Ekonomija

Kostić: Uvođenje stečaja u Montenegro Airlines loš potez

Vasilije Kostić

Avio-dostupnost Crne Gore presudna je za razvoj turizma i uspjeh predstojeće turističke sezone, kaže za Novu M ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Otvaranje stečaja u MA ocjenjuje kao loš potez, sa teškim posljedicama po ekonomiju. Kostić kaže i da će, uslijed povlačenje sa tržišta MA, avio-kompanije iz okruženja iskoristiti monopolosku poziciju i povećati cijene avio-karata.

Stečaj koji je otvoren u Montenegoro Airlinesu, zbog poreskog duga od 11,9 milona eura, imaće direktne efekte na crnogorsku ekonomiju, smatra Kostić.

“Poznato je da je crngorska ekonomija oslonjena na jednu stratešku granu – turizam, a da značajan doprinos rastu, razvoju turizma ima MA, kao nacionalna kompanija, budući da smo mi destinacija čija je avio-dostupnost od izuzetnog značaja za razvoj turizma”, navodi on.

Pojašnjava de je riječ o lošoj odluci, čije posljedice ćemo osjetiti sa početkom turističke sezone.

“Ali sam siguran da je napravljena ogromna greška i da ćemo ubrzo tokom ljetnje turistike sezone vidjeti i već vidimo budući da operateri govore da je izuzetno interesovanje sa ruskog tržišta, a da je problem avio-dostupnost”, ukazuje Kostić.

Kaže da je malo izvjesno da će počinjenu štetu neutralisati nova avio-kompanija To Montenegro.

“Ja bih volio da svi oni koji su govorili da će to biti dobra i adekvatna zamjena i da se neće osjetiti te posljedice, ja bih volio da budu u pravu, to bi značilo da ćemo mi ove godine u turizmu imati značajan turistički promet”, naglašava ekonomski analitičar.

Ako se to ne obistini, bićemo, pojašnjava, u velikom problemu.

“Crnogorska ekonomija ili javne finansije ne bi mogle sebi dozvoliti još jedan gubitak turističke sezone kao što je to bilo prošle godine, prosto nemamo kapaciteta za to”, ocjenjuje.

Napominje i da je prije donošenja odluke o stečaju u fokusu trebalo imati nacionalne, a ne profitne interese, te upozorava da će kompanije iz okruženja iskoristiti monopolosku poziciju  i povećati cijene avio-karata.

“Neka druga kompanija koja nije državna će letove da bira po profitabilnosti, a ne po osnovu opšte društvenih ciljeva. Profitni interes naravno veliki su gubici u MA, ali primarni cilj nacionalne avio-kompanije je da doprinese ukupnom rastu crnogorske ekonomije. Onoga momenta kada se to izgubilo i kada ste povukli kompaniju dešavaju se stvari koje se logične i koje su ekonomska zakonitost, a to je da onaj operater koji je prisutan tu koristi monopolsku situaciju i da neće propustiti mogućnost podizanja cijena”, poručuje Kostić.

Prema podacima Centralne banke od 31. marta, MA je u blokadi 97 dana na iznos veći od 20 miliona eura. Vlada je krajem prošle godine saopštila da ne postoje pravne mogućnosti da se da državna pomoć avio-kompaniji, nakon čega su obustavljeni letovi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ne damo Ljubovi
Gost
Ne damo Ljubovi

Gašenje Montenegroairlinesa je pogrešna politička odluka Vlade i to će se dokazati u narednom periodu. Nečastan odnos prema radnicima je posebna priča

Send this to a friend