Ekonomija

Koje su posljedice stečaja u IBM banci: Krah neće ugroziti bankarski sistem

Invest banka Montegero

Invest banka Montenegro je treća banka, poslije Jugobanke i Ekos banke, koja je u posljednjih 18 godina, odnosno od osnivanja Centralne banke, otišla u stečaj. U prve dvije banke proces je davno pokrenut i okončan. Iz Centralne banke ponavljaju da se uvođenje stečaja u IBM 4. januara na sistem nije negativno odrazilo i da je on, uprkos tome i uvođenju privremenih mjera u Atlas banci, stabilan i visoko likvidan, piše Pobjeda.

<<<Centralna banka: IBM u stečaju, Atlas dokapitalizovati<<<

Iz Centralne banke su objasnili da je najbolji pokazatelj da je sistem stabilan i da deponenti imaju povjerenje u njega to što i pored uvođenja privremenih mjera u Atlas banku i stečaja u IBM nije došlo do odliva depozita, naprotiv.

“Od osnivanja Centralne banke Crne Gore nad tri banke otvoreni su stečajni postupci i to nad Jugobankom Podgorica, Ekos bankom Podgorica i sada Invest bankom Montenegro. Stečajevi nad Jugobankom i Ekos bankom su okončani, a sistem je ostao stabilan”, podsjećaju iz CBCG.

Stečajevi su okončani na različite načine.

“U Jugobanci cjelokupnu staru deviznu štednju preuzela je država, dok je u Ekos banci nakon zaključenja stečajnog postupka prema deponentima i ostalim povjeriocima ostalo neizmireno 324.105 eura”, kazali su Pobjedi iz CBCG.

Oni su podsjetili da ni Atlas banka nije jedina koja je od osnivanja vrhovne monetarne institucije “zaradila” privremenu upravu.

“Do sada je CBCG uvodila privremenu upravu u pet banaka, od kojih su privremene uprave u dvije banke završene stečajem. U dva slučaja je privremena uprava rezultirala vraćanjem banaka u redovni režim poslovanja. Za Atlas banku privremena uprava je u toku”, navode iz CBCG.

Ni u regionu, a ni svijetu, kako pokazuju podaci, nije rijetkost da banke idu u stečaj ili likvidaciju jer one kako nastaju, tako i nestaju.

U posljednjih 15 godina u Srbiji je bilo više od 20 banaka u stečaju ili likvidaciji, u Hrvatskoj 13, a u Ukrajini su za posljednjih šest godina čak 82 banke bile u procesu stečaja i likvidacije. U ovim zemljama je, zavisno od slučaja do slučaja, to imalo negativne uticaje na ekonomske indikatore. U Moldaviji je kroz gašenje tri banke zabilježen pad BDP preko pet odsto.

Iz CBCG podsjećaju da su u prethodnom periodu prepoznali pojedine ranjivosti u sistemu, ali da su, kako kažu, djelovanjem CBCG rizici izmješteni iz sistema na nivo individualnih banaka. Objašnjavaju da rizika ima više.

Komentarišući 10 miliona eura više depozita od uvođenja mjera u ove dvije banke biznismena Duška Kneževića, iz CBCG ističu da su deponenti veoma osjetljivi na bilo koje eksterne “urade”, ali da se u ovom slučaju dogodilo netipično.

“Nije došlo do poremećaja u strukturi depozita među bankama, odnosno do prelivanja iz manjih u veće banke koje imaju svoje majke u inostranstvu. To znači da su ostavljajući depozite u bankama sami deponenti saopštili da imaju povjerenja u sistem”, smatraju u CBCG.

Za Atlas banku i u CBCG vjeruju da neće doživjeti sudbinu IBM i da bi trebalo da bude dokapitalizovana u narednom periodu sa 22 miliona eura.

No, kako kažu u CBCG, Fond za zaštitu depozita koji ima 140 miliona eura, može isplatiti sve garantovane depozite i u slučaju najgoreg scenarija, odnosno da i Atlas banka ode u stečaj, što se ne očekuje.

Deponenti ne mogu tužiti državu

Iz CBCG su naglasili da deponenti, odnosno oni koji nijesu uspjeli da izvuku svoj novac nakon završetka stečaja banke ne mogu da tuže državu i traže nadoknadu štete.

