Ekonomija

Konatar: Funkcioneri svoj nelegalni novac drže na tuđim računima

Javni funkcioner u 99 odsto slučajeva imovinu koju je stekao nelegalno drži na računima sebi bliskih lica, kumova, prijatelja, članova šire porodice, a njih po sadašnjem zakonu Agencija za spječavanje korupcije ne prepoznaje kao lica, koja su subjekti kontrole, kazao je potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar.

Bez ispitivanja porijekla imovine javnih funkcionera, kako dodaje, ne možemo govoriti o efikasnoj borbi protiv korupcije.

“Ispitivanje porijekla imovine je neophodno zato što je privatizacija sveukupnog društvenog bogatstva u Crnoj Gori dovela do velikih i ničim opravdanih socijalnih razlika i percepcije građana da su se pojedinci enormno obogatili kroz proces tranzicije. Upravo ti “tranzicioni” biznismeni i tajkuni uz javne funkcionere moraju biti među prvima koji će imati obavezu da dokažu porijeklo svoje imovine”, poručio je on.

Kaže da je suštinski neophodno da osim javnih funkcionera zakon obuhvati i tajkune, tranzicione biznismene i lica koja imaju veze sa organizovanim kriminalom, jer se, kako smatra, dosadašnje rješenje sistema povezanih lica sa javnim funkcionerima pokazalo kao neefikasno i potpuno neučinkovito.

“Javni funkcioneri su se prilično prilagodili sistemu na način da najveći dio svog bogatstva, koji je stečen kroz koruptivne aktivnosti, ne drže na svojim računima. Upravo zbog svega navedenog insistiramo da se u Crnoj Gori je uvede princip neselektivnosti, kada je u pitanju ispitivanje porijekla imovine”, ukazuje on.

Pojašnjava da Zakon o prijeklu imovine koji predlaže Građanski pokret URA predstavlja jedan od ključnih sistemskih i antikorupcijskih zakona, bez kojih nije moguća demokratizacija Crne Gore i borba protiv korupcije.

“Crnoj Gori su neophodne promjene i suštinske reforme, jer je preduslov za sprovođenje ovog i svakog drugog zakona da društvo i država imaju nezavisne i jake institucije i da postoji politička volja da se ovakav ili slični zakoni sprovedu u dijelo”, zaključuje Miloš Konatar.

B.M.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

Ako znaš jednog jedinog takvog da ti se klanjamo ali biće da mlatite ka maxsim po diviziji. Postoji zakon ,, o porijeklu imovine” i danas samo ga treba primjenjivati…

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Ne mlati!
Ameriku si otkrio!
Na čije ime ti Driton drži novac?

Rade
Gost
Rade

Ovo nije u redu. Neka kaže konkretno imena i brojeve računa i nazive banaka. I spisak preda kome treba. Ovako ne znači ništa.

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Da se i to provjeriti sve, samo da se oće!!! Koliko je brava sa 3 razreda škole a na računu milion, odakle…ajde bre

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ne vjerujem, sve su to častni ljudi čistoga obraza koje je narod sam izabrao.

Djuradj kastri
Gost
Djuradj kastri

Ovo je raj u onosukako je je u pakluj.

Send this to a friend