Ekonomija

Kotor dobija novi turistički rizort Bigova Bay vrijedan 300 miliona eura

Kotor

Kotorski parlament je juče donio odluku vezanu za gradnju izuzetno značajnog turističkog rizorta na Bigovu, kazao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Naime, na inicijativu investitora Bigova Bay se ušlo u razradu studije lokacije Bigova gdje će biti i potpisan ugovor o komunalnom opremanju zamljišta u vrijednosti od 15 miliona eura koje će investirati Bigova Bay, a koje će Opština odbiti od komunalija.

“Odlukom o potpisivanju tog sporazuma, stvaraju se neophodni preduslovi da se investicija, od otprilike 300 miliona eura odvija na lokalitetu Bogova, ne zanemarujući i druge lokalitete koje korespondiraju sa Bigovom. U narednom periodu imamo namjeru da gradimo dva turistička kapaciteta i ono što bih želio da istaknem jeste da smo blizu okonačanja pregovora za završetak kanalizacionog sistema i nedostajući kanalizacioni sistem od Prčanja do Stoliva. Takođe sam, u razgovoru sa sa predsjednikom Vlade, dogovorio akt za gradnju vertikalnog transporta koji treba ide prema Njegušima, vrijednost investicije oko 25 miliona”, rekao je on.

Budžet Opštine Kotor za 2020. godinu iznosi oko 23 miliona eura, što je prema riječima prvog čovjeka Opštine, značajno povećanje. Govoreći o uspjesima svoje administracije, on ističe činjenicu da je ponosan i na Odluku o regulisanju međuljudskih prava i obaveza koja se tiče kotorskog najtrofejnijeg vaterpolo kluba “Primorac”.

“Opština će u roku od 15 dana potpisati i preuzeti taj vaterpolo klub i opredjeliti dio sredstava koje smo kao Opština preuzeli da isplatimo po osnovu Ugovora sa sadašnjom vlasničkom strukturom. Znajući da je vaterpolo klub ‘Primorac’ 2009. osvojio Ligu šampiona, i da će za par godina biti stogodišnjak, to dovoljno govori o tome da smo se na pravi i adekvatan način ophodili prema tom pitanju”, kazao je prvi čovjek kotorske Opštine.

Aprcović je podsjetio i da su radovi na rekonstrukciji i adaptaciji zatvorenog bazena su bili u zastoju od februara do jula. Opština je, međutim, urgentno odreagovala, i to na način da je izvođačem radova dogovorena rekonstrukcija i adaptacija bazena, te dobijanje potrebne dozvole najkasnije do 1. marta. Prema njegovim riječima, radi se i na programu tehničkog uređenja, odnosno na na pokrivanju sportske hale.

Kako je dodao, stvaraju se neophodni uslovi za dalje investicije, a raspisani su i javni pozivi za nekoliko investicionih aktivnosti. Između ostalog, posrijedi je gradnja zaobilaznice oko tri značajne prosvetne ustanove koje se nalaze u Dobroti – Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić”, Srednje pomorske škole i Gimnazije, gdje bi se, kroz drugačiju regulaciju saobraćaja sa tom zaobilaznicom, napravio prsten i omogućila bolja protočnost saobraćaja.

“Na predhodnoj Skupštini smo donijeli odluku o gradnji podhodnika, prvo nam je želja da upravljamo pješačkim saobraćajem, da taj set mjera o regulisanju saobraćaja, pješačkog saobraćaja, koji će biti kanalisan prema podhodniku, pogotovo u dijelu koji se tiče turista koji kruzerima dolaze. Time bi se riješio barem dio saobraćajnog kolapsa, koji je u Kotoru evidentan, iz razloga što Kotor ima sezonu od marta do novembra mjeseca”, poručio je Aprcović.

Kotorska Opština iz godine u godinu broji sve veći broj turista. I više nego pozitivan trend rasta ove privredne grane, međutim, sa sobom donosi i izazove.
“Želim da istaknem da je puno stvari pokrenuto, moramo da se pohvalimo da ćemo mi, mimo dva statusa zaštite  UNESCO-a imati i treći, i nadam se do 15. decembra, kada i jeste sastanak komiteta UNESCO-a, da će naša bokeljsa mornarica dobiti stvarno taj status koji joj pripada. To je zaštita pokretnog kulturnog dobra čovječanstva, što dovoljno govori o tome koliko Kotor u sebi baštini sve ono za čim civilizovan svijet žudi. Jako je veliki izazov sjediti na mjestu Predsjednika Opštine Kotor, očuvati ono što su nam predhodne generacije ostavile, a vodeći računa o tome, da moramo imati dinamičan ekonomsko-turistički rast. Upravo je želja da sa predstavnicima UNESCO-a pričamo o tome kako, i na koji način da damo dimenziju gradu, kako bismo imali taj neophodni impuls za očuvanje kulturno- istorijskog blaga, i dalji razvoj grada”, zaključio je Aprcović.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Pojavio se lažni Bnjj, nije mi jasno kako je moguće da se ista imena koriste, kako to CDM dozvoljava

Bnjj
Gost
Bnjj

Da je vječno nezavisno Kosovo braćo srbi!

Bnjj
Gost
Bnjj

CCCC sve znamo

Bnjj
Gost
Bnjj

napravi fino account junace i nece moci tvoje ime niko da koristi

Bnjj
Gost
Bnjj

Sramno je što to radiš, tebi je dosadno u životu, koristiš tuđe pseudonime

Koza
Gost
Koza

E osrecili smo se.
Prodajmo i betonirajmo sve sto nam je ostalo, da kojim slucajem nasoj djeci ne ostane nista.
Sad ce se pojedinci napuniti, ali buducim pokolenjima ce doci na naplatu.

