Ekonomija

Koliko košta renoviranje nekretnine

Novogradnja ili starogradnja? Najčešće prva dilema sa kojom se susrećemo prilikom kupovine nekretnine. Stanovi u starim zgradama često privuku kupce svojim rasporedom prostorija i lokacijom (pogotovo kada je u pitanju centar grada). Iako je cijena starih stanova niža od novogradnje, treba uračunati i trošak renoviranja.

U ovom tekstu ćemo pokušati da vam pomognemo prilikom kalkulacije cijene renoviranja. Naravno, svaki stan je priča za sebe, i odrediti cijenu bez projekta i projektnog zadatka je nemoguće, to će vam reći svaki arhitekta. Ipak, nadamo se da će vam naša kalkulacija pomoći da makar približno odredite troškove.

Na početku, obratite pažnju na samu zgradu i zajedničke prostorije. Pogledajte da li su ulazna vrata promijenjena, da li su liftovi renovirani, da li se kućni savjet sastaje redovno, razgovarajte sa predsjednikom kućnog savjeta, provjerite kako se održava zgrada, da li to radi neka od firmi za održavanje itd. Provjerite da li je na zgradi rađena izolacija (demit fasada) i da li se redovno kreči i spolja i iznutra. Zapamtite, stan ćete renovirati, ali za zajedničke prostorije je potrebna volja svih stanara!

Kada uđete u stan, nemojte da vas uplaši ako je u lošem stanju – vas treba da interesuje da li je nešto od instalacija već promijenjeno, kakav je raspored prostorija i koje zidove ne smijete dirati. U starim stanovima, bez obzira u kakvom su stanju, moraćete da promijenite instalacije, podove, sredite zidove, renovirate kupatila, kuhinju, terasu (ako to ranije nije rađeno).

PREGLED PROSJEČNIH CIJENA RENOVIRANJA

Podovi

Renoviranje podova je najlakše za izračunati. Ako postavljate parket, veliku ulogu će imati činjenica da li je pod ravan odnosno da li je potrebno raditi novu ’košuljicu’; ako jeste, računajte da će to produžiti vrijeme renoviranja zbog sušenja. Iako ima raznih vrsta podova (laminati, keramika, parket) imajte u vidu da se među kupcima nekretnina najviše cijeni parket.

Trosoban stan Podgorica

Starogradnja Podgorica, trosoban stan 80m2, €69.000

Zidovi

Čisti i okrečeni zidovi osvježavaju prostoriju i čine da izgleda urednije i luksuznije. Imajte u vidu da su u starim zgradama zidovi često krivi, te da je teško dobiti savršene zidove čak i nakon renoviranja. Odabir boje će igrati ulogu da vizuelno zidovi izgledaju ravni.

Instalacije

U starim zgradama, zamjenom elektro instalacija ostvaruje se ušteda u potrošnji električne energije. Takođe, zamjena elektro instalacija će učiniti vaš dom sigurnijim. Imajte na umu da ’štemanje’ u starim zgradama može biti komplikovano, te da cijena može varirati u zavisnosti od kvaliteta/čvrstine zidova.

Bravarija

Jedan od prvih i glavnih poslova koji ćete obaviti jeste zamjena bravarije. S obzirom da se u stanu najviše toplotne energije gubi kroz prozore i vrata, njihovom zamjenom vaš stan postaje energetski efikasniji. Nekada je drvo bilo glavno rješenje, međutim sada su aluminijum i PVC preuzeli primat. Najčešća i najekonomičnija opcija je PVC. Stari stanovi često imaju dosta prozora i ta stavka će biti poprilično velika pri renoviranju.

Stan u Baru

Starogradnja Bar, dvosoban stan 58m2, €68.000

Unutrašnja vrata

U starim stanovima gotovo sve prostorije su podijeljene vratima, a nerijetko ih ima i previše. Drvena vrata mogu koštati od €250 na više, dok se manje kvalitetne opcije mogu naći i u rasponu od €150 do €250. Nemojte odmah izabrati najjeftiniju varijantu, ako ne želite glavobolje nakon par mjeseci. Radi uštede, izostavite vrata koja nisu prijeko potrebna – na primjer između trpezarije i dnevne sobe. Uradite samo okvir i dobićete moderan otvoren prostor.

Izolacija

Potavljanje hidroizolacije oko spoljašnjih vrata i prozora kao i u kupatilu je obavezno. To vas neće puno koštati, a sačuvaće vas briga u budućnosti.

Kupatila

Možda i najveća stavka kod renoviranja. Stari stanovi, dvosobni i trosobni obično imaju i kupatilo i toalet. Često se toalet pretvara u ormar ili ostavu kako bi se sobe sačuvale od prenatrpavanja stvarima. Međutim, ako je porodica brojnija, rizikujete redove u jutarnjim satima. Takođe, ako često imate goste, manji toalet će biti od velike koristi.

Ukoliko planirate renoviranje nekretnine, RE/MAX Montenegro nudi usluge procjene troškova renoviranja.

Upite možete poslati na [email protected].

Za sve detaljnije informacije o kupovini ili prodaji nekretnina možete se obratiti našim agentima koji će vam pomoći oko kvalitetne prezentacije, određivanja realne cijene i kompletnog kupoprodajnog procesa.

Send this to a friend