Ekonomija

Kinezima za autoput isplaćeno 511,68 miliona eura

Radovi na auto-putu

Crna Gora je kineskoj kompaniji Chine road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, od početka izvođenja radova 2015. godine do kraja prošle, ukupno isplatila 511,68 miliona od planiranih 809,57 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Od tog iznosa, kako su objasnili, iz sredstava kineske Exim Banke isplaćen je 431.328.916,10 eura, odnosno 591.697.007,12 dolara, dok je iz budžetskih sredstava izdvojeno 80.355.895,03 eura.

“Zaključno sa 31. decembrom prošle godine ukupan isplaćeni iznos je 511.684.811,13 eura”, precizirali su u Ministarstvu.

CRBC-iju je u prošloj godini, kako su kazali u resoru Darka Radunovića, za prioritetnu dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo isplaćeno 164,16 miliona eura.

“Od početka 2018. godine iz sredstava Chinese Exim Banke isplaćeno je 135.934.436,92 eura, odnosno 186.474.860,57 dolara, dok je iz budžeta izdvojeno 28.227.457,51 euro. Ukupan isplaćeni iznos zaključno sa 31. decembrom prošle godine je 164.161.894,43 eura”, naveli su u Ministarstvu.

Kinezima je u 2018, kako su dodali, najviše novca isplaćeno u decembru i to 25.796.818,77 eura.

U Ministarstvu su istakli da je prvobitno planirano da se do sredine maja 2019. godine, kompletiraju radovi i, u skladu sa tim, izvrše sva plaćanja po osnovu realizacije prioritetne dionice auto-puta.

“Izvjesno je da će doći do produžetka radova na dionici Smokovac-Uvač-Mateševo zbog čega će i dinamika realizacije plaćanja biti izmijenjena. Od ukupno planiranih 809.577.356,14 eura do kraja 2018. godine, isplaćeno je 511,68 miliona dok bi preostali iznos trebalo da bude isplaćen po dinamici realizacije radova, čija se finalizacija očekuje do kraja 2020. godine”, istakli su u Ministarstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Beogradjanin
Gost
Beogradjanin

A kolko su uzeli lopovi od toga? Razliku od 300 miliona…o boze koja lopovska drzava a autoputa nidge

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Pazi komentare hahahahahah a kinezi su htjeli da zavrse autoput odma ali ovi nasi im nisu dali nego rekli da ga razvuku ovako jer nisu imali para.

Barbara
Gost
Barbara

Šta je sa Sozinom?

amo
Gost
amo

Hitler je od 1932-36 god. napravio 2900km auto puteva,TITO sa radnim akcijama tadasnji auto put BG-ZG 400km za 3 god. i prugu Brcko-Banovici,a ovi danas sa svom modernom masinerijom ne mogu 40km napravit za pet godina.Nesto tu smrdi.

Luge kraj B.
Gost
Luge kraj B.

Bravo!!!
Sad odma nastaviti dalje puh Boljara , nemamo mi vise pravo da rizikujemo ni jedan život platijama i ostalim dionicama

By the way
Gost
By the way

Rizikuje svako ko sjedne za volan, na bilo kojoj dionici. Prilagodi brzinu i smanji rizik.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Knezevic je objavio kako je milo zaradio prvi milion zasto to ne objaavite?

zzzzzzzzzzzzzz
Gost
zzzzzzzzzzzzzz

knezevic je objavio.. . hahaha

Meho
Gost
Meho

Autoput nema potreban protok da bi se radila koncesija, to je izvjestaj i SB. Zato niko i nije nudio koncesiju kao sto se radilo u Srbiji , Albaniji i Hrvatskoj. Srbiji su Kinezi sami ponudili koncesiju a nama kredit (i to svoje banke), valjda je jasno zasto. No autopout se mora graditi da se pruzi sansa privrednog razvitka sjevera. Da… Više »

Nego
Gost
Nego

Svi znaju sto rade sem ovi nasi baksuzi! To ti je kad imas na celo drave i njenih organa budale i glupake, koji samo znsju da kradu. Kad je Migo bio ministar prosvjete ili Sehovic je sad ministar prosvjete ono ljudsko nistavilo. Dobro je da smo zivi!

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Zasto niko ne pominje penale koji su duzni kinezi da plate za kasnjenje!?!?! Pa nam bi bilo super da kasne ,zbog penala!!

Meho
Gost
Meho

@Montenegrin Penali se placaju ali postoje odredjeni uslovi kada se nesto utvrdjuje kao kasnjenje. Ako na primjer na pola projekta utvrdis da ti fali isporjektovan nadvoznjak, to je tvoja greska ne izvodjaca i sve sto se kasni zbog loseg projekta ne moze se racunati kao kasnjenje izvodjaca i nema tu penala. Problem je sto nema transparetnosti u radu ove valsti… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Autoput od nidje do nidje moze samo ova vlast da smisli. A gratis nam zaduzi praunucad u vremenu kada 80% naroda zivi u siromastvu i nema ni za struju, koja je opet najskuplja u regionu. Kriv je Slobo, nema dps veze sa ovim…

