Ekonomija

Kazne za zakupce koji ne poštuju istaknuto vrijeme naplate plažnog mobilijara

Snimljeno juče na Jazu (Foto: CdM)

Ležaljke i suncobrani na plažama u Crnoj Gori se neće naplaćivati poslije 17 sati. Ali, to će važiti tek kada Morsko dobro izradi nove grafičke folije za informativne table na kupalištima i njima zamijeni stare.

<<<Zbrka oko besplatnih suncobrana i ležaljki: Inspekcija kaže jedno, Morsko dobro drugo, kupači ispaštaju<<<

Konfuzija je nastala jer nove folije još nisu odštampane, a zakupci su preuzeli vođenje plaža.

Inspekcija pojašnjava da tek kada se folije sa novim pravilima postave mogu da reaguju na osnovu onoga što je na njima napisano.

“Da li će zakupac istaći vrijeme koje je definisano ugovorom ili neki drugi termin naplate, nije uslovljeno Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, kao ni Pravilnikom. Turistička inspekcija će sankcionisati zakupce koji ne budu poštovali istaknuto vrijeme naplate plažnog mobilijara”, kažu za CdM u Upravi za inspekcijske poslove.

To znači da, pošto je obaveza nenaplaćivanja ležaljki i suncobrana uslovljena samo Ugovorom o zakupu morskog dobra, ali ne i Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, oni je neće kontrolisati sve dok ne bude istaknuta na kupalištima.

Inspekcija je, naime, nadležna samo za kontrolu odredbi koje su definisane tim zakonom, kao i Pravilnikom u kom se navodi da zakupci moraju istaći cjenovnik plažnog mobilijara i naglasiti do kada se on naplaćuje. Kršenje navedenih odredbi o cijenama i vremenu naplate će se kažnjavati njihova kršenja.

“Ugovor između zakupca kupališta i JPMD je obligacioni odnos (uređuje odnose između ugovornih strana), pa nije u nadležnosti inspekcije. Ispekcija provjerava ispunjenost propisanih uslova za obavljanje turističkih usluga na kupalištima, koji moraju biti u skladu sa Pravilnikom, bez kojih zakupci ne bi mogli dobiti odobrenje za obavljanje ove vrste djelatnosti”, ukazuju u Upravi za inspekcijske poslove.

<<<Turiste čekaju nove plaže, mobilijar poslije podne besplatan, poskupljuje u Ulcinju<<<

Podsjetimo, iz Morskog dobra ranije su za CdM kazali da će u narednih nekoliko dana završiti izradu grafičkih folija, koje će zakupci istaći na svojim informativnim tablama.

“Na njima će jasno biti naznačeno radno vrijeme kupališta, a posebno će biti istaknuta odredba da se mobilijar ne naplaćuje poslije 17 sati”, naglasili su u Morskom dobru.

Žana Novović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipši mago
Gost
Lipši mago

“Inspekcija je, naime, nadležna samo za kontrolu odredbi koje su definisane tim zakonom, kao i Pravilnikom u kom se navodi da zakupci moraju istaći cjenovnik plažnog mobilijara i naglasiti do kada se on naplaćuje” A što ih inspekcija ne kažnjava zbog neistaknutih cijena? Ili im je ovako lakše, da zamene teze i da se ne miješaju u svoj posao? Vele… Više »

Haris
Gost
Haris

U Čanj parking naplacuje momak sa torbicom. Da ti listić sa brojem i to je to. Parking je garant opstinska zemlja al ovome pobru moze bit da naplaćuje. U Sutomore ne puštaju na plažu uveče nikoga. Da bi cubali mobilijar. Ne mozes uvece prosetat pored mora nego inom gadnom ulicom (shetaliste bajagi). Smeće na sve strane do koljena. Nidje kantice… Više »

Radosav72
Gost
Radosav72

A kad mislite odstampat te folije, u januar? Vjerovatno je to veliki problem odstampat?

Slavko
Gost
Slavko

Lagano ne smiju da mi objave komentar koji kaze da Morsko zlo, tj DPS podrucnica, su se na sva usta hvalili kako ce predvece da bude slobodan mobilikar, a nisu uspjeli ni taj najobicniji propis da isposruju…

Dejo japanac
Gost
Dejo japanac

Ja andreju s.vodim za italiju možeš li bez kola zivjeti sa mnom ima mi majka kola?

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Dejo, Deša prijatelju moj! A kakav lik sa komovima! 😂🤣😄😅😆😁😃👌👍

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Koji mozak je ovo smislio,treba zakypac da plati u hiljade eura dogovoreni dio plaže ali smije samo 50%da koristi,pa normalno da se neće niko toga pridržavati.Platimo ja i žena dvokrevetnu sobu ali smijemo samo jedan krevet koristiti….jel to tako treba da funkcioniše.
Ovo nije turizam ovo je banana obala.

.....
Gost
.....

Druze, cera li ko zakupca da zakupi plazu ? U zakonu fino pise, kad se izda plaza u zakup, 50% mora bit slobodno (a, nije). I ti ako to ne mozes ispostovati (ne postuje skoro niko, nazalost) nemoj ni zakupljivati plazu. I, ono najosnovnije, plaze ne bi trebalo da su ni morskog dobra ni zakupaca, nego su plaze opste dobro… Više »

KnjazMiloš
Gost
KnjazMiloš

Plaća li DPS lezaljke do 17:00?

Nevalja ovako
Gost
Nevalja ovako

Nije me briga za turiste ,nego za nas,u svoju zemlju na svoje more,svoj narod te dere,pocevsi od ovih prodavnica sto su nabili cijene ko da mi domaci nista ljeti ne jedemo,pa cu lako za lezaljku.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

kakva glupost ….platis morskom dobru zakup plaze plus porez radnici kupis mobilijar odrzavas cistis i oni ti narede da nsjljepsi dio dana ne naplacujes ….mijenjajte ovo sto prije korigujte cijene zakupa plaze i smanjite cijene kompleta …

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

A da ti nama uvedes maske kad dodjemo na plazu pa ako ne ubacimo evro u nju da ne mozemo ni disati? Nego pretjetaste vise sa tim treba pola plaze ostaviti bez tih vasih suncobrana a pola sa suncobranima pa neka ljudi biraju.

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Mobilijar ne kupuju svaje godine, nego su ga kupili jednom i na jednu lezaljku su dosad zaradili 1000 puta. Pola mobilijara je osteceno, o prljavstini da i ne govirim…..a usput…..ne izdaju racun za mobilijar, nego pare pravo u dzep. Eto….vidis kako se snalazite…..tako da price o placanju poreza drzavi ne piju vodu.

Kec
Gost
Kec

Ja sam bila jednom ove sezone i dobila sam uredno racun. I svi oko mene. A preskupo je – 15e dvije lezaljke i suncobran u junu na Lucicama

Kec
Gost
Kec

I 3e parking

Bnjj
Gost
Bnjj

Morsko zlo primer korupcije

Normalno
Gost
Normalno

Ovo je nevjerovatno.Sprdaju se sa zakonom.Ili je zakon loš.Od dobre vijesti za sve turiste napraviše inspekcija i ugostitelji ono što je loše.

Send this to a friend