Ekonomija

Konjević: Spajić krši zakon, institucije da zaustave hajdučiju

Raško Konjević

Predsjednik SDP-a Raško Konjević poziva Državnu revizorsku instituciju, predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimira Jokovića da zaustave bezakonje koje sprovodi Ministarstvo finansija u dijelu sprovođenja privremenog finansiranja budžeta.

“Martovsko rješenje o privremenom finansiranju vrhunac je bezakonja i sada već kriminalnog ponašanja ministra finansija koji je za razliku od rješenja za prva dva mjeseca, januar i februar, uvećao plan potrošnje za svoje ministarstvo za oko 20 miliona eura, a nekim potrošačkim jedinicama smanjio planirane iznose, suprotno zakonu i njegovom članu 37. Pozivamo i tužilaštvo da hitno preispita poštovanje člana 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koji predviđa da ‘Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa 1/12 (jedne dvanaestine) stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini'”, navodi Konjević.

Kako dodaje, očigledno je da se zakon ne poštuje nego se mimo njega određuju iznosi po volji ministra finansija koji se ponaša sa novcem poreskih obveznika po sopstvenom nahođenju suprotno pravnim propisima.

“Nažalost, Skupština je od prethodnog saziva u kojem je bila ‘parlamentarna karikatura’ izgleda to i ostala samo sa drugom političkom većinom. Nadležni Odbor mora hitno razmotriti i zaustaviti samovolju ministra finansija koji nas je za tri dana zadužio 750 miliona, tajno ali organizovano, ostavio državu bez ključnog dokumenta godišnjeg budžeta, a sada se ponaša svojevoljno sa elementima zloupotrebe službenog položaja. Nakon nezakonite odluke o privremenom finansiranju, kada su vladinom Uredbom mimo Ustava oduzeli Ustavna i zakonska ovlašćenja Skupštine sada je ministar finansija još jednom flagrantno prekšio i Ustav i Zakon”, kazao je Konjević.

Konjević je istakao da DRI mora reagovati hitnom kontrolom načina sprovođenja privremenog finasiranja jer je Ustav i Zakon na to obavezuje i zaustavi ovu finansijsku hajdučiju.

“Ovakva zloupotreba ovlašćenja i sumnjivo trošenje sredstava poreskih obveznika na krajnje netransparentan način imaće ozbiljne posljedice po javne finansije Crne Gore. Pozivamo kolege i iz vlasti i iz opozicije da zajedno zaustavimo bahato i nezakonito ponašanje Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa 1/12 (jedne dvanaestine) stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godinilade i ministarstva finansija”, zaključio je predsjednik SDP-a.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
LalaBrza IsidoraAnanaspodgoricaGastos
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brza Isidora
Gost
Brza Isidora

Što nisi dio vlasti kad ti je moglo biti, pa da popravljaš stvari. Ali ne, lakše je ovako bez odgovornosti frnjukati i primati platu od 1500 do 2000 evra i pljuvati!

Ananas
Gost
Ananas

Krivicnu prijavu i stvarno dje je ova DRi?

podgorica
Gost
podgorica

Dosadan si

Gastos
Gost
Gastos

Ovaj se pretplatio na dnevni članak. Nikad više ga nije bilo u medijima.

Lala
Gost
Lala

Sta bi ovaj tek radio da ima 3 poslanika.. uuuuu koliko bi tek tada dao sebi na vaznosti. Narod te na izborima ponizi a ti umislis da si pobjedio i dajes sebi vise prostora nego premijer. Jadno

Sale
Gost
Sale

Konjevicu sto volis da dajes izjave to jos ne vidjeh malo se okreni partiji ojacaj je povecaj clanstvo ili odoste u proslost

Send this to a friend