Odmor doma

Ko će ove sezone ljetovati u Crnoj Gori: U društvu prirode nikad niste sami

Željka Radak Kukavičić

Crna Gora je prva evropska Corona free destinacija i jedna od najljepših i najpoželjnijih destinacija na svijetu. Granice se otvaraju od 1. juna, kada će u skladu sa odlukama Nacionalnog koordinacionog tijela država svoja vrata otvoriti za građane 26 zemalja. Broj država čiji će građani moći da dolaze u Crnu Goru će s povećavati sa poboljšanjem epidemiološke situacije.

Crna Gora pokreće i kampanju “U društvu prirode”.

Netaknuta priroda, raznovrssnost.  Zemlja gdje se niko neće osjećati usamljeno čak i kada je na distanci sa drugima.

To što je Crna Gora prepoznata kao prva evrospka Corona free destinacija, od izutetne je važnosti, kaže za CdM direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić.

Napominje da u ovom vremenu ekstremno visoke neizvjesnosti kada se cijeli svijet  suočava sa globalnom zdravstvenom krizom, zdravstvena bezbjednost i sigurnost su prioriteti kojima će se turisti rukovoditi pri odabiru destinacije za odmor.

“Zato je važno što je Crna Gora prepoznata kao Corona free destinacija. To je veliki uspijeh za našu zemlju koji je prevashodno ostvaren zahvaljujući posvećenosti i organizovanosti crnogorskih zdravstvenih institucija i odgovornosti naših građana. Sa istom odgovornošću i posvećenošću dočekaćemo i naše turiste, poštujući zdravstvene mjere i protokole definisane od strane nadležnih zdravstvenih vlasti, otkrivajući im sve prirodne, kulturne idrugevrijednosti naše zemlje koja nudi jedinstveno iskustvo”,  kaže sagovornica CdM-a.

Crna Gora otvara svoja vrata

Ditektorica NTO dodaje da su o Crnoj Gori kao bezbjednoj destinaciji koja će među prvima otvoriti vrata turistima pisali neki od najuticajnih evropskih medija, među kojima su britanski Telegraph, njemački dnevni list Bild, ali i mnogi drugi renomirani slovenački, francuski, poljski, ukrajinski i češki mediji.

“Upravo zahvaljujući ovakvom imidžu koji gradimo, očekujemo veće interesovanje gostiju”, poručuje ona.

Relaksacija od teških tema

“Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma pokrenuli su novu globalnu marketinšku kampanju pod sloganom “U društvu prirode”.  Rukovođeni činjenicom da ljudi žele odmor i da se relaksiraju od teških tema i raznih strahova smatramo da je trenutno najvažniji aspekt turističke sezone sigurnost”, poručuje Radak Kukavičić.

Sezona će, jasna je direktorica NTO, sasvim sigurno donijeti jedno drugačije iskustvo ljetnjeg odmora. Mjeseci izolacije imaju dvije kontradiktorne posljedice: želju za slobodom i mirom ponovo i povećani oprez i strah od društvenih kontakata.

“Ideja je da ove dvije potrebe pomirimo tako što ćemo poslati poruku da je Crna Gora je sigurna destinacija koju karakterišu netaknuta priroda i raznovrsnost, mjesto na kojem svi možemo ponovo da iskusimo slobodu u društvu prirode i bližnjih”, ističe sagovornica CdM-a.

Ona napominje kako nas ključna  poruka tj. slogan “U društvu prirode” podsjeća da je priroda naš prijatelj, te da okružen prirodnom ljepotom Crne Gore čovjek se nikada neće osjećati usamljeno čak i kada je na distanci sa drugima.

“Kampanju realizujemo fazno, najprije na domaćem tržištu, a već od sljedeće nedjelje i na tržištu regiona i Evrope, u skladu sa dinamikom otvaranja granica. Namjera nam je da lokalno stanovništvo podsjetimo na prirodne ljepote koje možda još nisu istražili, da pozovemo porodice iz zemlje ali i regiona i Evrope koje žele bezbjedno ljetovanje, blisko i okrenuti prirodi, ljubitelje prirode i aktivnog odmora, “Luxury” turiste koji žele da uživaju u skladu sa svojim standardima, da osjete gostoljubivost i sjaj luksuza uvezanog sa prirodom”, ističe Radak Kukavičić.

