Ekonomija

Katastar nepouzdan, rade se premjeri zbog legalizacije objekata

Ilustracija

Uprava za nekretnine imaće važnu ulogu u projektu regularizacije neformalnih objekata, jer će obezbjeđivati neophodne podatke i dokumentaciju privatnim licenciranim geodetskim firmama, zainteresovanim strankama (pravnim i fizičkim licima), državnim i organima lokalne samouprave u tom procesu, saopštio je direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

“Podaci Uprave za nekretnine su značajni za realizaciju i primjenu Zakona o regularizaciji neformalnih objekata, jer predstavljaju osnovni i sastavni dio potrebne dokumentacije u procesu regularizacije neformalnih objekata. Naša uloga biće i u vođenju upravnog postupka u cilju regulisanja svojinskih odnosa, odnosno ispunjavanja obaveza odredbi Zakona o regularizaciji neformalnih objekata”, kazao je Kovačević za Pobjedu.

Zahtjevi

On smatra da će Uprava za nekretnine, zbog tog procesa, u narednom periodu imati mnogo više posla i obaveza.

“Imaćemo nesumnjivo mnogo veći broj zahjeva za izdavanje potrebne dokumentacije i vođenja upravnog postupka, a samim tim i mnogo više obaveza”, izjavio je Kovačević. On očekuje uspješnu realizaciju projekta regularizacije i legalizacije, ali i upozorava.

“Neophodno je da se i javni i privatni sektor aktivno uključi u taj projekat”, naglasio je Kovačević.

On je dodao da će glavni benefiti koji će se dobiti realizacijom regularizacije i legalizacije biti poboljšanje podataka katastarskih evidencija i usklađivanje sa stvarnim stanjem na terenu, uređena zemljišna administracija i doprinos za stvaranje bolje infrastrukture prostornih podataka na nacionalnom nivou. Kovačević navodi da su, povodom ovog projekta, u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

“Ministarstvo je upoznato sa našim planiranim aktivnostima, a Uprava za nekretnine će dostaviti sve raspoložive podatke tom Vladinom resoru i svim opštinskim organima koji učestvuju u implementaciji Zakona o regularizaciji neformalnih objekata”, rekao je Kovačević. Prema njegovim riječima, saglasno zakonskoj regulativi, Uprava za nekretnine će obezbijediti korišćenje podataka iz raspoložive baze podataka katastarskih evidencija. Na raspolaganju zainteresovanim stranama biće orto-foto podaci, kao i podaci iz digitalnog plana katastarskih opština.

“Podaci mogu biti pripremljeni i predati na eksternom mediju ili korišćenjem servisa Geoportala Uprave za nekretnine (www.geoportal.co.me)”, kaže on.

Govoreći o tačnosti i sveobuhvatnosti katastarskih podataka i evidencije, Kovačević je naveo da su podaci iz katastra zemljišta i popisnog katastra nepouzdani, te se iz tih razloga radi novi premjer.

Projekti koji su rađeni u periodu od 2008. godine, a odnose se na uspostavljanje evidencije katastra nepokretnosti obezbijedili su podatke evidencije katastra nepokretnosti koji su tačni, pouzdani i ažurni. Za evidenciju katastra nepokretnosti koja je stvarana u periodu 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka, iz objektivnih i subjektivnih razloga postoje nedostaci, ali u procesu održavanja katastarskih evidencija područne jedinice saglasno zakonskoj regulativi rade na ažuriranju podataka kazao je Kovačević.On je podsjetio da na teritoriji Crne Gore postoje tri vrste katastarskih evidencija i to popisni katastar, katastar zemljišta i katastar nepokretnosti.

“Evidencija popisnog katastra je evidencija nastala bez premjera teritorije, 50-ih godina prošlog vijeka, za potrebe naplate poreza. Evidencija popisnog katastra ne sadrži podatke o obliku i položaju nepokretnosti u prostoru, odnosno grafički prikaz nepokretnosti, tako da samim tim izvod iz digitalnog plana nije dostupan. Dostupan je ortofoto za cijelu teritoriju Crne Gore”. objasnio je Kovačević.

Evidencija

On je dodao da je evidencija katastra zemljišta evidencija o posjedovnom stanju za koju je rađen premjer.

“Ali ova vrsta evidencije ne sadrži podatke o etažnoj razradi objekata, odnosno posebnim djelovima objekata. Dostupni su podaci izvoda iz digitalnog plana. Evidencija katastra nepokretnosti nastala je na osnovu premjera teritorije, izrade elaborata i utvrđivanjem stvarnih prava na nepokretnostima, kroz proces izlaganja podataka na javni uvid. Dostupni su podaci izvoda iz digitalnog plana rekao je Kovačević. Prema njegovim riječima, Uprava za nekretnine je u prethodnom periodu radila na uspostavljanju evidencije katastra nepokretnosti i 2008. godine na teritoriji Crne Gore evidencija katastra nepokretnosti bila je uspostavljena na 52 odsto teritorije, što je u tom trenutku predstavljalo 90 odsto urbanog dijela teritorije.U periodu od 2008. godine realizovani su i realizuju se projekti uspostavljanja katastra nepokretnosti, koji su finansirani iz državnog budžeta i od zajma Svjetske banke, u okviru projekta Zemljišne administracije i upravljanja (LAMP).U evidenciji katastra nepokretnosti trenutno je 68 odsto teritorije Crne Gore, u toku je izlaganje podataka na javni uvid za oko deset odsto i pripremljeni su elaborati za 12 odsto, a u evidenciji popisnog i katastra zemljišta je oko deset odsto teritorije Crne Gore. Podaci vlasničke strukture dostupni su za sve tri vrste katastarskih evidencija”, zaključio je Kovačević.

Send this to a friend