Ekonomija

Komersant: Politika uzrok odustva direktnih letova između Rusije i Crne Gore

U političkoj sferi leži uzrok odsustva direktnih letova iz Rusije u Crnu Goru jer pozivanje na epidemilošku situaciju u Crnoj Gori sada izgleda neubjedljivo, piše današnji moskovski Komersant.

Vlasti Crne Gore su objavile da čine sve što je u njihovoj moći da se odbnovi direktan avio saobraćaj sa Rusijom. Ali, ti napori do sada nemaju rezultate, mada se situacija sa korona virusom u zemlji značajno poboljšala, a Rusima za ulazak ne treba PCR test, navodi list.

„Ako se ranije odustvo direktnih letova moglo opravdati lošоm epidemiloškом situacijоm u našoj zemlji, sada taj argument izgleda neubmedljivo“, piše list, pozivajući se na neimenovani izvor blizak administraciji crnogorskog predsednika.

Dnevnik citira analitičara Ljubomira Filipovića koji kaže da Rusija „koristi svaku mogućnost, pa i dozvole za letove, kako bi ekonomski kaznila zemlje koje, sa njene tačke gledišta, rade protiv ruskih interesa“.

„To se odnosi i na Crnu Goru koja se priključila sankcijama EU prema Rusiji i ušla u NATO. U sferi politike to je moguće i legitimno, ali bi ruske vlasti trebalo to direktno da kažu, a ne da se prikrivaju različitim objašnjenjima“, rekao je Filipović.

Komersant navodi da to mišljenje u određenoj mjeri potvrđuje i predstavnik turističke industrije koji je učestvovao ovog proljeća na međunarodnim turističkim sajmovima u Moskvi.

„Predstavnici ruskih vlasti samo što nam nisu direktno rekli: dok neko iz crnogorske Vlade ne dođe u Moskvu i ne izvini se za antiruske sankcije, direktnih letova neće biti“, rekao je listu taj izvor.

Filipović smatra da je Moskva izgleda polagala velike nade u novu crnogorsku vladu, tim pre što mnoge od njih nazivaju proruskim političarima.

„Ali, nova vlast nije opravdala nade. Tačnije, možda bi i htjela da opravda, ali nije smjela zbog pozicije zapadnih partnera Crne Gore“, naveo je Filipović.

Komersant navodi da su lideri crnogorskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, „koji se u republici smatraju maltene najviše proruskim“ najavili posjetu Moskvi, te da je jedan od ciljeva posjete izdejstvovati letove.

„Potpuno je moguće da će ruske vlasti plasirati obnavljanje aviosaobraćaja kao zaslugu DF. U tom slučaju će se DF predstaviti kao spasilac turističke sezone“, ocijenio je Filipović.

U ruskom Kriznom štabu za borbu protiv epidemije korona virusa, Komersantu su saopštili da se pri odluci o obnovi avionskog saobraćaja rukovode epidemioploškom situacijom u određenoj zemlji.

8

avatar
1000
6
2
0
 
8
BozidarstnjeLevisNjegosNenad
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
stnje
Gost
stnje

Hoće reći neko im je dao pare za džaba. Valjda?

Njegos
Gost
Njegos

O da cemo docekati da nam opet pocnu dolaziti gosti kojih je ranije bilo kao mrava, Njemaca , Engleza, Svedjana, Norvezana, zapad, e to je pravi turizam, naravno dobrodosao bilo ko ko ne mijesa politiku u ovo…

Nenad
Gost
Nenad

Ne bi bio problem nato nego sankcije..a ta eu posto nismo clanica nije morala da vrsi pritisak da uvodimo sankcike rusiji pa kad bidemo clanica eu onda sto oni to i mi..a to je diskutabilno jer kedna njemacka trpi stetu od sankcija a kamoli mi siromasni

Gojko
Gost
Gojko

Naši zapadni” prijatelji” bi morali uvesti isti režim avio saobraćaja iz Rusije prema Evropi,kao što je Rusija uvela prema CG.
Ili možda obezbijede 30 čarter letova dnevno na Tivat iz EU,pa nam više Rusi neće trebati.

kotor
Gost
kotor

Ruski turisti su siromasni, nesto kao srpski. Ne trebaju nam. Crna Gora je zemlja za elitne turiste. Amerikance, Norvezane, Nemce.

Levis
Gost
Levis

Nisu.

Bozidar
Gost
Bozidar

A ti si Kotor baš neki duhovit čovjek dobar ti je ovaj vic.

Gastos
Gost
Gastos

Dritko njima sankcije, a onda traži letove i turiste. Ovo čovek ne može ni da izmisli.

Send this to a friend