Ekonomija Radni angažman počeće do 10. oktobra

Kod 133 poslodavca biće uključeno 500 nezaposlenih

Do 10. oktobra 500 nezaposlenih počeće radni angažman kod 133 poslodavca u Crnoj Gori. Skoro dvije trećine njih je iz sredina sa većom nezaposlenošću. Nove vještine i kvalifikacije sticaće kroz dva programa Zavoda za zapošljavanje: osposobljavanje za samostalan rad i osposobljavanje za rad kod poslodavca. Za ove programe iskazano je veliko interesovanje i poslodavaca i nezaposlenih.

Praktična znanja

“Finansiranjem ova dva programa, vrijedna 834.000 eura, Zavod doprinosi lakšem uključivanju teže zapošljivih lica u svijet rada. Za nezaposlene ovo je šansa da u realnom, radnom, okruženju steknu praktična znanja, unaprijede radne sposobnosti i da se nakon toga lakše zaposle”,  ocijenio je, prilikom potpisivanja ugovora sa poslodavcima, direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić, naglasivši da je ovo za poslodavce mogućnost više da obezbijede nedostajuću radnu snagu.

Povećanje zaposlenosti, dodao je Mustafić, kroz efikasniju primjenu mjera aktivne politike zapošljavanja, prioritet je Zavoda, Vlade i Ministarstva rada i socijalog staranja.

Pri dizajniranju programa vodilo se računa o regionalnoj neusklađenosti.

“Programe smo dizajnirali na način da smo pružili mogućnost da bude u njima značajan broj učesnika iz sjevernih opština i iz Ulcinja i Cetinja kao manje razvijenih opština. Od ukupno 500 učesnika, 324 nezaposlena lica, ili 64,8 odsto, biće upravo iz ovih opština”, navela je pomoćnica direktora Sektora za poslove zapošljavanje Sanja Rabrenović.

Program osposobljavanje za samostalan rad izvodiće 78 poslodavaca. Učesnici programa biće 250 srednjoškolaca, odnosno 250 nezaposlenih koji imaju treći ili četvrti nivo obrazovanja i koji nemaju radno iskustvo u nivou obrazovanja.
Radni odnos

Program za njih trajaće šest mjeseci, oni će za to vrijeme biti u radnom odnosu.

“Prelazak iz formalnog obrazovanja u rad zahtijeva osposobljavanje za obavljanje poslova u nivou obrazovanja zbog: nedovoljne profesionalne osposobljenosti u procesu obrazovanja, promjena u tehnologiji rada, pojedinim zanimanjima i područjima rada, prolongiranog zapošljavanja, što za posljedicu ima opadanje nivoa stečenih znanja i radnih sposobnosti”, objašnjava Rabrenović.

Osposobljavanje za samostalan rad je program kojim se nezaposlenom licu, bez radnog iskustva u određenom nivou obrazovanja, pruža mogućnost da se osposobi za samostalan rad u tom nivou obrazovanja. Ciljevi ovog programa su povećanje zaposlenosti i zapošljivosti učesnika programa.

Izvođač programa je poslodavac, prvenstveno iz privatnog sektora koji ima odgovarujuće prostorne, tehničko – tehnološke, kadrovske i finansijske uslove neophodne za realizaciju programa.
Osposobljavanje

Učešće Zavoda u finansiranju programa osposobljavanja za samostalan rad iznosi 556.035 eura. Obaveza po učesniku programa, mjesečno iznosi 370,69 eura, što je na nivou ukupnog troška minimalne zarade utvrđene Odlukom Vlade Crne Gore.
Drugi program, osposobljavanje za rad kod poslodavaca, izvodiće 55 poslodavaca. Učesnici programa biće, takođe, 250 nezaposlenih osoba iz evidencije, za koje je ocijenjeno da je prepreka u njihovom zapošljavanju nedostatak praktičnih znanja i vještina.

Oni će biti osposobljeni za rad na poslovima određenog, konkretnog, radnog mjesta u realnom radnom okruženju. Osposobljavanje traje tri mjeseca. Za tu namjenu Upravni odbor je odobrio 278.000 eura.

Mjesečna obaveza Zavoda po jednom učesniku je, isto kao za prvi program, 370,69 eura.

U Zavodu očekuju, kako kaže Rabrenović, da se značajan broj učesnika programa zaposli i nakon realizacije ovih programa, odnosno da nastave da rade kod onih poslodavaca kod kojih su se uz finansijsku podršku Zavoda i osposobljavali.

Send this to a friend