Ekonomija

Keković: Struja ne smije da poskupi, cijena goriva neprihvatljiva

Srđa Keković

Gorivo je ponovo poskupilo, struja će biti skuplja od 1.maja, minimalac je najniži u regionu (najavljeno je povećanje na 222 eura sa 193 eura). Komentarišući ove podatke generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković za CdM kaže da se nešto mora učiniti-da se mora zaustaviti poskupljenje struje i da cijena goriva sada zaista neprihvatljiva.

<<<Od ponoći benzin skuplji tri centa<<<

Keković naglašava da standard građana opada, te da će o cijenima struje i goriva, minimalnoj zaradi biti riječi na sjednici Socijalnog savjeta 24. aprila.

“Na sjednici Socijalnog savjeta biće razmatrane tri ključne teme: minimalna zarada, Zakon PIO da uđe u skupštinsku proceduru, kao i cijena struje, odnosno tražimo da se kaže jasno građanima da ove godine neće biti povećanja. To je stav našeg Glavnog odbora. Na listi će se naći i previsoke cijene goriva. Ne može se povećavati cijena struje u vremenu kada plate stagniraju, kada stalno bilježimo da nam kupovna moć opada. To na naš stav”, jasan je Keković.

On tvrdi da je trenutna situacija neprihvatljiva.

“Tražimo da se Vlada na sjednici Socijalnog savjeta jasno izjasni o ovim pitanjima da bi znali šta nam je činiti dalje. Stvarno je neprihvatljivo da imamo ovolike cijene goriva. Vlada mora nešto preduzeti. Nikako nam nije jasno kako idu ta povećanja, odnosno, kako kreiraju cijenu goriva. Mora da Vlada pokaže da, kada bilježimo rast, da se to odrazi i na standard građana. To je ono što očekujemo. Otvorićemo i pitanje cijene goriva na sjednici Socijalnog savjeta. I to ćemo staviti u taj paket prioriteta. Neočekivano je ovo povećanje. Ponovo se neko igra sa našim emocijama i egzistencijom. Za nas je ova cijena goriva iznenađujuća. Stanje je neprihvatljivo”, kazao je Keković u izjavi za CdM.

Na sjednici Socijalnog savjeta biće razmatran i predlog Vlade da se minimalac sa 193 poveća na 222 eura.

Da li će porasti minimalac

Dobra vijest je što je Unija poslodavaca ocijenila prihvatljivim prijedlog Vlade Crne Gore uvećanje minimalne zarade za 15 odsto.

<<<UPCG: Minimalna zarada od 250 eura bi povećala troškove privrednika<<<

“To će povećati troškove rada, ali će se ono konsolidovati na nivou većih zarada (iznad minimalne) u smislu smanjenja troškova poslovanja na ime zarada, budući da je u korist poslodavaca predloženo smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje za dva odsto, odnosno skoro 50 odsto u odnosu na važeću stopu od 4,3 odsto”, navode iz Unije poslodavaca.

Da podsjetimo, iznos minimalca u Crnoj Gori nije se mijenjao od 2013.godine. Sindikati su tražili da on bude 250 eura, ali je izvjesno da se to tog iznosa neće doći u ovom trenutku. Moguće je da minimalac bude povećavan postepeno.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marko
Gost
marko

DOKLE CE NAS VISE SISATI I JAHATI????

marko
Gost
marko

Vlast nam odra kozu a sindikat napise saopstenje i to je sve od njih?! Nisu se morali muciti!

Niki
Gost
Niki

Kekoviću
Treba se izboriti za sve sto predčažeš ali takodjer treba vratiti PDV na 15 procenata,kao i cijenu goriva i cigareta, jer imaju dovoljno novca za povećanje plata i penzija. Jer niko ne zovi bogato kao naši bumbari.

DULE
Gost
DULE

STRAJK POKRENITE

Musa
Gost
Musa

Trazi bre koji dan vise odmora, sveli ste da je maltene jednak broj dana odmora bez obzira na godine staza i godine zivota. Bolji je bio prethodni zakon nego ovaj.

Micko
Gost
Micko

Kredit za struju,kredit za porez,kredit za registraciju… Zivot citavi u dugovanja a povecava se standard i lideri smo u regionu-ja mora da zivim u svedsku.

.....
Gost
.....

Neka si im reka’ ! Evo, nece poskupiti. Samo nemojte dizat narod na strajkove I proteste (sindikalne, nijesam protiv Drzave, jesam protiv lupeza), ka’ dosad !

