Ekonomija

Kovačević: Odjeljenje za antikorupciju Ministarstva kapitalnih investicija je paradržavni organ

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić

Tim za antikorupciju koje je formiralo Ministarstvo kapitalnih investicija je paradržavni organ, zakonski krajnje problematično formiran sa ingerencijama koje „preklapaju“ Upravni odbor preduzeća, državno tužilaštvo, Upravu za inspekcijske poslove, Poresku upravu, a jedino su u rješenju za rad ovih „istražitelja“ zaboravili da im daju nadležnosti Uprave policije, saopštio je izvršni direktor Crnogorskog operatera tržišta električne energije, Rajko Kovačević.

On je reagovao na tekst objavljen u današnjem izdanju „Vijesti“ ‘Razriješena uprava COTEE, krili podatke od Ministarstva’, u kojem se navodi da Vlada je smijenila odbor direktora državne kompanije “Crnogorski operator tržišta električne energije” (COTEE), u kojem su bili predsjednica Maja Pavićević, Milica Raičević i Sabina Tuzović Metđonaj, jer su odbijali da resornom Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) dostave više puta tražene podatke o poslovanju i zapošljavanju i kopije dokumentacije.

Reagovanje Kovačevića prenosimo integralno:

Sramnim obrazloženjem „utemeljenim“ na ličnim doživljajima i insinuacijama privremeno angažovanih „kadrova“ iz dnevnog lista Vijesti, izvjesnog Miloševića radnika na „određeno“ u tzv. odeljenju za antikorupciju, a koje potpisuju državni sekretar Perunović i ministar Bojanić smijenjeni su članovi Odbora direktora COTEE. Mislim da će se jednog dana stidjeti toga što su potpisali. Nije ovo lamentiranje nad nečim što je bilo očekivano (kao što je imenovanje novog Upravnog odbora) kao što je potpuno izvjesna i smjena Izvršnog direktora, već ukazivanje da se to ne može raditi omalovažavanjem ljudi, izmišljanjem razloga i insinuiranjem nepočinstava.

Pozivam istraživačke novinare iz „Vijesti“ da pročitaju, na prošloj sjednici Vlade usvojeni Izvještaj o poslovanju COTEE za 2020.godinu, Izvještaj externog revizora i svu ostalu dokumentaciju koju po Zakonu COTEE dostavlja Vladi na usvajanje kako bi se ubijedili u „bahato“ ponašanje svih zaposlenih u COTEE. Uzgredbudirečeno, usvajanjem Izvještaja prestao je mandat Odboru direktora COTEE po automatizmu tako da im svakako nije trebalo ovo brukanje sa obrazloženjem. Ali to je u stilu dominantne politike nove vlasti… „drž’te lopova“.

Idemo redom,

Dug „Uniproma“ prema COTEE iz 2020.godine je NULA eura. Zaostali dug koji je nastao, a koji se u obrazloženju potencira, je dug iz 2020.godine i iznosio je 130 844 eura, a nastao je iz realnog sagledavanja konteksta u poslovanju svih svojih klijenata u uslovima krize izazvanoj KOVID-om. Dug je uredno izmiren sa svim zateznim kamatama. Jedan njegov dio u iznosu od oko 70 000 eura aktiviranjem sredstva obezbjeđenja. Zbog javnosti treba reći da ukupna dosadašnja plaćanja Uniproma, po obavezama nastalim od obaveznog proporcionalnog otkupa energije iz obnovljivih izvora i balansnog mehanizma, prema COTEE-u iznose blizu 5 miliona eura. Po godinama taksativno

347.723 eura 2016.g,

254.194 eura 2017.g.,

1.744.195 eura 2018.g.,

1.666.891 eura 2019.g., i

356.118 eura u 2020.g.

Trenutni dug Uniproma iznosi 24 510 eura za 2021.godinu (nije plaćen poslednji mjesec).

Trenutni dug EPCG po ovom osnovu iznosi 5 224 813 eura (nijesu plaćene obaveze poslednja dva mjeseca).

Sva dokumentacija koju je ministarstvo, preko očigledno glavnog kreatora politike ministarstva već pomenutog „Odeljenja za antikorupciju“, tražilo, uvijek je bila javno dostupna i dostavljana svim crnogorskim institucijama po zakonima ove države, Vladi i ministarstvu, Agenciji za sprječavanje korupcije, Upravi za javne nabavke, Poreskoj upravi… svi Izvještaji od osnivanja do danas, sve javne nabavke.. a svaki euro potrošen u poslovanju dat je u izvještaju Regulatornoj agenciji za energetiku i komunalne djelatnosti. I svi ovi podaci se nalaze i dostupni su i na njihovim zvaničnim web site -ovima. Samo privremeno angažovani „stručnjak“ nije ni znao šta traži i kako funkcioniše COTEE. Šta je to Regulatorno dozvoljeni prihod (RDP) i da je COTEE apsolutno regulisani energetski subjekt. Mislim da ne zna ni šta ova skraćenice znače…ni za državnog sekretara za energetiku nijesam siguran. I naravno ide se „širokim“ zahvatom- „nedomaćinsko poslovanje“.

Pomenuti revizorski izvještaj izvjesnog Rakočevića nije plaćen iz jednog jednostavnog razloga. Ugovoreni posao za koji je angažovan po našem dubokom i argumentovanom ubjeđenju nije izvršen. Nadležni sud će donijeti svoju odluku o tome. Insinuacija da je predmetni nacrt izvještaja g-dina Rakočevića otkrio nekakve lopovluke (što bi Milošević i oni koji su ga angažovali volio) nema veze sa pameću. Stvar je daleko složenije prirode i odnosi se na sistemska rješenja u računovodstvenom mehanizmu tretiranja sredstava kojima se izmiruju obaveze prema povlašćenim proizvođačima električne energije i balansne odgovornosti.

