Ekonomija

Konjević: CBCG i dalje obezbjeđuje ekstra profite bankama na štetu građana i privrede

Zamjenik predsjednika SDP-a Raško Konjević ponovo je pozvao guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića da podnese ostavku, ističući da CBCG obezbjeđuje ekstra profite bankama na štetu građana i privrede.

“Guverner Radoje Žugić obavijestio je juče javnost da je uspio da “dogovori” drugi moratorijium na kredite poslovnih banaka i to na način da banke ne moraju da odobre taj aranžman, čak i ako klijenti ispune sve uslove moratorijuma. Genijalno!!!! Gospodin Žugić je zaslužio da mu se poveća plata sa 5.000 na 10.000 eura!!! Jer ovakva “pobjeda” nad bankama koju je izvojevao guverner je prava rjetkost”, istakao je Konjević.

On je naveo da je Žugić ostavio na “milost” bankarima mikro, mala i srednja preduzeća koja su okosnica crnogorske ekonomije i ubjedljivo najveći poslodavac.

“CBCG ili obmanjuje javnost ili se pravi “mrtva” ali najčešće obezbjeđuje ekstra profite bankama na štetu građana i privrede. Nije dovoljno što se crnogorska privreda nalazi u velikim izazovima, već izgleda mora da se nosi i sa ovakvim genijalnim Žugićevim izumima. Guverner sa platom od preko 5.000 eura izgleda da teško može razumjeti muke malog i srednjeg biznisa koji jedva obezbjeđuju finansijsku održivost i zadržava radnu snagu, pa stoga i ne iznenađuje njegova bahatost da se hvali novim “moratorijumom” nakon onog prvog koji će građane i privredu koštati preko 30 miliona eura. Tolika primanja i beneficije čine da Žugić izgubi dodir sa realnošću pa nije čudo što se on još i javno hvali sopstvenim promašajima”, kazao je Konjević.

On je podsjetio kako je Žugić tokom korona krize obmanuo javnost tvrdeći da neće biti naplaćivanja kamata na kredite tokom perioda moratorijuma.

“Naknadno smo saznali da od toga nema ništa i da će se kamata itekako obračunati tokom tzv. moratorijuma i naplatiti kroz uvećane rate u periodu nakon tri mjeseca. Još konkretnije, saznali smo da će Žugićevo “dobročiniteljstvo” građani i privrednici koji su koristili moratorijum platiti bankama u iznosu preko 30 miliona eura. Imajući sve u vidu, zaista se pitamo – šta još treba da se desi pa da guverner Žugić podnese ostavku”, zaključio je Konjević.

S.Đ

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
🧠 EliminatorLopovizZeteBilderizRogamaMila KMarvo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🧠 Eliminator
Gost
🧠 Eliminator

Nikad drzava nije imala sluha za mala i srednja preduzeca. Samo pojedinci imaju podrsku

LopovizZete
Gost
LopovizZete

Ova ti je tacno taman koliko je potrefio da ce Atlas banka ekonomiju kostati 220 miliona eura.

BilderizRogama
Gost
BilderizRogama

Ekstraprofit nije obracunati, a nenaplaceni prohod vajni ekonomisto. A sta je sa troskovima pasivnih kamata, gubitkom izgubljenog replasmana, troskovima rezervacija? Populizam nivo ispod blata. Ako banke ostvaruju ekstraprofit, sad ce poleceti svima da ga odobre pisto same biraju. Kako da ne, nece ga dobiti ni trcina klijenata iz prvog moratorijuma.

Mila K
Gost
Mila K

Sjajno. Hvala. Ali ovo će guverner iskoristiti da opet javno plače, kod političara koji ga se boje, oko politizacije njegove “izuzetne profesionalnosti” i “njegovog ličnog nespavanja zbog krize”.
A realno se iz aviona vidi da su bankari uspjeli da “upecaju” guvernera da se privreda CG ostavi na ledini, sama i napuštena. Sramota.

Marvo
Gost
Marvo

Konjevic je u pravu.Banke su morale imati vise sluha za građane i privredu.Ova kriza se smatra visom silom.

auuu
Gost
auuu

U emisiji Ziva istina krajem marta, expert Zugic je izjavio da CG nece ući u recesiju, ako pandemija potraje do 3-4 mjeseca.

mrkela
Gost
mrkela

CBCG je napravila odličnu stvar , moratorijum od 3 mjeseca je isto kao da su te pare ostale građanima i privredi , upumpan novac . Zabranivši bankama da iznose profit povećali su likvidnost . Ovaj što priča to je priča zle opozicije !

POJK
Gost
POJK

E moj mrkela a bankama je to i odgovaralo jer ionako u doba korone nisu mogle nidje plasirati kapital pa im je ekstra kamata na ta dva mjeseca dobro došla. Kad pametni a nehumani nesto urade znaj i da kad misliš da od njih nešto dobijaš ti gubiš. Malo je danas pametnih a humanih i oni su obično siromasni, jer… Više »

Send this to a friend