Moje ime
Gost
Moje ime

Treba dizati cijene kad se niko ne buni..treba naplacivati metalne vozice za biogradsko jezero pola miliona komad kad se niko ne buni..samo gurajte niko se ne buni!

Smiješno
Gost
Smiješno

Imaju li ikakvo znanje ovi naši ministri,kojima je sve plaćeno i žive na račun građana,da osmisle kako da popune budžet sem podizanja cijena.I da samo traže đe još ima i koliko prostora da se podigne namet.

Smiješno
Gost
Smiješno

To što si ti rekao Kekoviću mi svi znamo.Nego oće li ko što uraditi po tom pitanju da ne poskupi i struja i gorivo i da se narodu ne nameću sve veće dažbine.Svaku rupu u budžet narod popunjava.

🇲🇪CG🇲🇪
Gost
🇲🇪CG🇲🇪

Aj Kekovicu tutanj, koliko si u sindikatu mogu ti spomenik napravit ispred, a ono sto su uradio za radnike sve ovo vrijeme je jedno veliko NiSTA. Idi zivota ti i prepusti fotelju nekom ko ce stvarno da se zalaze za prava radnika a ne poslodavaca.

Bole
Gost
Bole

Dje idu pare koje drzava mjesecno ubira od gradjana? Dajte da se vratimo na slucajeve velikih odliva iz budzeta. Kako drzava ima 10 miliona za limenku da isplati, ali ne moze se povecati minimalac? Kako imaju velike pare da se daju raznim pojedincima, a cijene goriva i struje moraju da rastu? Kako niko ne odgovara za te velike odlive iz… Više »

Stari
Gost
Stari

Nas sindikat=0

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Kekovicu da znas kako se pregovara napravio bi nesto u zivotu. Ovako aminujes i potpises sve sto ti ponude na sto. Nije tvoje da zastitis privrednike i drzavu nego radnike i narod koji ti placa clanarinu. Kad si odbranio svoj stav? Nikad! Kad si izveo radnike na sindikalne proteste? Nikad! Ti si predstavnik sindikata dje 30 godina ne postoji neradna… Više »

uzupartor
Gost
uzupartor

Nije bitno ovo,nego ono krstionica,daj što više tekstova o krstionici..
Ajde jadan,šta nas briga za struju i gorivo,to je luksuz

Nenad
Gost
Nenad

Cus ne smije..a smije sve u cg..ko ce im zabraniti..akk se ko pobuni taj je protiv drzave..zato svi psst

ZjdncAlbnskhOpš
Gost
ZjdncAlbnskhOpš

Znači, kad odem na pumpu treba radniku da kažem da je cijena goriva neprihvatljiva?

Pjer
Gost
Pjer

I zboravio si reci.Plate nesmiju da rastu slucajno nikome osim vama.Sta sad sa 300 eura mjesecno treba da smo srecni ko prasad pred Bozic sto struja nece poskupiti inace naj skuplja na kugli zemaljskoj.No da se ja pitam sve bih uduplao mislim tu struju,gorivo itd.

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

Tebe sto primas oko 2.000 sa vremena na vrijeme izadjes u javnost sa izjavom kako se ne slazes a nikad nista nisi uradio povodom toga, cus sindikat, nemo bez mene

Gulphy
Gost
Gulphy

Ziva istina, sve ce neko pitat Kekovica oko poskupljenja. Ovo je prototip crnogorskog lezilebovica koji prima dobre pare i citav zivot mlatara nesto i niko ga ne shvata ozbiljno. Potpuno nebitan lik..

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

cijena goriva je ista kao kad je barel nafte bio 130dolara i sad kad je barel ispod 60dolara!!
ovo je sramota!!
dok god opozicija SRBUJE itd. ovo ce im prolazit!!

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

Koja crna opozicija…Sto kazes za sliku Milana Knezevica i Gvozdenovica iz Beograda zajedno, nema sto nisu bili rekli jedan drugome, opste je poznato da DF radi u korist DPS

Onaj drugi
Gost
Onaj drugi

Samo da preciziramo: berzanska cijena barela 1 jan. 2019. je bila 58 USD, a danas, 16 aprila je 71,25 USD. Grafikon berzanski nema ošiliranja nego samo stalni rast cijene sirove nafte. Svjestan sam da moj komentar ne bi ništa promjenio. Samo sam želio da mi u našim komentarima ne iznesemo neistine.