Crnogorčina
Gost
Crnogorčina

A što nam se posrećilo sobaricama čistačicama šankerima barmenima konobarima valaj valaj baštovanima i recepcionistima iha iha haj!

Goran
Gost
Goran

Ati završi menadzment za turizam pa postani jedna od rukovodilaca. ili pravni pa ih zastupaj, a možda i doktor pa da liječiš ljude kojima to treba, Ne moraš biti čistač ulice ako to ne želiš! Sretno!

Blaki
Gost
Blaki

Dokle više ta predizborne kampanja laži. Laž da će se raditi kanalizacija od početka Prčanja do Veriga još je validna, ali niko u nju više ne veruje.
Treba sačuvati najlepšu ” Septičku jamu” na svijetu. Sretno nam bilo sa lažima. 😠😠

Yurinex
Gost
Yurinex

Polako te

Stanko
Gost
Stanko

Sve su vama laži, od politikanstva i ko zna čega u tvojoj glavi, laž vam je sve što se napravilo, i Porto Novi, i porto MNE, i luštica bay i hiljade turista koji svake godina posjete našu Boku. Možemo ne voljeti političare i partije ali ono što je izgrađeno i gdje rade ljudi i dobijaju platu se ipak vidi.

DRaX
Gost
DRaX

DPS je sampion prodavanja magle…I sta onda…Radnici ce i tu raditi za 250€ plate…Ista prica kao sa Splendidom

Slavko
Gost
Slavko

DPS evo 30 godina nije sposoban parking da sagradi u Kotoru, a kamoli sta drugo. Ali zato je Catovicka kupovala skuoe Audije od oara naroda i njima isla na Zlatibor da jede i pije.

Ukrajinac
Gost
Ukrajinac

A Jokićev semafor ne spominjete?To je,brale moj,investicija.Čovjek je povećao stopu zaposlenosti u Kotoru,zaposlio je svoju kumu i gomilu kravatiranih uhljeba.Bole vas uspjesi kravataša,je li?

Bokelj
Gost
Bokelj

barem su posteno radili a ne kako ovi prevaranti 30 godina oni su dobri samo za svoje interese a ne za narod on im treba za glasanje

Sve je laz
Gost
Sve je laz

Ocete kao zaobilaznicu I zicaru pred izbore zadnje

ozana kotorska
Gost
ozana kotorska

sve je laz samo, samo pusta laz … nazalost .

Kotor kao tor
Gost
Kotor kao tor

Eto na sad pare pljuste li pljuste
Ima li Kolarevica dje odje ka po Dobroti sto su one KASUNE na plazu postavili I zabranili more da koristimo

Rivijera
Gost
Rivijera

Kako je teško DFovcima čitati ovakve naslove😂, smo im pročitajte postove 😅😅😅

Veliki mali
Gost
Veliki mali

Od skaljarskog kina pored zvjerinjaka treba cesta,a kod groblja kružni!
Šetnica od galiona do peluzice!

Dragan
Gost
Dragan

To je prva investicija koja bi trebala da se odradi pojas ppred mora i saobracaj rjesavati ali mazalost to niko nd vidi.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Zasto se ne dozvoljava investitorima na Glavatima da rade rizort ?

Bnjj
Gost
Bnjj

Evo Maljevik od 2007 se tobož gradi, pa u Ulcinj Mavrijan, PA Plavi horizonti sve tobože grade

Nije bitno
Gost
Nije bitno

A Porto Montenegro, Luštica Bay i Portonovi, tri projekta u Boki ukupne vrijednosti 3 milijarde evra? Debelo skuplji projekti od bilo kog projekta u regionu. To ništa?

Bnjj
Gost
Bnjj

Da i to ali to je malo

Ja Sam
Gost
Ja Sam

CDM-u je do prije 3 mjeseca bilo najvažnije da provjere Jokićev pasoš i zastavu na tvrđavi, sad odjednom milionski projekti i skok broja turista u Kotoru, toga nije bilo dok nije DPS preuzeo 😂😂

Rade
Gost
Rade

Jokicevci su se pokazali.Gtovo je gotovo.

Bedem
Gost
Bedem

Ne no ce mi se Jokic igrati drzavnom zastavom…Ajde! Svakoga ko se igra drzavnim simbolima ta igra treba skupo da kosta.

Prc CG
Gost
Prc CG

A ovo je 100% 😂😂😂😂😂😂

Bnjj
Gost
Bnjj

Samo ne piše ko je investitor i kada će početi gradnja i ko će se zaposliti tu

Unisex
Gost
Unisex

Investitor je privatnik, zaposlit će se radnici.

Pomorac
Gost
Pomorac

Zar nije ljepse imati divlju obalu,koga vise mogu impresionirati beton,vile,marine???
Skorojevice naravno

Bnjj
Gost
Bnjj

Imam socijalno primanje od 95e, živim sam u 18m2, a opet mi je milo da vidim luksuz.

Bedem
Gost
Bedem

Bnjj, bogomi ti jezik ne miruje…placen si ti mnogo vise

Bnjj
Gost
Bnjj

Lažni Bnjj zar nebi trebalo da se jedno ime samo jednom može koristiti

Dondo
Gost
Dondo

I na njoj vašare,cirkuse-kobasicijade inuzicko kolo.
Mucite primitivci

Send this to a friend