“Stečajni postupak se okončava nakon raspodjele stečajne mase. Ne postoji mogućnost podnošenja tužbe protiv države, jer država ne garantuje za obaveze banke, a akcionari banke odgovaraju za obaveze banke do nivoa kapitala uloženog u banku. Na to upućuju odredbe člana 17 stav 3 i stav 4 Zakona o privrednim društvima, kojim je propisano da akcionarsko društvo odgovara za svoje obaveze cjelokupnom svojom imovinom i da akcionari nijesu svojom imovinom odgovorni za obaveze društva”, objasnili su iz Centralne banke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo teuta🕯
Gost
Dejo teuta🕯

Milo pavelic. 😆

Morpheus
Gost
Morpheus

Sad ce jis kako Mila K da nam objasni kako sve to nema veze nego treba smijeniti Guvernera CB

Nika vise
Gost
Nika vise

Samo seljacina moze ovako kontinuirano da proziva Milu K. D je ona bila guverner ovo nam se nikad desilo ne bi. A Mila je i profesionalno i akademski kvalifikovanjija da to bude od 99% ljudi u CBCG. Pogotovu od guvernera

Gun
Gost
Gun

Sta je sad? Prpa? Bojite se da narod ne pocne da podize svoja sredstva i iz drugih banaka pa da sve ode do djavola!

Korm
Gost
Korm

Samo se vi hrabrite, zatvor uskoro slijedi. Milo, Migo, Katnic, viceguverner…

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Hahahaha… povlaci se drzava, nema pranja novca, previse se zna. Sad su oni njemu dali kovertu da cuti!!! NARODE STOKO!!!

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Je li moguce da niste objavili nista evo 2dana razgovor knezevica i clana cbcg da podmiti 6 osoba sa 100hiljada….Ima novu danasnju objavu na instagram krijete sve od naroda.

Dragan
Gost
Dragan

“Iz CBCG su naglasili da deponenti, odnosno oni koji nijesu uspjeli da izvuku svoj novac nakon završetka stečaja banke ne mogu da tuže državu i traže nadoknadu štete.”
Je li svrha ove izjave da se izazove panika onih koji imaju depozite kod IBM i Atlas banke?

Lett
Gost
Lett

I još pričaju o bankarskom sistemu, a nešto tako i ne postoji. Samo lopovi iz DPS koji otimaju. Ali svi će u zatvor, to ih saznanje izluđuje

IBMovac
Gost
IBMovac

Ako izgubim novac zbog “greske” drzave ( tj. drzavne CBCG) koja je pustila problematicnu banku da radi,
i uz to u drzavnim izvjestajima (pisanim od korumpiranih drzavnih sluzbenika)
stoji da je banka ok, ko treba da snosi stetu?
Ja ili drzava koja je zaposlila te “strucnjake”?!?

Ceracemo se do Strazbura (ako bude trebalo) gospodo iz CBCG!!!

Radoslav sa R
Gost
Radoslav sa R

A koliko ste uporni da pravdate korupciju,javasluk,neznanje,poltronstvo koji se desio u skucaju ovih banaka i desice se i u slucaju jos par njih,da je to bas gadno i neorijatno….

zeljezara
Gost
zeljezara

“Ne postoji mogućnost podnošenja tužbe protiv države,” za ovo ne znam bas, ako se ne dokaze ono pranje novca hebace nam oca oni stranci cije su pare blokirane

Bokelj
Gost
Bokelj

Naravno da Atlas treba zaštititi,Atlas ima dosta radnika o tome treba voditi najviše računa,pojedine druge banke su u gorem stanju,uskoro će se znati koje su to.

Timin
Gost
Timin

Uzalud je, uskoro u zatvor Milo, Katnic, Migo…

ČovkeGmaz
Gost
ČovkeGmaz

To ste se vi ispred diskonta s pivom u ruci dogovorili je li? U normalnom svijetu priča se o bankama, deponentima, načinu namirenja deponenata, investicijama, a onda on ispred diskonta hoće da hapsi predsjednika i tužioca zato što je privatna banka otišla u stečaj? Hitno graditi novu psihijatrijsku bolnicu!

šubidubido
Gost
šubidubido

zamislite samo koliko je poltron i ulizica neko ko pokušava da opravda kriminalnu družinu koja uzima bankarima REKET i PERE PARE a u isto vrijeme se nalazi na vlasti. I još taj poltron tvrdi kako o tome ne treba da se priča.

Mario
Gost
Mario

Timin i treba da idu svi koji su pljackali,a sto mislis ka si ovako “pametan”sto ce “biti”sa Kezevicem i pljackom preko POLA MILIJARDE eura,najlakse je BLEJATI IZDALEKA i “slati”zapise i slike i to “preko koga”,da bo to POTRKRIJEPIO ISTINOM,treba doci u Crnu Goru,ali Knezevic rece “ne pada mi napamet da ikad dodjem tamo”,i sto sad…………………..

Send this to a friend