Ekonomija

Knežević: O kriminalu Žugića obaviještena Evropska centralna banka

Duško Knežević

Povodom izjave guvernera CBCG Radoja Žugića da je, nakon stečaja u IBM i Atlas banci, crnogorski bankarski sistem postao zdraviji, da rastu depoziti i likvidnost, odbjegli biznismen i predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević poručio je “da je  o kriminalu Žugića obaviještena Evropska centralna banka”.

Ja sam sve relevantne međunarodne adrese i moje poslovne partnere iz inostranstva obavještavam da Crna Gora nije stabilna destinacija za ulaganje već mjesto gdje se, uz odobrenje najviših vlasti, peru pare narko kartela. A u tome učestvuje CBCG,odnosno njen guverner Žugić. On je član bankarske mafije kojom komanduje Aco Đukanović, ispunjava zadatke koje ima šireći neistine o Atlas i IBM banci. Zbog nezakonitog i nasilnog uvođenja stečaja u naše dvije banke, suočen sa krivičnim prijavama koje smo podnijeli protiv njega, guverneru ne ostaje nijedna druga opcija osim da obmanjuje”, dodao je Knežević.

Kako objašnjava advokatski tim Atlas grupe predao je 17. maja krivičnu prijavu Specijalnom  državnom tužilaštvu u Podgorici protiv Žugića i bivše privremene  upravnice u Atlas banci Tanje Terić zbog toga što su, kako navodi, suprotno zakonu, tokom moratorijuma, umanjili depozite i dozvolili da se unutar banke vrše plaćanja, čime su depoziti umanjeni za iznos od 21,8 miliona eura.

“Prije toga su, 10. aprila 2019, krivičnom prijavom obuhvaćeni su Žugić, Terić i Milo Đukanović zbog stvaranja kriminalne organizacije jer su, kršeći Zakon o centralnoj banci i Zakon o stečaju i likvidaciji banaka, nezakonito uveli stečaj u Atlas banku, bez ikakvog osnova za uvođenje direktnog stečaja. Tako su nanijeli višemilionsku štetu akcionarima i klijentima banke. Osumnjičeni su zaustavili i najveći dio komercijalnih aktivnosti banke i nanijeli veliku štetu aktivi banke”, tvrdi Knežević.

On navodi da su činjenice su da je advokatski i tim stručnjaka za finansije Atlas Grupe konstatovao da je postupanje CBCG prilikom oduzimanju dozvole za rad i pokretanju stečaja u IBM Banci sadržalo izrazito i očigledno kršenje više zakona Države Crne Gore.

“Žugić, član kriminalne hobotnice familije Đukanović, je preko svojih privremenih upravnika u našim bankama, zaustavio gotovo sve komercijalne aktivnosti dvije banke, uznačajnoj mjeri ugrozio aktivu smanjenjem prihoda i na taj način
prouzrokovali štetu po akcionare i po klijente. Time je počinio krivično djelo. Želeći da unište Atlas Grupu hobotnica
je preko Žugića žrtvovala desetine hiljada ljudi i njihov novac koji neće moći da povrate. Među njima su i domaći i inostrani klijenti, kojima je tako poslata poruka da nikada više u Crnoj Gori ne ulažu svoj novac”, ističe biznismen.

Zbog toga će, kako tvrdi, odgovarati, ali napominje da štetu koju su napravili deponentima, akcionarima Atlas i IBM banke i samoj Crnoj Gori neće dugo moći da bude popravljena.

“Djelovanje Žugića je glavni razlog zbog čega pokrećemo međunarodnu arbitražu u Vašingtonu sa odštetnim zahtjevom od preko 500 miliona eura. Član hobotnice na poziciji guvernera CBCG prikriva pranje para u bankama, posebno kriminalne aktivnosti u Prvoj banci, zbog kojih je pucano na Predraga Mitrovića. Uskoro će izaći spisak banaka koje su dio poreske mafije, koja je otimala PDV od države preko fiktivnih faktura. U tu aferu je umiješana CBCG kao kontrolor poslovnih banaka”, naglašava on.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
LjutaHmmm...zzzzzzzzzzzzzVuk
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hmmm...
Gost
Hmmm...

Dule, koliko je to “preko” od 500 meleona do preko 500 meleona, kumim te Bogom? Za tebe izgleda, je meleon sića, a za mene nije, pa zbog toga pitam?

Ljuta
Gost
Ljuta

Arbitraža je u New York a me u PG kod suzane…a vratiti će to ….?

zzzzzzzzzzzzz
Gost
zzzzzzzzzzzzz

kakva munja… svi koji se odnose kao ti prema radnicima kad tad ce zavrsit kao ti!! Ja ja i samo ja… uh sto ti ja nisam bio saradnik!

Vuk
Gost
Vuk

Ucuta si se knele.

Send this to a friend