Oporavak

Govorila je direktorica NTO i o oporavku turizma.

Tvrdi da će prema procjenama UNWTO (Svjetske turističke ogranizacije Ujedinjenih nacija), početna faza turističkog oporavka krenuti u julu 2020. godine.

“Imajući u vidu dobru poziciju CrneGore postoji umjereni optimizam da ćemo narednih mjeseci ostvariti jedan dio glavne turističke sezone. Uz saglasnost naših epidemiologa i u skladu sa njihovim preporukama, granice su od 1. juna otvorene za značajan broj zemalja koje predstavljaju strateški važno emitivno tržište za našu zemlju. Posebnih kriterijuma za ulazak u zemlju neće biti, ali je potrebno poštovati mjere koje su postale svakodnevica – držanje distance na javnim mjestima i nošenje maski u javnim zatvorenim prostorima. Vjerujem da će otvaranjem granica i stvaranjem uslova za realizaciju putovanja turisti narednihmjeseci doći na odmor u Crnu Goru”, ističe ona.

Visok nivo kvaliteta usluge

Turistički poslenici u Crnoj Gori primjenjujući u potpunosti protokole i mjere propisane od strane nadležnih zdravstvenih institucija u dijelu koji se odnosi na bezbijednost gostiju  obezbijediće  visok nivo kvaliteta usluge za sve koji dođu na odmor u Crnu Goru.

“Crna Gora posljednjih godina zauzima sve značajnije mjesto na turističkoj mapi svijeta, pored naših tradicionalnih gostiju iz Rusije i Regiona, sve je veći broj turista koji nam dolaze iz Njemačke, Poljske, Velike Britanije, Francuske i drugih razvijenih evropskih zemalja. Pored  turista koji tradicionalno dolaze u Crnu Goru,  dio turista iz regiona i zemalja srednje, sjeverne i zapadne Evrope koji su možda planirali putovanja u zemljama poput Italije i Španije, svoju pažnju može preusmjeriti prema našoj destinaciji”, napominje ona.

Nature and me

Izvjesno je, dodaje, da će doći do određenog preusmjeravanja evropskih turističkih tokova, upravo iz tog razloga Crnu Gora pažljivo prati situaciju na emitivnim tržištima i planira intenzivirane promotivne aktivnosti kroz novu kampanju koju će na inostranom tržištu realizovati pod sloganom “Nature and me”.

“Pored emitvnih tržišta koja sam pomenula, u narednom periodu posebnu pažnju ćemo posvetiti razvoju domaćeg turizma, kako kroz promociju tako i kroz konkurentnije cijene i posebne povoljnosti kako bi stimulisali građane Crne Gore da svoj odmor, provedu u svojoj zemlji i iskoriste priliku da je bolje upoznaju i dožive neke od onih, do sada možda neistraženih segmenata bogate i raznovrsne turističke ponude naše zemlje”, priča za CdM Radak Kukavičić.

Osvrnula se sagovornica CdM-a i na cijene tokom ove sezone.

Vjeruje da će crnogorski turistički poslenici, sa svoje strane, dati maksimalni doprinos prevazilaženju krize uzrokovane pandemijom virusa, i to prije svega ispoljavanjem visoke fleksibilnosti prema svim zahtjevima, na prvom mjestu gostiju.

“Kada je u pitanju cjenovna politika, ona će usklađivati sa kretanjima na tržištu. Veliki broj crnogorskih hotela i izdavaoca privatnog smještaja već je pripremio posebne povoljnosti i akcije za goste pa su u ponudi uvrstili atraktivne paket aranžmane za porodice sa malom djecom, mlade, parove, ljubitelje wellness&spa programa i drugo”, smatra ona.

