Ekonomija

Kontrolisaće sve utovare drvne građe

Kordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu održao je danas sjednice u Bijelom Polju i Beranama, sa ciljem da se detaljnije razmotri stanje i rezultati aktivnosti koje se na tom planu preduzimaju na području ovih opština, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako je na prostoru bjelopoljske opštine jedan od najvećih uočenih problema bilo loše stanje na putnoj infrastrukturi koje koriste koncesionari u ruralnim područjima, odlučeno je da ubuduće moraju detaljno kontrolisati svi utovari drvne građe, sa stanovišta legalnosti njihovog porijekla i težine utovara, a sve u cilju zaštite lokalnih puteva.

Poseban predmet pažnje sjednice kordinacionog tima bila je informacija o kontroli preduzeća iz oblasti šumarstva  drvoprerade od aprila mjeseca. Ukupno je izvršeno 256 kontrola i tim povodom od strane inspekcijskih službi su izrečene kazne prema kontrolisanim preduzećima u iznosu odoko 50.000 eura

U Bijelom Polju danas je realizovano obećanje potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića koji je za vrijeme nedavne radne posjete Bijelom Polju najavio punu podršku aktivnostima na uvođenju reda u našim šumama i između ostalog doniranje mjerne platforme za kontrolu tereta koja će omogućiti bolju kontrolu kamiona i zaštitu šumskih puteva.

Sa međunarodnim projektom “Regionalna akcija za borbu protiv kriminala i korupcije u šumarstvu” koju realizuju predstavnici NVO sektora uz podršku inostranih donatora potpisan je protokol o saradnji.

Koordinator projekta za Crnu Goru Mensura Nuhodžić Ferlin istakla je zadovoljstvo dosadašnjim načinom saradnje i konkretnim akcijama koje se sprovode na planu zaštite šuma od bespravnih aktivnosti.

“Na sastanku je saopštena i opšta ocjena međunarodnog rukovodnog tima ovog projekta da je Crna Gora od svih država u regionu učinila najviše na planu suzbijanja nelegalnih aktivnosti u šumarstvu i da su njene institucije veoma otvorene za saradnju sa civilnim sektorom”, navode iz Ministarstva.

Nove krivične prijave za bespravnu sječu

Od strane nadležnih službi  evidentirane su bespravne sječe u Mojkovcu, gdje je podnešena krivična prijava protiv D.J. iz Mojkovca kojom se tereti za bespravnu sječu od 72,43 m3 u državnoj šumi.

Zbog neodgovornog odnosa u obavljanju dužnosti na čuvanju šuma direktor  Uprave za šume donio je odgovarajuća rješenja o pokretanju postupka i udaljivanju sa posla za četiri službenika od kojih je protiv N.B. podnijeta krivična prijava.

Takođe u PJ Mojkovac otkrivena je još jedna bespravna sječa 47 stabala i ta prijava je u obradi kod nadležnih organa. Do kraja nedjelje biće gotov izvještaj komisije o stanju šuma na lokalitetu Petrovića omar – Crvena lokva i javnost će o tome biti blagovremeno upoznata. Komisija se upoznala i sa nalazima bespravne sječe  u PJ Nikšić gdje su podnijete dvije krivične prijave protiv M.Č I D.T. zbog bespravne sječe u državnoj šumi kao i bespravne sječe u PJ “Bijelo Polje” kojom prilikom je podnešena krivična prijava protiv S.M. zbog bespravne sječe tri m3 četinara.

“Od strane osnovnog tužilaštva iz Bijelog Polja kordinacioni tim se upoznao sa statusom podnešenih krivičnih prijava prema odgovornim licima iz PJ Kolašin i u tom smislu ponudio svu relevantnu dokumentaciju kako bi prekršioci bili procesuirani. Ističemo da su donešen dvije osuđujuće presude protiv službenika Uprave za šume a tri postupka su pred sudom”, navode iz MInistarstva.

Na sastanku u Beranama analizirana je zaštita šuma u područnoj jedinici uUprave za šume u ovoj opštini, posebno u GJ “Jelovica” gdje je stanje u prethodnom periodu bilo na zabrinjavajućem nivou.

Kako dodaju, dogovorene su zajedničke aktivnosti nadležnih državnih organa i identifikovani su počinioci kao i pogoni u kojima se vršila prerade drvne građe koja je nezakonito posječena. Pokazana je odlučnost svih učesnika da se stane na kraj ovim pojavama a prekršioci izvedu pred lice pravde.

Send this to a friend