Ekonomija

Konjević: Pojedini hotelijeri zarobili državu, niži porez za sve

Konjević

Državu su dijelom zarobili privilegovani tajkuni, jedan dio njih duguje stotine miliona eura, a drugi dio je 15-tak vlasnika hotela koji ubira ekstra profit kroz privilegovane poreske stope u odnosu na sve druge ugostitelje, rekao je zamjenik predsjendika SDP Raško Konjević na današnjoj konferenciji za novinare.

SDP zbog toga predlaže izmjene zakona o PDV kako bi se, kako je kazao Konjević, diskriminacija i nepravda prema više od 3.500 ugostitelja ispravila.

Predlog zakona o izmjenama zakona o PDV predviđa smanjivanje stope PDV za sve ugostiteljske objekte koji prižaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka sa 21 na 7 odsto.

“Ovim zakonom bi se ispravila diskriminatorska norma iz postojećeg zakona, donešena od strane skupštinske većine DPS-SD-Pozitivna sredinom 2016-te godine, kada je pravo na niži nivo PDV dobilo nekoliko privilegovanih vlasnika hotela. Našim Predlogom izmjena zakona se ispravlja nepravda jer nije pošteno da ove usluge u restoranu sa 5 zvjezdica se oporezuju sa 21 odsto, a da te iste usluge koje su pružaju u hotelu nekog od privilegovanih hotelijera se oporezuju sa stopom od 7 odsto. To je nepravda prema više od 3.500 naših ugostitetelja širom Crne Gore”, ističe Konjević.

SDP je, naglašava, više puta, u toku protekle četiri godine ukazivao da se na ovaj način u privilegovan status stavljaju bogati vlasnici luksuznih hotela, jer im se obezbjeđuje “ekstra profit” u razlici poreskih stopa od 14 odsto.

“Vlada je krajem 2018. obećala da će u kratkom roku podnijeti izmjene Zakona o PDV slažući se da “ne može biti pravedno da se na kafu u Šavniku od 60 centi plati PDV od 21 odsto, a na istu tu kafu u određenom hotelu u Budvi na 3 eura samo 7 odsto. Ovaj zakonski predlog je posebno bitan za preko 3.500 ugostitelja u vremenu krize izazvane korona virusom jer bi omogućio mjeru pomoći u saniranju negativnih posljedica po turističku privredu. Na taj način bi se pomoglo ugostiteljskoj industriji da očuva hiljade radnih mjesta”, kazao je Konjević.

Prilika je, dodaje, da se u Skupštini provjeri volja narodnih poslanika iz vladajuće većine DPS, SD, BS prema ovom Predlogu zakona.

“I  da se vidi da li je vladajućoj većini važniji interes i ekstra profit 15-ak privilegovanih hotelijera ili interes preko 3.500 ugostitelja, koji nemaju privilegiju kao DPS tajkuni da ne duguju 400 miliona eura poreza”, zaključuje Konjević.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ana
Gost
Ana

Nijesam fan SDP-a, al Konjevic , kad je ekonomija u pitanju, uvijek gadja u centar. Bravo.

Bnjj
Gost
Bnjj

Niži porez ali da se uslove povećanjem plata. Nije normalno da u Dubrovniku plate budu duplo veće

Prč
Gost
Prč

Ugostitelji bi sami sebi pomogli tako sto ce smanjiti procenat profita a ne mi da im nadoknadjujemo to.jasno je kao i u svim drugim privrdnim granama,ponuda i potraznja.nema gostijj spisat cijene,sto naravno nikad nisu uradili,ima potraznje dizi cijene.ne vidim tu nista sporno.osim da se neko ko vec ima pare nadoknadi to sto je potencialno mogao da zaradi.svi u turizmu znaju… Više »

Ugostitelj
Gost
Ugostitelj

Mora se smanjiti pdv za ugistiteljstvo na prihvatljivi nivo, pogotovo sad kad su najvise pogodjeni, tako bi se stvorili uslovi za povecanje plata radnicima

nebitno
Gost
nebitno

Konjevic je top

sdgdsggsd
Gost
sdgdsggsd

Tako je, neka za sve hotelijere bude 10 ili 12% i cao…

Sta reci
Gost
Sta reci

Svaka cast!

Emina
Gost
Emina

Živa istina, ne može se živjet od povlašćenih

Kuč
Gost
Kuč

Bravo Raško!

Goran K
Gost
Goran K

jedino se konjević bori za građane u parlamentu.

Svjefol
Gost
Svjefol

Vazda populizam, nista jasno i konkretno. Steta sto ucinjese od SDPa, ovaj i onaj mu sef…

Cici
Gost
Cici

Konjevica postujem i u pravu je za nizi pdv pojedinih hotela…ali ja bih prije podigao pdv svima ako mali butik ili kafic mogu placati 21% onda i hoteli koji se napune od stranog novca ( cista dobit) i to za.60 dana godisnje nikako ne bih smanjivao pdv. Jer izdavanje soba turistima ne zasluzuje nizi pdv od ostalih privrednika.

Ana
Gost
Ana

Ne placaju PDV privrednici, nego kupci i korisnici usluga, privrednici samo prosledjuju drzavi ono sto su naplatili od njih. Tacno je da nema logike da turisti, placaju nizi pdv od domacih kupaca, mada ovo nije godina za podizanje pdv-a ili bilo kakvih poskupljenja.

Send this to a friend