Ekonomija

Ko dobija a ko gubi izgradnjom mHE: Bukovica Šavniku donosi tri miliona eura

Bukovica

Višenedjeljni protesti građana koji smatraju da će, kako kažu, “stavljanjem Bukovice u cijev” ostati bez izuzetno značajnog vodotoka i imati trajno urušen biodiverzitet šireg područja, privukao je pažnju javnosti. Njime su u fokus ponovo došle male hidroelektrane (mHE), tačnije njihovi investitori, te vodotoci koji su predviđeni za gradnju ovakvih energetskih postrojenja. Valorizacija najznačajnijeg prirodnog resursa Crne Gore za one pod koncesionim ugovorom o ovakvom iskorištavanju vodotoka od posljednje sjednice Vlade je dodatno i pod lupom Ministarstva ekonomije, pišu Vikend novine.

Izvršni direktor konzorcijuma Hydra MNE, koji gradi dvije mHE na Bukovici, Boban Garović kaže za Vikend novine da nova kontrola koncesionih ugovora koju je najavila ministarka ekonomije Dragica Sekulić neće naići na sporne detalje, jer njihova dokumentacija sadrži mnogo više nego što to zakon predviđa.

“Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu uradio je Zavod za ekologiju podgoričkog Instituta za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu. Mještane Šavnika u komisiji za ocjenu tog elaborata predstavljao je Aleksandar Perović iz NVO Ozon. Elaborat je dva puta vraćen na doradu, kako bi se uradile dodatne analize i istraživanja”, rekao je Garović i istakao da su uz sve to uradili poseban dokument Nulto stanje biodiverziteta lokacije budućih mHE.

Garović je naglasio da je studija nastala na osnovu rezultata višemjesečnih istraživanj a, a uz dodatne analize napravljena je hidrogeološka karta i ucrtane zone sanitarne zaštite.

Prema njegovim riječima mHE su rijetka prilika da se jednom nerazvijenom kraju na sjeveru Crne Gore obezbijedi bolja perspektiva za život. I sve to uz minimalni uticaj na životnu sredinu.

Aktuelni podaci govore da u Evropi radi oko 24.000 mHE, a više od dvije trećine vodotoka za proizvodnju struje su iskoristile Norveška, Francuska, Njemačka, Italija, Austrija, Švedska. Kako bi radili u skladu sa provjerenim modelima, Bukovica 1 i 2 su rađene po modelu “Tirolskog zahvata” koristi se samo višak vode u rijeci, odnosno razlika između ukupnog i ekološki prihvatljivog protoka. Uz to, željeli su u potpunosti da zadovolj e zahtjeve građana, pa su primjedbe sa tri javne rasprave tokom skoro dvije godine rezultirale izmjenama prvobitnog plana gradnje.

“Zahtjev mještana bio je da se gornja kota vodozahvata za mHE Bukovica 2 spusti nizvodno, kako se ne bi uzimala vodu iz sela, a cjevovod da se izmjesti iz korita rijeke. Investitor je na trećoj javnoj raspravi prezentovao novo idejno rješenje, prema kome je investicija uvećana za više od 300.000 eura. Većina prisutnih pozdravila je ispunjenje zahtjeva”, ispričao je Garović i dodao da nije bilo primjedbi za mHE Bukovica 1.

Najopipljiviji benefit za stanovnike ovog kraja, ali i Šavnika, upravo je novac od koncesione naknade. Hydra MNE je potpisanim koncesionim ugovorom na godišnjem nivou garantovala proizvodnju od 18,26 gigavat časova (GWh) i naknadu od 6,5 odsto. Ukupna potrošnja struje 695 domaćinstava u Šavniku je 3,88 GWh, pa smatraju da će proizvodnjom ona u potpunosti biti zadovoljena. Od godišnje koncesione naknade od 102.929 eura, opštini je opredijeljeno 72.050,3 eura.

“Drugi, ne manje značajan direktan ekonomski uticaj je registrovanje koncesionog društva u Šavniku, čime su obezbijeđeni prihodi od plaćanja dažbina prema opštini”, dodao je izvršni direktor konzorcijuma.

Nakon radova na izgradnji objekata mHE, koji treba da budu završeni do kraja naredne godine, investitor garantuje deset radnih mjesta za lokalno stanovništvo. Iako se ovim postrojenjima može daljinski upravljati, oni će organizovati obuku za zainteresovane koji će tu dobiti stalna zaposlenja.

Koncesionari mHE u Crnoj Gori osnovali su krajem 2017. godine nevladino udruženje, pored ostalog, sa ciljem da javnost informišu o ovim projektima i uticaju na životnu sredinu.

U prilog izgradnji mHE u Crnoj Gori navode uticaj na smanjenje nezaposlenosti na sjeveru države, jer bi u slučaju realizacije svih projekata ovog tipa bilo otvoreno 400 radnih mjesta za čije plate bi bilo izdvojeno najmanje 80 miliona eura tokom trajanja koncesija.

“Preduzeća su pokazala izuzetnu društvenu odgovornost prema opštinama u kojima se grade mHE i do sada su lokalne zajednice pomognute sa više od milion i po eura”, naveli su iz udruženja.

Kada su u pitanju protesti građana zbog izgradnje mHE Bukovica, kažu da su oni na štetu svih.

“Udruženje u potpunosti podržava kolege kojima su dati koncesioni ugovori. Takođe se nadamo da će država u svim slučajevima onemogućavanja ispunjenja ugovora zbog neopravdanih protesta, pokazati snagu institucija koje su dužne da štite zakon, državna dokumenta i projekte od opšteg interesa svih građana”, smatraju predstavnici koncesionara.