Osa
Gost
Osa

Hitno im je trebala nova “zlatna koka” jer nijesu imali više odakle da kradu i namještaju poslove kumovima i prijateljima. Premijer se pohvalio da smo treći u evropi po ekonomskom rastu jer je i ta investicija uračunata – šta bi drugo bilo? Niko ko pošteno živi ne vidi napretka ali po njima smo ispred Norveške po ekonomskom rastu. SPRADAJU SE… Više »

Bebin sendvicar
Gost
Bebin sendvicar

U Maju nam Kinezi Pocinju penale placati.

dali
Gost
dali

E MOJI GRADJANI BLESAVI PA ZAR NE VIDITE DA NIJE ONO IZ NIDJE U NIDJE JER GLAVNO JE DA SE POVEZE AERODROM PG I TIVAT SA SKIJALIŠTIMA NA KOLAŠINU I EVO NAM NOVI GRADITELJSKI BUM A TO ŠTO OVI NAŠI PRIČAJU POVEZIVANJE SA SRBIJOM ,TO NE PIJE VODU BOLI NJIH ZA TO JER ONI BAREM JA MISLIM ZADNJI PUT SU… Više »

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Pozitivno je sto rade taj autoput,ali kasnjenje od 1,5god je neprihvatljivo za40km,niti se nastavlja autoput ka Boljarima,svaka godina je vazna,to znaci novih nekoliko stotina iseljenih sa sjevera,njemacki je hit svi ga uce.

Manolo
Gost
Manolo

Bravo, gradite autoput prema Srbiji da oni imaju koristi!! Mnogo pametno, nema šta!!

Enka
Gost
Enka

Hehehe je li ti krivo?

Bnjjj
Gost
Bnjjj

A gdje bi drugo ka slabo naseljenoj Hercegovini i Dalmaciji,normalno je gradit autoput ka Srbiji i srednjoj Evropi,valjda i mi sa sjevera hocemo da zivimo a ne samo vi iz PG i primorja

Meho
Gost
Meho

Ne znam tacno na kakav interes mislis?

Psihajatar
Gost
Psihajatar

Rok do kraja 2020, ne nego staviti do 2089. Sram vas bilo.

Baltazar B.
Gost
Baltazar B.

Dobro je što kasni. Za svaku godinu kašnjenja biće manje žrtava na toj dionici.
Kad se pusti u saobraćaj pa kad krenu ovi sa,, ljutim mašinama”da probaju kako im vuče ljubimac e biće tu karambola, nažalost.

LSCG
Gost
LSCG

Jeli izracunao neko koliko se moglo vrtica napraviti za petlju sto je Brajovic zaboravio ??? Ili ce to biti predmet neke buduce racunice 🕵️‍♂️

LSCG
Gost
LSCG

A petlja Brajovicu, ko ce da je plati

Brajo Petlja
Gost
Brajo Petlja

Ti, neću valjda ja!

deutsch
Gost
deutsch

Do kraja 2020 godine ???!!! Ovo je prvi put objavljeno da će radovi biti završeni tek 2020 godine….U normalnim zemljama neko bi trebalo da podnese ostavku minimum…a o zatvoru da ne pričam…

U ime naroda
Gost
U ime naroda

Nasum parama su platili NEDODIRLJIVI

Garfild
Gost
Garfild

Potrošismo (zadužismo se) milijardu evra I šta smo dobili? Ima da nas kunu potomci kuku nama.

zzzzzzzzzzzzzz
Gost
zzzzzzzzzzzzzz

sta smo dobili ? ajte botovi poranili ste.. ima li sendvica u srpsku kucu ?

free samples
Gost
free samples

pa isplati li Crna Gora ili isplati kineska banka Exim a mi i nasi potomci cemo banci da vracemo sa kamatom do 2089 godime
dobili smo 41 km najskupljeg autoputa u Evropi koji za sad nije povezan ni sa jednim koridorom na 4 strane svijeta ….a tek putarina kakva ce da bude

Bak
Gost
Bak

Zzzzzzz…evo ti nam reci sta smo dobili?Pravi se autoput a nidje kraja…to vam je izgleda i bio cilj…Malo je jedna koverta…Ovaj put je poslastica za maznjavanje narodnog novca

zzzzzzzzzzzzzz
Gost
zzzzzzzzzzzzzz

Ogranicenima tesko da mozes pokazati pravo je tamo! on ce da ode sve sem pravo! Jel skupo jeste. jel mozze bolje moze.. jel trebalo davno pocet radit auto pute jeste.. ali da li nam trebaju auto putevi?!! a zato su tu dje jesmo kad ste sa nama.. ili ces da ti kazem dok ste trosili sve pare na Beograd mi… Više »

Bak
Gost
Bak

Zzzzz…ko je trosio pare na Beograd?Imenuj ga…Jel onaj sto je od 1989godine ljubio Slobovu sliku do 1998godine…Jesi mislio na ovog sto je danas predsjednik?

Enka
Gost
Enka

@Zzzz… Ajde zaista reci sta smo dobili. AKo uporedis sa onim sto Srbija pravi, oni povezuju najvece gradove. Ovaj put ide iz nidje u nista a kosta papreno. Plus, te pare nemamo nego se zaduzujemo na vec postoje dug koji je najveci u regionu (proporcionalno gledano). Ovaj put se nece zavrsiti ni za 10 godina, zivi bili pa vidjeli. A… Više »

Roki
Gost
Roki

Srbija je zaostali Turkgistan.

Send this to a friend