Ekonomija

Kotor pod najezdom kruzera i turista

Kruzer u Kotoru

Srednjovjekovni crnogorski grad Kotor, u veličanstvenom Bokokotorskom zalivu, preživio je mnoge ratove i oluje. Međutim, sada se suočava s drugačijom vrstom napada. Ogromni kruzeri s mnoštvom turista prijete mjestu koje se godinama opisivalo kao “skriveni dragulj”.

Obala koju je Lord Bajron opisao kao “najljepšim spojem kopna i mora” sada je mjesto neobuzdanog razvoja nekretnina, piše agencija Hina.

Stari grad opasan bijelim zidinama postao je alternativa putnicima koji su pokušavali izbjeći masovni turizam što je zagušio Dubrovnik. Prošle godine je svakako popularni Dubrovnik, prepoznatljiv po srednjovjekovnim zidinama i uvršten na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine baš kao i Kotor, postao je sinonimom turističke prebukiranosti, zbog čega se i našao na nekim listama pretrpanih destinacija koje je poželjno izbjegavati.

Slična sudbina prijeti Kotoru.

“Kotor je nekad bio prepoznatljiv po tome što je autentičniji Dubrovnika, ali sad smo se izjednačili”, rekla je Sandra Kapetanović iz Expedita, kotorske grupe arhitekata koja zagovara održivi razvoj.

“Pretvaramo ga u grad suvenirnica”, dodaje Kapetanović i napominje da rast cijena nekretnina pogoduje zatvaranju knjižara i manjih prodavnica.

Prošle nedjelje je putopisac Lonely Planeta tvitovao fotografiju ogromnog kruzera koji je uplovio u Kotor, čija luka može prihvatiti četiri takva odjednom, što doprinosi broju od oko 10 hiljada posjetitelja dnevno na vrhuncu sezone.

“Juče su tri odvratna diva blokirala zaliv. Uništili su Veneciju i Dubrovnik. Ostaje nada da neće uništiti i Kotor “, napisao je Peter Dragicevich.

UNESCO, koji je uvrstio Kotor na popis svjetske baštine 1979. godine, već godinama upozorava na divlju gradnju koja prijeti glavnoj privlačnosti Kotora-harmoniji grada i krajolika.

Prije dvije godine je to tijelo UN-a zaprijetilo uklanjanjem Kotora s Popisa svjetske kulturne baštine, što je bio znak buđenja vlastima Crne Gore pa su prošle godine odlučili uvesti privremeni moratorijum na novogradnju.

“Pitanje je što dalje. Svjedočimo vremenu u kojemu ćemo napraviti ili velike promjene ili ćemo biti potpuno opustošeni, ako izaberemo samo trku za profitom “, kaže Ana Nives Radović, direktorica Turističke organizacije Kotor.

Crna Gora je nekad bila magnet za elitno društvo, posjećivale su je holivudske zvijezde i članovi kraljevskih porodica.

Turistička industrija doživjela je slom za vrijeme ratova koji su doveli do raspada Jugoslavije 90-ih. Nakon što je malena zemlja sa oko 600 hiljada stanovnika proglasila nezavisnost 2006. godine, posvetila se izgradnji infrastrukture. Turizam je opstao tokom svjetske finansijske krize 2008. i čini gotovo četvrtinu BDP-a Crne Gore.

Zemlju godišnje posjeti dva miliona ljudi, većinom ljeti.

Za to vrijeme turisti “prave pritisak na gradove i komunalnu infrastrukturu”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu turizma i održivog razvoja Damir Davidović za AFP.

Ključni problem leži u porastu broja privatnog smještaja koji utiče na poslovanje hotela i mijenja karakter zajednice jer brojni mještani ljeti izlaze iz svojih domova kako bi ih iznajmljivali turistima. Porast online platformi za iznajmljivanje poput Airbnb-a samo su pojačale problem.

Davidović dodaje da iznajmljivači privatnog smještaja rade u “sivoj” zoni, odnosno ne registruju nekretnine kako bi izbjegli plaćanje poreza.
Rade Ratković, profesor turizma iz Budve, još jednog turističkog središta s prekomjernom izgradnjom, kaže da njegov grad “napadaju zgradurine”.