Duda
Gost
Duda

Jeli ti to služba napisala da rečeš

samo jako
Gost
samo jako

ti ces nesto promijeniti… prdis tu pred medijima i to je to… svi ste isti a mi samo placamo

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Ko me valja pravac Srbija

milos
Gost
milos

ko si ti da predstavljas sindikat . . . .koji sindikat i ciji sindikat . . . u pamet se moj narode . . . sve s kolca s konopca sa nasih ledja . . .

Lipovo
Gost
Lipovo

Kekoviccu, misliss li da te iko ozbiljno shvata, ni vlast ni gradjani.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kakvi foliranti. Trebao si bar, zbog velike plate koju primaš, da napišeš kakav je trend cijena nafte na svjetskoj berzi i koje su cijene u regionu.

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

barel je ispod 60.. a region je skup banana drzava tako da je vise manje svud isto!!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Svuđe je gorivo skupo sem u Austriji i Luksemburgu koji imaju vrlo male akcize. Mislim da je sada u Italiji i Francuskoj skuplje 30-40 centi nego kod nas. Ima on prostora da reaguje. Na teške uslove radnika, đe pojedini rade 28 dana mjesečno, na male plate… ali isto tako mora da reaguje na zloupotrebu bolovanja i davanja para bez računa,… Više »

lopovi
Gost
lopovi

Imamo se kad bavit ovim temama, zadatak je svakog slobodnomisleceg gradjanina koji drzi do obraza i postenja da u srijedu i petak bude u SC Moraca i da VRIJEDJA!!!

Mućak
Gost
Mućak

Evo Djukanovici i DPS ovci nas pljackaju preko struje i goriva zivot uzimaju a 27 centi placaju litar nafte a nama euro i nesto vise naplacuju.

Bnjj
Gost
Bnjj

Kako u Hr stalno povecavaju plate a isti su turisticki aranžmani kod nas je radna snaga najeftinija

lopovi
Gost
lopovi

Zato ato su rijesili problem mrzitelja drzave za razliku od nas

Bnjj
Gost
Bnjj

Aj ne lupaj ti bi fašizam da uvedeš kakve veze ima to sa ekonomijom

Bnjj
Gost
Bnjj

Vladu boli briga za građane u CG je sve laž mi smo zemlja velikih socijalnih razlika njima su bogataši samo bitni ova zemlja tjera narod u inostranstvo

lopovi
Gost
lopovi

U Srbiju mozes samo s licnom kartom, idi spasi i sebe i nas

Bnjj
Gost
Bnjj

Srbofobu ostavi Srbiju na miru vi budžetske patriote ocete još ovo malo turista da nam rastjerate, kakve veze ima Srbija sa CG ekonomijom

DinEt
Gost
DinEt

Dođi ti ,,lopovi” da nas otjeraš. Evo kreni ako ti basta

Bxdc
Gost
Bxdc

Pa veli gen. sekretar Unije Slobkdnih Sindikata Crne Gore, niko manje za radnike nije uradio od njega. Za sebe zna izdejstvovati, za radnike nesto mu se ne da.

Bnjj
Gost
Bnjj

Nazalost tačno nas narod gleda samo lični interes i za to su spremni na sve nemaju skrupula

med. teh
Gost
med. teh

Nazalost Bxdc nijesi u pravu…zahvaljujuci ovom covjeku su se plate i povecavale…nije ih Vlada povecavala nego Unija koja je grinjala da se nesto poveca. Nijedno povecanje plata, a zadnjih 10 godina je povecano preko 100%, nije uradjeno od strane Vlade. Da li je moglo bolje-Jeste. Ali za ne informisan narod i ovakav komentar nije na mjestu jer ocigledno ne znas… Više »

Jovanka
Gost
Jovanka

Pusti me Kekovicu na zoru, nista mi pricat nemoj kad nista pomoc ne mozes…Situacija je veli neprihvatljiva, kako to, kako too?

Myguz@€$
Gost
Myguz@€$

E moj generalni Kekoviću,ako ne znadeš što ti je činjet,uči od francuza,oni su riješili taj problem na fin način.

Beko
Gost
Beko

I ja mogu ovako da budem na celu sindikata, s vremena na vrijeme progovorim sto gradjani zele da cuju.

Elektra
Gost
Elektra

Treba i hoće

A cijene impulsa i interneta su OK ?

Bole
Gost
Bole

Mislim da je to oblast koja posljednja treba da dodje na red. Optika se dobija ispod 20e, ne znam sta bi vise. Prvo da se srede druge, potrebnije stvari, a internet za dzabe ce mozda nekad doci na red.

Dule
Gost
Dule

I sto ce sindikat da uradi povodom toga???

Send this to a friend