Ekonomija

Ko lobira da Zelenika ne bude luka za kruzere?

Kruzer Crown Princess, kompanije Princess Cruises iz Sjedinjenih Američkih Država mogao bi ponovo da se usidri ispred Luke Zelenika u srijedu, 10. oktobra, ukoliko vremenski uslovi ne budu pogodni za sidrenje u kotorskom dijelu zaliva Boke kotorske.

To je želja kapetana i posade broda, koji je već dva puta “prinudno” boravio na sidru u Luci Zelenika, u Herceg Novom, kaže za Radio Jadran agent agencije Boka Adriatic Jovan Moric.

“U slučaju loše vremenske prognoze, odnosno jakog vjetra jednostavno kompanija želi da se njihov brod umjesto u Kotor, usidri u Zelenici, jer im je nezgodno da prođu kroz Verige. Iz Zelenike mogu da organizuju sve ekskurzije i izlete koji su na brodu već prodati, a isto tako mogu omogućiti putnicima da autobusima za 15 minuta stignu i u Novi”, objašnjava on.

Međutim, Luka Zelenika odlukom Vlade nije određena kao trgovačka luka, iako je istom odlukom otvorena za međunarodni saobraćaj, odnosno u njoj je dozvoljen, između ostalog, promet putnika. Po toj odluci, međunarodni saobraćaj podrazumijeva prevoz i promet roba, putnika i usluga između dvije ili više država.

Moric se zato pita zbog čega onda u Zelenici služe granična policija, carina i Lučka kapetanija.

“Agencija Boka Adriatik dobila je obavještenje Lučke kapetanije Kotor, da kruzer u Zelenici ne može iskrcavati putnike, već u slučaju lošeg vremena može samo doći na sidrište i ako se vrijeme popravi produžiti za Kotor. To je ludost! Ako je loše vrijeme, oni sigurno neće čekati da se popravi, već će produžiti za sljedeću luku, za Dubrovnik, Krf i Zadar”, navodi Moric.

U tom slučaju, kompanija mora putnicima da nadoknati novac uplaćen za ekskurzije i izlete u Crnoj Gori.

“U prošloj turi iskrcano je oko 1.200 putnika, koji su uplatili između 100 i 120 dolara za ekskurzije po Crnoj Gori, pa bi u slučaju da kruzer ne uplovi u Kotor, a iskrcaj u Zelenici propadne, kompanija morala da vrati oko 150.000 dolara. Oni sve te izlete iz Zelenike mogu da obave jako uspješno, naročito u ovom periodu oktobar-novembar, kada nije toliko gust saobraćaj, tako da ti putnici uopštne i ne osjete da su se iskrcali u neku drugu luku. Riječ je o izletima za Perast, Kotor, Budvu, Montenegro turu do Lovćena, a sve to može da se organizuje i iz Zelenike”, objašnjava Moric i dodaje da brod, sidrenjem u Zelenici dobija dodatna četiri sata, koliko traje plovidba do Kotora i nazad.

I kapetan kruzera Crow Princess Domagoj Cuculić ističe da Luka Zelenika predstavlja odličnu alternativu za slučaj loših vremenskih uslova, a i pohvalio je Herceg Novi kao dobru kruzing destinaciju, što su potvrdili i izletnici sa broda.

“Oni žele da Herceg Novi odrede kao destinaciju za neku skoriju budućnost, jer itinereri se prave po dvije godine unaprijed, pa je jasno i da se i sljedeće godine može očekivati još dolazaka u slučaju lošeg vremena. Ali opet, bolje da brod dođe i u Zeleniku, nego da ne dođe uopšte u Crnu Goru”, smatra Moric.

Mišljenja je da time gube kompanija i agencija, a pogotovo država, koja u ovakvim situacijama ostavlja utisak da je neozbiljna, jer Luka Zelenika ima uslove za prihvat kruzera, ali i tradiciju dugu preko 100 godina.

Na kraju, ostaje pitanje iz naslova ovog teksta: ko lobira da Zelenika ne bude luka za kruzere?

I dodatno: mogu li predstavnici Vlade, lučkih vlasti i Uprave pomorske sigurnosti, predstavnici agencija i Opštine Herceg Novi sagledati mogućnosti Luke Zelenika za novo kruzing odredište u Crnoj Gori? Time bi se znatno rastreretila i Luka Kotor u koju godišnje uplovi preko 400 kruzera i nekoliko hiljada jahti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
noneim
Gost
noneim

BILO BI DOBRO UKLJUCITI LUKU RISAN I LUKU ZELENIKA….PA IZLETE HERCEG NOVI, TREBINJE,DUBROVNIK…MALO DA SE GUZVA RASTERETI PO KOTORU

Petar
Gost
Petar

U tekstu lijepo pise ko lobira. Bijah neki dan u Kotor. Jedino su otvorene prodavnice suvenira i uglavnom prazne. Skoro nista drugo je zatvoreno ili ne radi. Nevjerovatno su bezobrazni sa cijenama. Nude mi suvenir mali drveni magarac za 50 eura. E bas ka da je od zlata. A ovamo oce da svi kruzeri idu samo kod njih. Dubrovik je… Više »

Ivan
Gost
Ivan

A ko lobira da ZElenika bude luka za kruzere?Prvo Luka je kao parking za kamione,a drugo cilj je kompanije kao i turistickih agencija u dogovoru da uzmu pare gostima kruzera posto svi moraju kupiti karte da bi otisli do Kotora i Perasta na izletu,a kada se zaveze u Kotoru polovina njih samo sidje sa broda u centar grada i ne… Više »

Mojo
Gost
Mojo

A da mozda prvo neko preda zahtjev u redovnoj proceduri da Zelenika prima kruzere?

Novljanin
Gost
Novljanin

Kome ne odgovara da zelenika prihvati 2,3 broda dnevno ? Bas mi nije jasno , pa sada kada dubrovnik neceprihvatit nego 2 kruzera zelenika bi mogla biti vrh alternariva. Da iskoristimo, privucemo turiste u HN, da se organizuju izleti , Trebinje , Dubrovnik , Kotor , Budva. Zelenika je na vrhunskoj mapi i jos maknemo velike brodove da ne prave… Više »

Bs armija
Gost
Bs armija

Ko to tamo lobira
Scene ko iz horora
Kad radila je palica
Telo poput olova
U sluzbi gospodara
PRETORIJANSKA GARDA
Da odresene ruke budu krvave do lakta
A gde je tu pravda
Za gresnika bez garda..

CG Kralj
Gost
CG Kralj

Isti oni koji su lobirali da luka Risan ne može da prima kruzere.

Send this to a friend