Ekonomija

Korišćenje interneta u romingu

Region Zapadnog Balkana, izuzev Hrvatske, od juče je zona bez rominga, a građani će plaćati pozive, SMS poruke i internet saobraćaj po cijeni svojih matičnih operatera, ako se budu nalazili na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije ili Srbije. Radio Slobodan Evropa piše da operator ima pravo da primijeni ograničenje količine podataka samo ako u ovoj godini korisnik plaća manje od 3,85 eura po gigabajtu potrošenih internet podataka, u narednoj godini manje od tri, a u 2023. godini manje od 2,25 eura po gigabajtu.

Kao primjer, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Crne Gore navodi korisnika koji ima tarifni paket sa neograničenim brojem telefonskih poziva, SMS poruka i deset gigabajta usluge prenosa podataka. Taj paket košta 30,25 eura, odnosno 2,5 eura po gigabajtu za uslugu prenosa podataka.

“Kada putuje u region Zapadnog Balkana, taj korisnik će na raspolaganju imati neograničene pozive i SMS poruke, i najmanje 6,5 gigabajta podataka, jer operator može primijeniti ograničenje za prenos podataka”, navodi EKIP.

Dodatna naknada za prenos podataka u romingu, u ovoj godini može da bude najviše 7,7 eura po gigabajtu. To će se narednih godina progresivno smanjivati, a o svakoj eventualnoj vrsti ograničenja, operator mora da unaprijed obavijestiti korisnika.

Politika fer korišćenja, kako je saopšteno, nije prepuštena volji operatora, već je određuju regulatori i oni su identični onima koji važe u Evropskoj uniji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Exfart
Gost
Exfart

Kome smo mi zapad???

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Prvo su nam razbili zemlju i prijateljstva a sad nas opet spajaju..

88888
Gost
88888

Da li vazi za Hrvatsku …

Aha
Gost
Aha

Neeeeee

Ad block
Gost
Ad block

Pročitati članak.

Send this to a friend