Ekonomija

Kneževićeva kompanija pokušava da izbjegne stečaj

Foto: Boka News

Kompanija Meljine kompleks spremna je da direktorici bolnice Meljine Oliveri Mihajlović-Elez odmah izmiri 19.040 eura dugovanja, zbog kojih je ona sredinom prošle godine podnijela zahtjev za uvođenje stečaja u hercegnovsku kompaniju, čiji je vlasnik odbjegli biznismen Duško Knežević.

To je na jučerašnjem ročištu u Privrednom sudu saopštio advokat Meljine kompleksa Milovan Milošević, ističući da je stečajni dužnik obezbijedio sredstva za izmirivanje cjelokupnog potraživanja i da je spreman da o tome dostavi sudu dokaz.

“Imajući u vidu da je nad Atlas bankom u međuvremenu otvoren stečaj, nema mogućnosti da se od tih deponovanih sredstava namiri predlagač. Zbog toga stečajni dužnik je obezbijedio druga sredstva i stoji na raspolaganju da odmah po dostavljanju broja računa za predlagača izmiri cjelokupno potraživanje. Stečajni dužnik izričito izražava spremnost da osnivač, čak i u toku današnjeg dana, izmiri cjelokupno potraživanje, koje ne spori ni po visini ni po osnovu”, rekao je Milošević, na ročištu na kojem je ispitivana valjanost razloga za uvođenje stečaja u Meljine kompleks po treći put.

On je istakao da je Meljine kompleks prije uvođenja stečaja raspolagao sa više od 50 miliona eura aktive, sa čim je Mihajlović-Elez, kao bivša izvršna direktorica, bila upoznata, te da je mogla da naplati dug iz te imovine.

Mihajlović-Elez je ostala pri odluci za pokretanje stečaja u Kneževićevoj kompaniji, te negirala da je žiro-račun iz izvještaja od avgusta prošle godine u njenom vlasništvu i da je blokiran zbog nedavnog stečaja u Atlas banci. Ona je na pitanje sutkinje Milice Vlahović istakla da trenutno nema podatake o broju žiro-računa koji je otvorila kod Societe Generale banke.

Privremeni stečajni upravnik Meljine kompleksa Saša Zejak kazao je da potraživanja Mihajlović-Elez može namiriti isključivo stečajni dužnik u skladu sa zakonom.

“Namirenjem predlagača na nezakonski način bila bi narušena lista dugovanja prema povjeriocima evidentirana kroz prinudnu naplatu CBCG, tako da bi stečajni dužnik bio u obavezi da najprije namiri sve blokirane iznose, a nakon toga predlagača”, smatra Zejak, koji je tražio od Miloševića da obavijesti Privredni sud na koji način želi da prioritetno izmiri dugovanja prema bolnici u Meljinama, ne narušavajući redosljed prioriteta CBCG.

Milošević je objasnio da će se ukidanjem posljedica stečajnog postupka vratiti na snagu blokade kod CBCG, te da će redosljed prioriteta u naplati ostati neokrnjen u odnosu na period prije podnošenja predloga o stečaju.

Ročište za utvrđivanje razloga za pokretanje stečajnog postupka odloženo je za 23. maj, a Mihajlović-Elez u naredna tri dana treba sudu da dostavi broj svog žiro-računa.

Send this to a friend