Zagledan u plažu u Ulcinju, lokalni novinar i stručnjak za turizam Mustafa Canka mahao je glavom.

“Saobraćaj, parkiranje, struja… s toliko turista to je napad na infrastrukturu i to ide na živce lokalnom stanovništvu”, rekao je Canka dodavši pak da “svi koji rade u turizmu žive za tih 45 dana”.

No, Canka je zabrinut za budućnost:

“Svjedočimo pohlepi i konzumerizmu koji izjeda naše područje i ljude, a sada i našu budućnost”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bomi
Gost
Bomi

Ne zivim bas u Kotor ali cesto moram doci zbog obavljanja posla….to je uzas od guzve..ljudi koji zive u Kotor oni su jadni i umorni od turista…zarobljeni su na ulicama…ne mogu nista planirati…ne mogu nigdje krenuti….a i ako moraju krenuti krenu sigurno po sat vremena ranije jer jadni neznaju sto ce ih i kakva guzva ce ih zaustaviti…UZAS

Dula
Gost
Dula

Ne mozes nikome ugoditi.

PitajMeneZnamJa
Gost
PitajMeneZnamJa

Sto se kruzera tice dobro je sto dolaze turisti… ali sto se gradnje tice po boki, to sve treba stopirati.

Kremash
Gost
Kremash

Tekst je skinut sa HINE. Kako se komšije brinu za nas, da nas turisti ne unište. I vi prenosite ovu budalasyinu.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

I ona ranka je sve bliža da me razočara. Bio sam dijete reka sam moram napraviti pare za nju. Ima sam deset godina. 👍

Glavaticic
Gost
Glavaticic

Cudim se da kruzere ne prebace u podgoricu.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Đe je albanac i ona Žana ivana i one su me razočarale samo traže pare. 👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Ja sam bio u kotor znate li što bi oni da im se maknu svi iz kotora samo oni da uzimaju pare na izdavanje kuća i u kafiće i hotele. U kotor su svi bave pomorstvom u kotor su većinom milioneri stari. Za vrijeme rata kad niko nije imao para kotor je imao. 👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Ja bih kotor cio izgradio da se uzmu pare pa neka ga maknu iz unesko. To je moje mišljenje. Ko ti daje danas euro za flašu vode koja je u prodavnicu pored 20 centi. Danas ti samo roditelj može dati euro kod nas i u inostranstvu isto. 👍

KLM
Gost
KLM

Kotor urnisan grad od raznih seljackih dodjosa.Koje kriv Bokelji naravno jer ne znaju staih snaslo.Trpite i cutite

Haj
Gost
Haj

Pod hitno zabraniti ulaz kruzerima u zaliv.Nikakve koristi od njih,a svaki dan strepimo da se ne desi neko zlo od njih.

Brajic
Gost
Brajic

Taj grad vise ne lici na sebe. Nekad je imao dusu, a sad je kao kad odes u supermarket.

Bane
Gost
Bane

Ovi ce zagadit, nevjestu Jadrana

Gurdić
Gost
Gurdić

Nevjesta na koju se izredase i kumovi i bliza i dalja rodbina,prijatelji,poznanici,prolaznici,slucajni politicari itd…itd…

Igor
Gost
Igor

Bez ikakve kontrole posledica po životnu sredinu, ovo postaje opasna priča po nas. Zanimljivo je da mi ne pridajemo puno pažnje ekologiji, a ako se kruzeri ne budu kažnjavali, biće svašta. Dovodimo se do samouništenja, a tako su propali i veće civilizacije od nas.

Igor
Gost
Igor

P. S. Imate dvije opcije ispuštanja otpada sa kruzera. Dok je na moru,tj.u našim vodama i dok je u luci. Da bi luka prihvatila takvo smeće, potrebne se velike promjene. Ali, lobisti čine svoje. Kao i za sve drugo.

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Šta to časti ti bulaznis? Oćeš da kažeš da ovi kruzeri ne postuju MARPOL?? Btw ima i odvoz smeća u luci.

