Ekonomija Ministarstvo protumačilo zakon

Kiosci dobili zeleno svijetlo za prodaju štampe nedjeljom

Predstavnici Ministarstva ekonomije su na sastanku sa predstavnicima izdavača, distributera i prodavača dnevnih novina saopštili da se štampani mediji nedjeljom i praznicima mogu prodavati na 500 prodajnih objekata, piše Pobjeda.

To je tumačenje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, koji predviđa izuzetke od opšte zabrane rada prodavnica nedjeljom. Sastanku su, osim predstavnika Ministarstva ekonomije koje je predvodila generalna direktorica za unutrašnje tržište i konkurenciju Biljana Jakić, prisustvovali predstavnici Nove Pobjede i Jumedia Monta, S presa i maloprodajnih lanaca Tobacco S Press i Tabacco shop.

Jakić je izdavače, distributere i prodavače obavijestila da po tumačenju ovog Vladinog resora, a u cilju zaštite javnog interesa, prodajni objekti ova dva trgovačka lanca koji sem štampe prodaju i drugu robu mogu da rade nedjeljom i praznicima.

Tobacco S Press ima 330 kioska, Tabacco Shop 120, a štampa će se nedjeljom prodavati i na 51 benzinskoj pumpi i još dvadesetak drugih prodajnih objekata.

Ovakvo tumačenje člana 35a Zakona o unutrašnoj trgovini naišlo je na odobravanje predstavnika izdavača dnevnih novina. Izdavači očekuju da će na ovaj način biti umanjena šteta, koja neminovno postoji zbog uvođenja neradne nedjelje.

Nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Takođe, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Unija poslodavaca podnijela je inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini.

30

avatar
1000
26
4
0
 
30
CunamiMinjaMinjaSnezana 62Novine
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cunami
Gost
Cunami

Mene samo interesuje koliko slobodnih dana imaju oni momci sto rade u Bemax il bilo koji drugi gradjevinski radnik?

Minja
Gost
Minja

cista diskriminacija,zakon me vazi za svakoga jednako.sramotaaa

Minja
Gost
Minja

Nema izgleda nacina da se u ovoj drzavi obezbojedi radniku jedan slobodan Dan nedeljom,Zalosnooo!

Snezana 62
Gost
Snezana 62

A sta je sa kioscima u privatnoj svojini koji imaju stampu ? Vec najavljuju da ce neki raditi..jel postoji zakon za njih ?

Novine
Gost
Novine

Odlican nam je zakon nedaj boze da ovaj narod ne procita novine nedeljom stvarno se ne moze bez toga zivjet. Jadni mi nista vise.

Semafor
Gost
Semafor

Ko treba da se crveni,… dokradnici i dalje žute ???

Migo
Gost
Migo

Kakvi kiosci?? Sve online!!!! Pustite ljude Bogom danu nedjelju!! Kakve kladionice??? Samo 6 sati dnevno pa se kladite online!!! Kao ja!!! A ne tikete u ruke?? Moraju se 2 drveta na Durmitor posjec zbog tiketa!!!

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Pih.Sta drugo ocekivati od ovakve drzave,tj ñd ovakvih drzavnika!!!Ako je ista diskriminatorski,onda je to ovo,jer nije presa i potreba da trafike rade nedjeljom!!!

Bole
Gost
Bole

Ko jos kupuje novine… Ama donesite zakon da nijedna maloprodaja ne radi nedjeljom. Samo pumpe i hitne sluzbe. Mozemo preskociti da kupimo pice, ali novine i cigare ne? Sramno.

Privatni kiosk
Gost
Privatni kiosk

Sta je sa kioscima za prodaju stampe u privatnoj svojini?

Gfx
Gost
Gfx

Ja da se pitam uveo bi i osmi dan u nedelji da se radi 🤯😆 jer je sedam malo

Kjara
Gost
Kjara

Zašto uopšte uvode zakone i za koga? Sa ovim zakonom radnici nisu ništa dobili, samo su im zamazane oči. A o kraterima u tom istom zakonu ne treba ni govoriti. Svaki komentar je suvišan!!!!!

moodo
Gost
moodo

strah me da ce marketi raditi do 24…

Prč
Gost
Prč

Pa lakse je pobrojati sto nece raditi nego sto oce.trt zakon kompromis na kompromis i opet sve po radnicima

Afrika
Gost
Afrika

”država” to je današnja Crna Gora dje se zakoni tumače kako kome odgovara

Send this to a friend