Ekonomija

Keković: Radnik mora biti hrabar da prijavi poslodavca koji ne poštuje isplatu zarade po programu Evropa sad

Srđa Keković

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković gostujući u Jutarnjem programu TV Budva kazao je da poslodavci koji ne ispoštuju program “Evropa sad”, kojim je minimalna zarada povećana na 450 eura, rizikuju zatvorsku i novčanu kaznu, dodajući da radnici moraju biti hrabri i prijaviti sve nepravilnosti ukoliko se krše njihova prava.

“Postoje dva krivična djela, jedno se tiče povrede prava iz rada generalno svih prava, a drugo se tiče uplate doprinosa i ostalog. Dakle ta krivična djela postoje, prvi zaključak je bio da je se prepoznao to krivično djelo povrede prava iz rada. Isključivo smo se fokusirali na ovo krivično djelo gdje poslodavci traže da se izvrši povraćaj novca koji zapošljenima isplate po osnovu zarade, tako da smo se usmjerili prema tome”. kazao je Keković.

On je istakao da se otvara prostor da se prepoznaju druga krivična djela koja se tiču prava iz rada.

“Drugi važan zaključak jeste da su se sve institucije dogovorile da će napraviti međusobnu sinergiju kako bi pomogli inspekciji rada da se prepoznaju ta krivična djela, procesuiraju i treće što je posebno važno da se osnaže pojedinci, koji su predmet takve zloupotrebe kako bi mogli kroz zaštitu njihovog integriteta, ukoliko prijave takvo krivično djelo budu svjedoci u procesuiranju tih poslodavaca koji takvo djelo vrše, da ne mogu da trpe neku posljedicu u smislu da ostanu bez posla ukoliko ih nakon toga poslodavac šikanira, već da im država odnosno institucija garantuje zakonsku zaštitu u slučaju povređivanja tog prava u nekom drugom vidu , dakle kod nekog drugog poslodavca”, ističe keković.

Ovdje je fokus u tom trećem zaključku Agencije za sprečavanje korupcije, koja ima ovlašćenje da prepozna i zaštiti takozvane zviždače, tako da je naredni korak da se obratimo toj agenciji i da u sinergiji sa svim ostalim institucijama krenemo u tom pravcu, zaključio je on.

Send this to a friend