatima koje ostvarujete i udjelom na tržištu Crne Gore?

Semelidis: Jako smo zadovoljni rezultatima koje je Jugopetrol ostvario, budući da smo ispunili kako finansijske, tako i operativne ciljeve. Naša planirana transformacija kompanije, kroz kontinuirano ulaganje i restrukturiranje naše radne snage, napreduje jako dobro. Definisali smo glavne poslovne i razvojne ciljeve za naredni period i već radimo na njihovom sprovođenju.

Vezano za udio na tržištu, iako je Crna Gora mala zemlja, na njenom tržištu postoje četiri međunarodne konkurentne naftne kompanije, uz niz manjih lokalnih naftnih kompanija. Sigurno nema mjesta za sjedjenje skrštenih ruku jer očigledno sve konkurentske kompanije žele povećati tržišni udio. Ono što treba da učinimo jeste da pokušamo da budemo ispred konkurencije, a to možemo postići inoviranjem, korištenjem moderne tehnologije i ponudom najboljih proizvoda i najbolje usluge na tržištu.

DN: Koji su poslovni prioriteti kompanije u ovoj godini?

Semelidis: Naš cilj kao Hellenic Petroleum Group je da uspostavimo i održimo visoke profesionalne standarde u svakoj zemlji u kojoj poslujemo, pa tako i ovdje, u Crnoj Gori. Jako smo posvećeni održivom razvoju, poštujemo ljude i životnu sredinu, odgovornost prema društvu, čiji dio predstavljamo. Uvijek gledamo dugoročno na naše investicije.

Ove godine naš primarni fokus će biti uspješna implementacija projekta rebrendiranja naših benzinskih stanica i modernizacija naftnog terminala u Baru, u smislu zaštite životne sredine i bezbjednosti. Naravno, uvijek ćemo ulagati u naše ljude, jer su oni zasigurno ono najvrednije što imamo. Takođe ćemo preispitati našu poslovnu politiku vezano za oblast prodaje i marketinga, s ciljem uvođenja visokokvalitetnih goriva raznih vrsta iz naših savremenih rafinerija u Grčkoj, kako bismo obezbijedili širi spektar ulja i maziva kroz maloprodajnu i komercijalnu mrežu, i proširili spektar drugih proizvoda koji se prodaju na našim benzinskim stanicama.

DN: Kada se može očekivati završetak projekta rekonstrucije svih benzinskih stanica u vašoj mreži?

Semelidis: Projekat rebrendiranja je već u fazi sprovođenja. Prve tri benzinske stanice su rekonstruisane i sada radimo na još tri. Očekujemo da će kompletna mreža biti rekonstruisana do kraja 2019. Siguran sam da će naši kupci biti veoma zadovoljni novim imidžom kompanije i novim sadržajima i uslugama koje ćemo pružiti. Treba da pomenemo da će projekat rekonstrukcije naših benzinskih stanica uključiti rekonstrukciju zgrade/prodavnice, postavljanje novih podzemnih rezervoara sa duplim plaštom, pumpi za gorivo, tehnološki unaprijeđenih separatora zauljenih voda, LED energetski efikasne rasvete, kao i sistema za obnovu para, u skladu sa svim relevantnim evropskim standardima.

DN: Ranije ste najavili da Jugopetrol planira transformaciju iz naftne u energetsku kompaniju. Kada bi se to moglo očekivati i na koji način ste odlučili da ulažete u energetski sektor Crne Gore?

Semelidis: Jugopetrol želi da bude dio šireg energetskog sektora Crne Gore i da ima važnu ulogu u ovom procesu. Na primjer, u Grčkoj, većinski vlasnik akcija Hellenik Petroleum, već niz godina ne ograničava aktivnosti samo na preradu nafte i trgovinu naftnim derivatima, već zalazi u širi energetski sektor. Preciznije, Grupa je uključena u distribuciju prirodnog gasa kroz cjevovode koji povezuju zemlje jugoistočne Evrope, skladištenje TPG-a, proizvodnju električne energije iz prirodnog gasa i obnovljivih izvora poput vjetroelektrana i fotonaponskih panela.

Isto tako, vjerujemo da Crna Gora ima znatan potencijal rasta u širem energetskom sektoru, naročito kada se govori o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Naš plan je da ove godine budemo aktivno uključeni i da ocijenimo ovaj potencijal, eventualno kroz saradnju sa drugim lokalnim kompanijama.

DN: Kako ocjenjujete poslovni ambijent u Crnoj Gori i koji su glavni nedostaci našeg tržišta?

Semelidis: Zaista vjerujemo da Crna Gora ima znatan potencijal rasta i bitne razvojne mogućnosti. Iako je Crna Gora mala zemlja, njeno poslovno okruženje je dosta aktivno i konkurentno, sa nizom internacionalnih kompanija koje ulažu u ovu zemlju i koje su konkurentne na tržištu, pored lokalnih kompanija. Glavne oblasti u koje se ulaže su usluge, nekretnine i turizam.

Uopšteno govoreći, poslovno okruženje u zemlji se dobro kotira, dok određene ključne oblasti koje je potrebno poboljšati su uglavnom vezane za imovinska prava, efikasnost poreske i javne administracije, efikasno sprovođenje i praćenje zakonodavstva i propisa. Generalno gledano, vjerujemo da ovi problemi nijesu mnogo složeni. S obzirom da postoji uska saradnja i komunikacija između državne administracije i svih drugih povezanih vladinih sektora i privatnih kompanija, vjerujemo da se, uz obostrano razumijevanje i produktivnu saradnju, svi problemi mogu lako riješiti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
aleksandar leso
Gost
aleksandar leso

Ne tiči te se to je Blažov resor,Milo će ve kaštigat .SUNCE I POTOČINE DE DIRAJTE TO JE PRVO VLASNIŠTVO…

daga
Gost
daga

Cento,per cento tacno

jeremija
Gost
jeremija

” Naša planirana transformacija kompanije, kroz kontinuirano ulaganje i restrukturiranje naše radne snage…” , hahahaha, e tu ste najjaci!

Daka
Gost
Daka

Velika kompanija, a radnici na pumpe rade za 320e bez placenih praznicnih dnevnica. Direktor je vjerovatno odmarao dok su mu radnici zaradjivali novac. Nije lako biti cojek

Send this to a friend