Turisti ponovo dolaze

Na kraju ima jasnu poruku.

“Crnogorska turistička privreda iz godine u godinu značajno unapređuje kvalitet turističke ponude, prvenstveno sa kvalitetnijim i boljim smještajnim kapacitetima, sa dobrom ponudom i restoranima. Izgradili smo reputaciju turističke destinacije sa dobrim odnosoma cijena-kvalitet, što za rezultat ima da  veliki broj turista ponovo dolazi na svoj odmor u Crnu Goru”, zaključila je Radak Kukavičić u razgoovru za CdM.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ironman
Gost
Ironman

Najmanje 8 pošto više nego lani !!!

MIRASKO
Gost
MIRASKO

Ako ovim tempo nastavi imaćemo duplo vijše gostiju nego prošlje rekordne godine!

MIRSAD
Gost
MIRSAD

Znači već sada 3% više gostiju nego prošle godine!

bokka2020
Gost
bokka2020

fantasticna kampanja U drustvu prirode
Najljepsa destinacija na svijetu
Dje zivite ljudi? Putujete li idje? Imamo prelijepu prirodu tacno A ostalo? Ponudu? Infrastrukturu? Hotele? Zdravu domacu hranu iz samoposluge? Bas je u drustvu prirode I ne bulaznite vise Prva coronafree zemlja u evropi je Farska ostrva bar nedelju prije nas i bez smrtnih slucajeva

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg patriote koje neće radnike da plate. Uvoze Filipince da rmbače po cio dan za mizerne plate. Cg turizam nudi posao po 12h svaki dan za 500e

velko
Gost
velko

kakvo ljetovanje sa ovakvim popovima ko ih vidi niko nece odje to a oni to rade zbog toga da sruse turizam i drzavu

velko
Gost
velko

ili mislite drugacije?

Duško
Gost
Duško

Kako je dobraaaa aa

DANGRAD
Gost
DANGRAD

Izgleda da će ta priroda sama ljetovat

Omniscientia
Gost
Omniscientia

Dobra mi je Željkica.

Džikson
Gost
Džikson

Poštovani građani pre dve godine sam gospođi Željki kazo da je prava osoba na čelu nacionalne turističke organizacije. Svaka joj čas na svi dosadašnjim rezultati a koje je postigla. I pored svih propaganda koje stižu iznutra i spolja.,kao i političkih bombardovanje našeg turizma. Željka budi uvjerena uz tebe sam i čuvamo ti leđa. Ponavljam čas mi je što sam imao… Više »

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Još da uzmete kao radnu snagu ove migrante iz Sirije,Avganistana i Iraka i da ih naselite u gori crnoj,a zašto bi ste dobili aplauz i sve simpatije od Eu i nato pakta,oni će vam raditi za platu od 100 eura i eto nama zlatnoga turizma.

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo

Pjer
Gost
Pjer

Kako ne
Dasu mislili za 100 eura ostali bi doma
No micemo raditi za te pare
Ubrzi

Hazjajin
Gost
Hazjajin

Malo morgen…

Frljoka
Gost
Frljoka

Ajde idi da ričeš pred opštinu, smjenjuju ti kamiondžiju

Roro
Gost
Roro

Vrati se Sveto,sve ti je oprošteno!!!

Crni
Gost
Crni

Lako je tebi druziti se sa prirodom kad imas platu par hiljada, ovi sto zive od turista jedino se mogu objesiti za neko drvo i da se druze sa prirodom

Monarch
Gost
Monarch

U prirodi nisi nikad sam…ukradeno od nisi sam svoj… dok Snickers ne probas.Nadam se ali nevjerujem da ova zivi sa medvedima u prirodi osim ako ga nema u stanu.

Roro
Gost
Roro

Neće doći:Srbi,Rusi,Njemci,Francuzi,Italijani,Španci…..možda braća iz Prištine?

