Ekonomija

Korak ka smanjenju kamatnih stopa

Centralna banka (CBCG) je kroz Podgorički model i Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju napravila iskorak u okviru opsega za dogovor sa dužnicima kada je riječ o tretiranju loše naplativih kredita (NPL), saopšteno je iz Udruženja banaka (UBCG).

Iz UBCG su kazali da je radionica o tretiranju loše naplativih kredita, koja je organizovana u četvrtak u Podgorici, dala dodatni kvalitet ukupnosti djelovanja kroz procese uklanjanja nekvalitetnih kredita iz banaka, sa regulatornog, pravnog i operativnog procesa evaluacije portfolija.

Iz UBCG su podsjetili da je polovinom prošle godine u kategoriji C i D je bilo oko 117 miliona EUR kredita koji se neuredno servisiraju.

“Neprihvatljiv je bio i nivo kategorije B od blizu 500 miliona eura”, rekli su iz UBCG.

Radionica o tretiranju loše naplativih kredita, na fonu procesa smanjenja kamatnih stopa i pritiska na bilanse banaka, održana je u saradnji sa revizorskom kućom PriceWatterhouse Coupers (PwC).

„Objašnjeno je na primjerima iz regiona zašto se pristupa prodaji NPL-ova, kako funkcioniše proces prodaje, odnosno koje su glavne faze i aktivnosti učesnika tokom realizacije transakcije“, dodaje se u saopštenju.

Na seminaru su bili predstavnici komercijalnih banaka, CBCG i kuće za otkup potraživanja.

Pored PwC-a, učestvovali su i predstavnici B2 Capital, investitora iz Norveške koji je veoma aktivan u regionu, kao i predstavnici Schonher-a, jedne od vodećih advokatskih kancelarija koja se bavi prodajom NPL-a u regionu.

“Kvalitetan sastav predavača i praktičan pristup problematici omogućio je da su objašnjeni svi ključni aspekti transakcije, uključujući komercijalna i pravna pitanja kao i poziciju i očekivanja investitora”, zaključuje se u saopštenju.

B.M.

 

Send this to a friend