Ekonomija

Korona učinila svoje: U Podgorici boravilo 63 odsto turista manje nego lani

Za prvih pet mjeseci tekuće godine u Podgoricije boravilo 21.168 turista, stoje 63 procenta manje u odnosu na isti period prošle godine. Ostvareno je ukupno 40.102 noćenja ili 59 procenata manje u odnosu na uporedni period, kazala je za Pobjedu Ana Jovanović iz Turističke organizacije Podgorice.

Prethodne četiri godine u glavnom gradu bile šu rekordne po svim turističkim pokazateljima, a razlog za ovogodišnji pad turističkih bilansa je korona virus.

Zbog epidemiološke situacije otkazane su brojne manifestacije, pa Turistička organizacija ovaj period koristi da promoviše destinaciju putem onlajn kanala komunikacije.

Podsjetivši da je turizam jedna od najpogođenijih privrednih grana u svijetu u toku pandemije virusa kovid-19, predstavnica Turističke organizacije Podgorice (TOP) navodi da su takve posljedice evidentne kako u Crnoj Gori, tako i u našem glavnom gradu.

“Višemjesečno zatvaranje granica, nemogućnost, a zatim i strah od putovanja, doveli su do negativnih rezultata kad je u pitanju turistička sezona. Evidentan negativan trend posjeta i noćenja u ovoj godini, doveo je do izostanka prihoda, u jednom periodu, što je u mnogome izmijenilo naše planove i predviđanja, naročito imajući u vidu činjenicu da su prethodne četiri godine u glavnom gradu bile rekordne po svim turističkim pokazateljima”, poručuje Jovanović.

Planiranie manifestacije u organizaciji TO Podgorice u prethodnom periodu nijesu realizovane iz epidemioloških razloga, te zbog ograničenosti brojaposjetilacana otvorenom i u zatvorenim prostorima.

“S proglašenjem epidemije u Crnoj Gori, u martu je otkazana manifestacija Dan raštana, a zatim i Dan patišpanja, Dan krapa na Plavnici”, poručuju iz TOP-a.

Zbog zatvaranja granica, otkazane su i brojne studijske posjete novinara, blogera, turoperatora iz regiona i Evrope, te zbog preporuka i poštovanja epidemioloških zahtjeva, otkazani su i brojni tematski izleti za turiste i sugrađane.

Uprkos tome što je turizam u Crnoj Gori evidentno najpogođenija grana tokom ove epidemije, iz Turističke organizacije Podgorica poručuju da gotovo svi turistički poslenici vjeruju da će se i najbrže oporaviti, čim dođe do uspostavljanja nesmetanog turističkog prometa.

“Prvo otvaranje granica u maju nam je dalo taj pozitivan impuls. Imajući u vidu činjenicu da Podgorica nema izraženu sezonalnost, a nadajući se i povoljnijoj epidemiološkoj situaciji krajem ljeta, očekujemo poboljšanje turisitičkog prometa do kraja godine, kada naš grad bilježi i najveću posjećenost”, poručuju iz TOP-a.

Uprkos aktuelnoj situaciji, realizovane su neke manifestacije u cilju poboljšanja turizma u glavnom gradu.

“Manifestacija Najljepša bašta Podgorice, koju organizujemo šestu godinu zaredom, u saradnji sa portalom Volim Podgoricu, realizovana je i ove godine. Cilj ove manifestacije je promocija očuvanja i zaštite životne sredine kroz afirmaciju baštovana, koji svojim primjerom pokazuju kako treba voditi računa o zelenilu”, poručuje Jovanović.

Turistička organizacija Podgorice ovaj period koristi da promoviše destinaciju putem onlajn kanala komunikacije, pa je svakodnevnim objavama na Fejsbuku i Instagramu predstavljala sve atrakcije, lokalitete i aktuelnosti iz grada.

“Shodno aktuelnoj kampanji NTO Crne Gore ,,U društvu prirode”, stavili smo akcenat na prirodne atrakcije, kojim Podgorica obiluje (rijeke, jezera, panoramske, pješačke, biciklističke staze i drugo), a koje su atraktivne i dostupne domaćim gostima i sugrađanima”, pojašnjava Jovanović.

