Ekonomija

Koliko su dužni građani Crne Gore

Ilustracija

Ukupan dug po glavi stanovnika Crne Gore iznosi 8.059 eura, sabirajući dug sektora stanovništva prema bankama sa zvaničnim državnim dugom po glavi stanovnika, pišu Dnevne novine.

Ukupan dug sektora stanovništva po osnovu kredita uzetih kod banaka iznosio je 1,39 milijardi eura, što je gotovo 2.237 eura po glavi stanovnika, pokazuju novi podaci Centralne banke.

Dug prema bankama se računa kao zbir kredita i pripadajuće kamate i u posljednjih pola godine konstantno raste, bez obzira što opada suma odobrenih kredita.

Zaduženost stanovništva po osnovu kredita je povećana za 33,3 miliona eura ili 2,5 odsto u odnosu na kraj 2019. godine, odnosno za 95,7 miliona eura ili 7,4 odsto na godišnjem nivou.

Prosječno mjesečno krediti ovog sektora su rasli po stopi od 0,4 odsto tokom prvih šest mjeseci tekuće godine, dok su tokom istog perioda prethodne godine rasli po stopi od 0,6 odsto.

“Sektor stanovništva se uglavnom zadužuje kod banaka na rok duži od jedne godine. Na kraju juna tekuće godine, 98,1 odsto od ukupno odobrenih kredita ovom sektoru se odnosilo na dugoročne kredite”, navodi se u dokumentu CBCG.

Zaduženost po glavi stanovnika je na kraju drugog kvartala 2020. godine iznosila 2.236 eura, što je za 2,5 odsto više nego na kraju prethodne godine, dok u odnosu na jun 2019. bilježi rast od 7,4 odsto.

Podsjetimo, državni dug na kraju drugog kvartala iznosio je 3,66 milijardi eura.

Ako se ima u vidu da prema procjenama MONSTAT-a Crna Gora ima 622.208 stanovnika, onda je državni dug po glavi stanovnika 5.888 eura.

Sabirajući ova dva duga po glavi stanovnika prema bankama i prema povjeriocima dolazimo do velike sume od 8.059 eura.

Iako nije u pitanju računovostvena kategorija, dug je realno izračunat budući da pada na teret svih građana Crne Gore.

Podaci Centralne banke pokazuju da počinje da pada štednja stanovništva.

Na kraju juna 2020. godine depoziti sektora stanovništva su iznosili 1,24 milijarde eura, što je za 74,1 milion eura ili 5,6 odsto niže nego na kraju prethodne godine, odnosno za 26,9 miliona eura ili 2,2 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

“Prosječno mjesečno, depoziti ovog sektora su opadali po stopi od 0,9 odsto tokom prvih šest mjeseci tekuće godine, dok su tokom istog peroda prethodne godine opadali po stopi od 1,4 odsto”, konstatuju analitičari Centralne banke.

Na kraju juna 2020. godine depoziti po viđenju su činili 60,6 odsto ukupnih depozita stanovništva, kratkoročni depoziti 18,7 odsto, dok se 20,7 odsto odnosilo na sredstva deponovana na rok duži od jedne godine.

Depoziti po viđenju zabilježili su rast od 46,6 miliona eura ili 6,6 odsto na godišnjem nivou, dugoročni depoziti stanovništva bili su za 10,9 miliona eura ili 4,4 odsto veći, dok su kratkoročni depoziti ovog sektora zabilježili pad od 30,9 miliona eura ili 11,8 odsto.

Krediti odobreni stanovništvu veći su od sredstava koja ovaj sektor deponuje u bankama.

“Kao rezultat, na kraju drugog kvartala 2020. godine neto dug stanovništva iznosio je 148,6 miliona eura. Neto dug ovog sektora je veći u odnosu na kraj prethodne godine, kada je iznosio 41,2 miliona eura, kao i u odnosu na isti period prethodne godine, kada je iznosio 79,8 miliona eura”, navodi CBCG.

Koeficijent krediti/depoziti za ovaj sektor iznosio je 1,12 na kraju posmatranog perioda, i pogoršan je u odnosu na kraj prethodne godine, kao i u odnosu na kraj drugog kvartala prethodne godine, kada je iznosio 1,03, odnosno 1,07 respektivno.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Micko
Gost
Micko

To mara da je neko Srpsko maslo,ne bi nas naši zarobili,misle oni na nas.

nick
Gost
nick

Može li se čeljade prodat evropskoj banci za 8000E? Valjda vise vrijedimo….ova djeca nasa

Koca
Gost
Koca

Grdni duzni

Gorocrnac
Gost
Gorocrnac

Nit’sam šta tražio,nit’mi je ko nudio,nit’sam tuđe trošio… Naslijedstvo sam sačuvao i tek nešto malo preko toga stekao,ne dugujem ništa. Prihvatam dio državnog duga što na mene pada,a dugovi partijskih biznismena me nikada dotaći neće. Toliko od mene.

Gorki
Gost
Gorki

Slabo se komite javljaju na ovakve teme

Bcdb
Gost
Bcdb

Kako ko…ovima oslobodiocima ce kredite crkva oprostit nece morati da ih vracaju..a ostace i bez posla …pa nek opale 2 litije…

Kokot
Gost
Kokot

Vidim da ste uračunali i kredite onih vajnih privatnika što uzeše mEleone na zajam a centa ne vratiše.

Djedo
Gost
Djedo

Mislite koliko su nas zaduzili.

Miki
Gost
Miki

Zato mi imamo nase experte ,blagosh nama sa njima !!!
Hehehehehehehe

Mima
Gost
Mima

Ja nešto malo za struju i to je to. Nemoj da mi je ko doša na vrata za ovo!!!

Djoko
Gost
Djoko

Ja nijesam nikome nista duzan, a ovi sto su pravili dugove neka se vide.

Roro
Gost
Roro

Ti jesi Đoko,i svaki član tvoje familije.Morali su Dpesovci:krkati,piti,drogirati se,putovati,kupovati stanove,auta,jahtice,vile..obilaziti luksuzne hotele…okle Đoko?Od tebe ovih 5880eura..eto okle..ma i od mene da ti lakše bidne

Djoko
Gost
Djoko

Cini mi se da nemaju samo dpsovci jahtice i slicne prohtjeve

Gorki
Gost
Gorki

Ima poneko i mimo njih, a oni svi. Bar one najveće patriote

Roro
Gost
Roro

A tu si tico!E đe te ne zadužiše pet puta više.

Jorgo
Gost
Jorgo

Dakle ja sam duzan samo cca 8000eur? Ooo oa to je super covjece, da zovnem banku da joj kazem, jer oni misle da treba da vracem stambeni kredit jos 25 god.

Šumar
Gost
Šumar

To je zbog Srba!!! Nikad više 1918.

Rajko
Gost
Rajko

Hahahahahahahah top!

Send this to a friend