Predsjednik opštine Šavnik Mijomir Vujičić ističe da su uzeli u obzir sve činjenice prije nego što su odobrili projekte na Bukovici i da se nikako ne smije ispustiti iz vida da su izuzetno nerazvijena opština sa samo 2.000 stanovnika.

“Izgradnja dvije mHE predstavlja najveću privatnu direktnu investiciju u istoriji Šavnika, procijenjenu na 8,8 miliona eura. Minimalna direktna uplata tokom trajanja koncesije u korist našeg budžeta iznosi oko tri miliona. Tokom 24 mjeseca izvođenja projekta postoji šansa za zaposlenje oko 60 ljudi, kojima će se uplaćivati svi porezi i doprinosi”, kazao je on za Vikend novine.

Još je značajnije, navodi, obezbjeđivanje konstantnog i stabilnog napajanja grada strujom, poboljšanje vodosnabdijevanja kroz izgradnju vodovoda, probijanje pristupnih puteva do privatnih imanja prema zahtjevu mjesne zajednice Boan radi unapređenja poljoprivredne, te saniranje postojećih puteva. Šavnik će prvi put imati i snjegočistatač, a Hydra MNE će još finansijski podržati sve aktivnosti osnovnih škola u ovom gradu.

“Investitor je u obavezi da na godišnjem nivou izvrši poribljavanje Bukovice sa 15.000 komada mlađi i obezbjeđuje dva ribočuvara”, podsjetio je Vujičić.

Savjet MZ Boan ima brojna očekivanja koja se u prvom redu oslanjaju na razvoj zahvaljujući sredstvima od koncesione naknade “za prosperitet mještana koji žive na svojim ognjištima”. Ne žele da sumnjanju u to da li će biti ispoštovan dogovor koji su postigli sa investitorom, u prvom redu zbog “očuvanja ekološke ravnoteže koja neće narušiti biljni i životinjski svijet”.

“To su i obećali u ekološkom elaboratu. Dogovor je da će i tokom radova i kada mHE bude operativna zapošljavati upravo mještane sa teritorije naše mjesne zajednice, da će sponzorisati školske i vanškolske aktivnosti učenika na Boanu. Očekujemo još čišćenje lokalnih puteva tokom zime, sanacije puteva Donji Timar Štičije i dijela puta Boan Žabljak”, kazali su iu MZ Boan.

32

avatar
1000
21
11
0
 
23
KomarnicaMojsijeMiloĆelo jogašmatematicar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Komarnica
Gost
Komarnica

Obozavam ovu rijec ” valorizacija” 🤣 Tacno zna se sta je posrijedi.

Mojsije
Gost
Mojsije

Promaseni revolti gradjana koji su ispolitizirani
Treba iskoristiti sve mogucnosti za koriscenje vodotoka za proizvodnju elektricne energije

Milo
Gost
Milo

Dobija Blazo a gube gradjani CG

matematicar
Gost
matematicar

A nisu sracunali da ce njima gradjani svake godine platiti preko 1,5 milion Eura preko racuna za struju.
I onda ce oni velikodusno da drzavi uplate 100.000.
Biznis za odabrane, a mi ostali da placamo vise struju i dobijemo unistene rijeke.

Pgpg
Gost
Pgpg

Nidje vise retrogradnih ljudi nema nego kod nas.Da se ovakvi koji protestvuju pitaju bili bi smo najzaostalija zemlja na svijetu.

Marko
Gost
Marko

Ali nijeste napisali da država otkupljuje kwh od mhe po cijeni od 14centi a cijena na berzi, tj kad uvozimo ili prodajemo energiju je od 2do maximalnih 6 centi… Tj ne plaća država nego građani…

Pisar
Gost
Pisar

Vidim ja da mi sijalica ponekad bolje zasvijetli, mora da mi dodje neki od tih kw!

Barbados
Gost
Barbados

Cus 70k godisnja naknada a 18 gwh proizvodnja…pa da li ste vi normalni ahahaha..da je 700k ok moze al za 70k ne treba da im dozvolite ribnjak da naprave a ne elektranu..

Fileopg
Gost
Fileopg

mi smo jedina država na svijetu đe opozicija viče: nećemo : puteve, mostove, hidroelektrane, fabrike, naftne bušotine, hotele, škole, vrtiće, nećemo ;državu, jezik, naciju, istoriju, crkvu, reprezentacije u sportu, sportske klubove koje igraju evro i svjetske lige i takmičenja, nećemo ništa naše, oćemo da sve damo drugima….

do 37℃ normalno
Gost
do 37℃ normalno

A da izmjeriš temperaturu, Fileo?

Animus
Gost
Animus

Ovo su price za malu djecu…sto drzava ne ulaze u sebe, nego privatnicima daje? Dje ces bolje investicije nego u proizvodnju energije i jos za sebe? Ova Vlada i ovaj narod dokazuju da su stvoreni jedni za druge!!!

Država muzara
Gost
Država muzara

Jasno. Sad će ovi što su dobili dozvole da tuže milu im državu, a ova da plati milim vlasnicima odštetu!

Realitika
Gost
Realitika

A nema epcg da napravi pet mini hidroelektrana nego neki koji u zivotu se elektro strukom nisu bavili. Smanjiti podsticaje jer su preveliki i epcg moze sama to odradit da ne naplacuje od naroda podsticaje

Laku noc CG
Gost
Laku noc CG

A mičite male elektrane,ne čeruoajte Crnu Goru.
Jes,vi ste se šetili Šavnika!?

Autsajder
Gost
Autsajder

Kome?

Niksic
Gost
Niksic

Koliko CDM urgira da se ova bolest od mHE izgradi…

Koima
Gost
Koima

Od malih elektrana korist jedino imaju oni cije su. Zasto se ne kaze istina nego se samo laze !

Send this to a friend