U saradnji sa NTO Crne Gore i britanskim Outlook Travel Magazinom pripremili su Outlook travel vodič.

“Priča o Podgorici je u fokusu ovog magazina, uključujući predstavljanje turističkih potencijala i atraktivnih lokaliteta u gradu, a magazin se distribuira širom svijeta (link: https://www.outlooktravelmag.com/travel-guides/95montenegro/reader)”, navode iz TOP-a.

U privatnim smještajima skoro sve rezervacije otkazane

Vlasnici izdavanja apartmana u centru i na periferiji žale se naveoma slabo poslovanje ove godine.

Vlasnik „Korzo apartmana” u Ulici slobode Dušan Blečić kaže i da je januar bio na nivou prošlogodišnjeg, a da je od februara i sve krenulo niz brdo.

“April, maj i jun bili su bukvalno bez ijednog gosta”, ističe Blečić, uz napomenu da je od prvog talasa korone u martu sve otkazano.

U julu je, dodaje on, bilo turista iz Češke i Poljske.

“Smanjili smo cijene do 50 odsto, pa smo privukli te goste. Međutim, to je 80 odsto manje gostiju nego prošle godine”, navodi on.

Posla nema ni Nevenka Maslovarić, koja izdaje apartman na Starom aerodromu.

“Ovog ljeta niko nam nije rezevisao smještaj. Bilo je nekih rezervacija za april, ali su otkazane početkom marta. Od kad je počeo prvi talas korone mi nemamo posla”, kazala je Maslovarić, uz napomenu da su prošle godine imali turista.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Božidar
Gost
Božidar

A pošteno govoreći šta jedan turista može vidjeti u Podgorici ?

ajde more tamo
Gost
ajde more tamo

Makar nam je more cisto.. I mozemo da biramo na koju cemo plazu

Božidar
Gost
Božidar

Ovo zi je kao iz one basne Lisica i Grožđe kad lisica nije mogla dohvatiti grožđe jel je visoko onda je sama sebe tješila da je grožđe i onako kiselo pa joj onda i ne treba.

Thor
Gost
Thor

Ja imam podatke da je turista manje za 96% u odnosu na proslu godinu. Ali ajde da sacekamo kraj avgusta pa da sumiramo rezultate. No cinjenica je da ove sezone nismo imali ni 10%. Ako doguramo kroz avgust na 20% bice koliko toliko bolje.

Penzioner
Gost
Penzioner

U Budvi manje 95%
Propast

Brdjanin
Gost
Brdjanin

U ove 37% turista su vecina rpzajci i gusinjci ahaha

Sinjore
Gost
Sinjore

Nije virus ucinio svoje nego NKT. Virus je mala maca u odnosu na njih.

IBAR & TARA
Gost
IBAR & TARA

Baš su gosti imali što viđet u PG, Nezaobilazna DELTA CITY takozvana MEKA& MEDIMA za Podgoričane i njihovo ,,kapitalno,,bogastvo za prestavljanje i šetnjh do iznemoglosti uz jedan (1) ,,deutsch caffe,, uz sedeljku po cijeli dan komentarišući prolaznike.

Cetinje
Gost
Cetinje

A sto vi kukate Podgoricani,zaboga grad je non-stop bio pun setaca-litijasa tako da ste “imali cetnika turista ohoho”i kad pocese trositi novac po kafanama i sl. dodje katastrofa od zaraze.

Janko
Gost
Janko

Ti si Cetinjanin kolko sam ja Kuala Lumpurcanin..

maksetamo
Gost
maksetamo

Ocete da kazete da je 20 000 turista bilo tokom pandemije u CG, i onda se cudite kako smo najgori u regionu po broju zarazenih? Pa ko je pustio te turiste a navodno su zatvorene granice i ostre su mjere? Ne no ste trebali objavit kako je boravilo 5 000 turista pozitivnih na Koronu, ali ipak je onaj derbi i… Više »

Send this to a friend