Ivan
Gost
Ivan

Koliko treba neko da bude lud da bi rekao da Kotor od tih brodova nema nista???Prvo svaki brod placa luckoj kapetaniji vez (vise brodova vise zaposlenih),svaki turista izadje u kafic ili restoran da nesto pojedu (vise turista vise radnika u restoranima i kaficima),dosta tih turista iznajmljuju camce i glisere da se provozaju po zalivu,dosta njih uzima taksi i ide da… Više »

Skaljari
Gost
Skaljari

Nisi ti druze bio onda dugo vremena u Kotor posle 22. Pun je Stari grad svaku noc krcato ne moze se proci ali svi vecinom sto dodju na jedan dan da posijete grad, slikaju se, pojedu nesto ili popiju i to je to. U Kotor se ne zadrzavaju dugo jer nema plazi, setalista, vecih hotela, ogromne su guzve.

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Vez luckoj kapetaniji? Hahahah

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Vjerovatno si ti jedan od ovih što dobro zarađuje, čim ovako reagueš a “pametni”. U luku Kotor ima jedno 70% viška zaposlenih, počev od Jonice pa … Pitaj nas obične građanine dali smo za ovoliki broj kruzera. Ponavljam Kotoru ne treba ovoliki broj kruzera.

Zvoko
Gost
Zvoko

Ziva istina! Vazda li smo nezadovoljni!

Bokez
Gost
Bokez

Ovo je vjerovatno rolingstons taksista,zato se ne zivcirajate sto piše!

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Od kruzera i njihovoh putnika Kotor nema ništa. Korist od njih imaju samo vlasnici suvernirnica i kafića. Treba uvesti placanje obavezne ulaznice od 10 eura za svakog ptnika sa kruzera, a da on sa tom ulaznicom može da uđe u sve crkve, muzej, galerije, bedem, …oćeli ući ili neće to je njihovo. Ili da se broj kruzera smanji na 30%,… Više »

Ivan
Gost
Ivan

Radili ko u te suvenirnice,muzeje pa cak i crkva zaposljava radnike?A ako se placa jedna ulaznica za sve kolika ce im bit zarada i odakle ce se ti zaposleni placat kad podijele jednu ulaznica na nekoliko dijelova?Mozda neko oce da plati kartu za muzej a nece da ide na bedem…

Kotoranin
Gost
Kotoranin

10 eura X 500 000 putnika = 5 000 000 eura, ima za sve.

Barska srbadija
Gost
Barska srbadija

Eto posla za kotorski sud! Ajde , kaznjavajte turiste! Samo bahato, do sad ste u Spuz slali studente, sad predjite na penzionere sa kruzera

Skaljari
Gost
Skaljari

Zalutao si druze na ovu vijest. Udji u politiku pa Mandic, Amfilohije i tako to.

Pjer
Gost
Pjer

Rade u sivoj zoni i sta sad pa neka rade kad im se moze.Ja sam jedno ljeto izdavo stan i sve posteno placo i zakljucijo damise to ne isplati i batalio se corava posla.Eto zato vecina radi na crno.

Sundjer Bob
Gost
Sundjer Bob

Eto tako,neka rade u sivoj zoni,svakako jedva kraj s krajem sastavljaju.I onako se pare od poreza trose na sestrice,djecu,bracu,kumove i njihove hirove

Pjer
Gost
Pjer

Takoje Bob

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Profit sestro profit je važan jer se bez novci ne može. 👍

Skaljari
Gost
Skaljari

Nikakve koristi od njih jedino kupe bocicu vode rijtki i prave guzve. Izletnicki turizam na jedan dan se ne ispalti nama trebaju hoteli visoke kategorije.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Bočica vode je euro neka je svi kupe i dobro je. 👍

Toni
Gost
Toni

Ada nije, čoče, kupiće još ponešto. Problem je što domaćinima vazda malo i nikad im ugoditi. Otkazati gostoprimstvo kruzerima je najmanji problem, vjerojatno je neko razmišljao na tu temu. Onda bi opet zijevali po cijele dane i žalili se kako nema nikoga.

Send this to a friend