Ekonomija Žugić u Frankfurtu

Kamatne stope u padu, depoziti rastu

Kamatne stope i dalje imaju tendenciju pada. Uprkos niskim pasivnim kamatnim stopama, depoziti rastu, što je dokaz povjerenja u bankarski sistem, ocijenjeno je na sastanku delegacije Centralne banke Crne Gore sa Evropskom centralnom bankom (ECB).

Guverner Centralne banke Radoje Žugić sastao se sa predstavnici ECB u Frankfurtu, gdje je istakao da crnogorska ekonomija bilježi kontinuirani rast u posljednih šest godina.

“U prošloj godini je, prema zvaničnim podacima MONSTAT-a, ostvarena stopa rasta od 5,1 odsto, zahvaljujući, prvenstveno, snažnoj investicionoj aktivnosti, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru, kao i rastu domaće tražnje i privatne potrošnje. U fiskalnoj sferi su, takođe, zabilježeni pozitivni trendovi zahvaljujući mjerama fiskalne konsolidacije koje Vlada odlučno sprovodi“, dodao je Žugić i istakao da će, prema projekcijama Ministarstva finansija, javni dug od ove godine imati silazni trend.

Žugić je istakao da je stanje u bankarskom sektoru osnaženo nakon rješavanja pitanja vezanih za ranjive banke, što potvrđuju odlični pokazatelji ključnih bilansnih pozicija kod 13 banaka koje posluju u Crnoj Gori. Aktiva banaka, u iznosu od 4,6 milijardi eura, je na istorijskom maksimimu, a stabilnost sistema potvrđuje i izuzetno visok koeficijent solventnosti koji iznosi 19,5 odsto.

Nekvalitetni krediti se u kontinuitetu smanjuju i trenutno iznose 4,75 odsto od ukupnih kredita, što je značajan pad u odnosu na 2011. godinu, kada je, podsjetio je guverner Žugić, nivo NPL-a iznosio 25, 9 odsto.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

..Kako je tebi dobro..PoveLo.. Svaki mjesec po više pari’ hiljada…A depoziti samo rastu..Crna Gora napreduje..Kome se ne svidja ,neka podigne kredit ..pa neka seli..

PrviMilion
Gost
PrviMilion

Porast depozita uz niske kamatne stope nije znak povjerenja u bankarski sistem nego pokazatelj rasula u brazersko kumovskoj CG ekonomiji. Ljudi su prestravljeni da ulažu u bilo kakav biznis u uslovima reketaške parazitske privrede sa preko 1600 vrsta različitih taksi. Ulaganje u nekretnine, popularno ali sve manje privlačno, jer se polako ali sigurno porezi i komunalni računi dižu u nebo,… Više »

Delboj
Gost
Delboj

Red je stvarno vise da osnujemo neku humanitarnu organizaciju i da uplacujemo po 20 odsto svojih prihoda, jer od ovoliko dobra i blagostanja covjek moze da poludi

Send this to a friend