Što se tiče Ugovora o radu zaposlenih ad hock formirani tim istražitelja MKI bi morao da zna, a to sam im saopštio u direktnoj komunikaciji uz prisustvo državnog sekretara, da po Zakonu o zaštiti ličnih podataka ta dokumenta ne mogu ja dostavljati jer ne želim sebe da izlažem eventualnim tužbama zaposlenih. Jedino sam im ponudio moj Ugovor o radu na uvid i jer mi za njega ne treba ničija saglasnost osim moje lično. Očigledno im nije bio interesantan jer znaju da njime nisam predvidio nikakvu otpremninu u slučaju razriješenja prije isteka mandata, a to baš i nije popularno za priču koju žele da ispričaju. Predložio sam im, takođe, da ukoliko imaju bilo kakve sumnje u tom dijelu upute prijavu nadležnim inspekcijama koje ih mogu provjeriti.

Tim za antikorupciju MKI-a je paradržavni organ, zakonski krajnje problematično formiran sa ingerencijama koje „preklapaju“ Upravni odbor preduzeća, državno tužilaštvo, Upravu za inspekcijske poslove, Poresku upravu… jedino su u rješenju za rad ovih „istražitelja“ zaboravili da im daju nadležnosti Uprave policije.

Što se tiče partijskog zapošljavanja potrebno je bilo da znaju da je DOO „COTEE“ apsolutno regulisani energetski subjekt kojem Regulatorna agencija za energetiku utvrđuje regulatorno dozvoljeni prihod i naknadu za rad operatora tržišta i da se popunjavanje radnih mjesta od perioda osnivanja vršilo etapno isključivo kada se odobre sredstava za potreban broj izvršilaca. Budući da je, u međuvremenu, jednom broju izvršilaca prestao radni odnos u DOO „COTEE“ /odlazak u penziju, prestanak radnog odnosa po zahtjevu zaposlenog/, to su radna mjesta morala biti popunjavana. Broj zaposlenih u d.o.o COTEE je od 2015.godine manje-više konstantan i varirao između 17 i 19 zaposlenih lica. Trenutno je 19 zaposlenih u COTEE, od čega 16 sa VSS (10 elektro inženjera, pet ekonomista, jedan pravnik)

U 2020. godini nije zaposleno nijedno novo lice. Insinuacija o partijskom zapošljavanju je plod namjere da se ospori zakonsko pravo jednog lica koje je iz COTEE imenovano na državnu funkciju sa koje je po isteku mandata moralo biti vraćeno na rad u COTEE.

Što se tiče poslovnog prostora COTEE se od svog osnivanja nalazi u istom iznajmljenom prostoru jer za razliku od ostalih energetskih subjekata u Crnoj Gori, u momentu konstituisanja kao nezavisni energetski subjekt, nije posjedovao sopstvena osnovna sredstva za rad.

U svim Poslovnim planovima (koje usvaja Vlada) istican je problem neposjedovanja sopstvenog poslovnog prostora za rad. U tom smislu, od izuzetnog značaja je prepoznato dodjeljivanje ili nabavka novog poslovnog prostora, čemu smo posebnu pažnju posvetili u 2019. godini, ali nam je za predloženi način adekvatnog I trajnog rješavanja tog pitanja mogućnost otvorena tek donošenjem poslednjih izmjena I dopuna ZOE (avgust prošle godine) kojima su stvorene pretpostavke za kapitalna ulaganja, što do tada nije bio slučaj. Kao što sam već naglasio d.o.o COTEE je apsolutno regulisan subjekt I za ovu vrstu troška neophodno je obezbijediti pravne pretpostavke za njihovo priznavanje kroz Regulatorno dozvoljeni prihod (RDP).

Mjesečna zakupnina dva prostora koji se nalaze u bulevaru Sv.Petra Cetinjskog 120, sa ukupnom površinom od 192m2 odnosno 77m2 I iznose 14e/m2. Oba prostora su zakupljena u postupku otvorene javne nabavke.

Važno je, zbog laičke javnosti, naglasiti da zbog COTEE zbog suštine svoga posla I neophodnog 24-časovnog kontinuiranog rada na prijemu I obradi podataka neophodnih za obezbjeđiavanje obračuna po fer I ravnopravnim uslovima raspolaže vrijednom informatičkom opremom uvezanom u sistem rada koju ne možete “svako malo” preseljavati u novoiznajmljene prostore. I zbog toga smo svih ovih godina insistirali na trajnom rješavanju pitanja smještaja COTEE. Nakon ovih obrazloženja Vlade Crne Gore strahujemo da trenutni zakupodavac može odbiti potpisivanje novog ugovora (koji za nekoliko nedelja ističe) I tražiti naše iseljenje iz sadašnjeg poslovnog prostora. Odakle bi nakon toga obavljali svoju djelatnost volio bih da pročitam u obrazloženju svoga razriješenja.

I da zaključim… Dok “istražitelji” udaraju ritam radu Ministarstva kapitalnih investicija, sat u energetskom sektoru otkucava, suštinom problema se niko ne bavi (I pored brojnih urgencija I ukazivanja na nadolazeće problem uočene iz našeg domena rada)… šta da kažem osim “samo vi momci radite svoj posao…

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Pomfritije
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pomfritije
Gost
Pomfritije

Treba objaviti imena ljudi koji rade u toj antikorupciji.. Pola njih je menjalo banke i firme kako su hteli jer su tada bili u dps… Klasicni uhlebi..

Send this to a friend