Mirko
Gost
Mirko

Svi dolaze osim srbijanaca i rusa (za sad), tako da… Manje laj

Samaljot
Gost
Samaljot

Rusi stižu u avgustu

DANGRAD
Gost
DANGRAD

Znači biće do 10-15 gostiju onda

Marko
Gost
Marko

Doci ce kao prva dijaspora iz CG, a ima ih masu, to znaci francuska, svajcarska, njemacka, amerika, danska, finska, norveska, a da ne pricamo o drugim turistima

Monarch
Gost
Monarch

A gdje nadje dijasporu u Finskoj kumim te Bogom.

ovca
Gost
ovca

Za razliku od prethodnih godina, utišajmo muziku da čujemo more

S'edok
Gost
S'edok

Zapali srbadija crnogorsku zastavu a sad bi da ljetuju po CG pravac turska geni vas vuku

Miki Crnogorac
Gost
Miki Crnogorac

Sto ti imas protiv Turske ?

MNE
Gost
MNE

Neka si im ga reka.👍😊

Monarch
Gost
Monarch

Po napisanom i tebi proradi gen

Boksi
Gost
Boksi

Ja sam licno protiv paljenja bilo koje zastave, a narocito crnogorske koja mi je u normalnim okolnostima posle srpske najbliza. Ovo nisu normalne okolnosti, ali verujem da ce proci.
A mi cemo ici u Grcku, zasto bi isli u Tursku.
Turizam svake zemlje ce osetiti negativne posledice ove godine, videcemo koliko.

Rajić Zoran
Gost
Rajić Zoran

Ja koliko vidim vas geni vuku u BG?

Tito
Gost
Tito

Ma ti si budala neviđena

Zivorad
Gost
Zivorad

Sami ste je zapalili,to su vasi po Beogradu,vas soj!

Bnjj
Gost
Bnjj

Kad prođe ovaj virus, hitno uradi reforme poreske politike. Povećati radnicima plate, niko ne smije više primati mizernih 200,300e

petar
Gost
petar

Svi, to ce da nagrne sa svih strana!

Tito
Gost
Tito

Hahahaha

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

doslo je vrijeme za smjenu generacija da mladi ljudi koji govore jezike preuzmu turizam i da nam gosti budu 80 posto evropljani i ostatak svijeta da se ne oslanjamo nimalo na region …u hrvatsku je proslo godine doslo 900 000 ceha i slovaka a dje je ostatak trzista ….pametnom dosta

bankar
Gost
bankar

Slažem se. Dosta je istih faca koji samo gledaju da li su im primanja 4000 ili 7000€.

Cica D.
Gost
Cica D.

“Ne znam gospodine Simoviću da li vi i ja živimo u istoj državi. Slušajući vas i poslanike DPS-a, imam osećaj da vi živite na Marsu, a da mi svi ostali živimo u nekakvoj državi koja se zove Crna Gora, i koja ima realne probleme, i koja će teško izaći iz ekonomske pandemije, koja nas je već zadesila”, rekao je Knežević.… Više »

Frljoka
Gost
Frljoka

Samo jedno pitanje, kakva je to država ta Crna Gora? Da nije srpska? E pa nije i neće biti, pa makar svi od eura mjesečno živjeli. A daleko je od toga da druženje sa srbijom donosi blagostanje, što pokazuju primjeri svih koji su se od ZLA odvojili.

KPJ
Gost
KPJ

Crna Gora je crnogorska
Drzava sa dosta problema
I nije joj za sve kriva Srbija
Evo 14 godina sami
Pa djesmi

Tito
Gost
Tito

Nikad nečete nigdje, za vas Evropa može bit samo kroz zatvor. Dokle Milo bude na vlasti za vas je kružni tok i sva Evropa kod Neuma

MNE
Gost
MNE

Kuku zemlji koju Srbin hrani a Rus brani!!

Monarch
Gost
Monarch

A koga mi nahranismo?Koga odbranismo?Sebe nismo mogli 500 godina.O cemu ti pises?

Tito
Gost
Tito

Ako je tako, što uvozite hranu i svu robu iz Srbije

Send this to a friend