Ekonomija

Krediti za 34 nova radna mjesta

Zavod za zapošljavanje

Kroz programe javnih radova »Njega starih lica«, »Personalni asistent« i ostale programe biće uključeno 529 nezaposlenih osoba, a za tu namjenu Zavod za zapošljavanje Crne Gore usmjeriće 679.422,55 eura. To je odlučeno na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda, kojom je predsjedavala Ranka Pavićević.

Za realizaciju devet programa javnog rada »Njega starih lica« posla će biti za 60 nezaposlenih. Oni će pružati pružati podršku za 450 starih osoba u stanju socijalne potrebe, za šta je oredijeljeno 77.222,56 eura.

Programom javnog rada »Personalni asistent« opredijeljeno je 206,965,39 eura i njim će biti uključeno 161 nezaposleno lice, koje će podršku pružati za 335 osoba sa invaliditetom u centrima, udruženjima i u kući.

Kroz ostale programe javnog rada biće uključeno 308 prioritetno teže zapošljivih nezaposlenih lica, na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa, a za tu namjenu je opredijeljeno 395.234,60 eura.

Odlukom Upravnog odbora Zavoda, na posljednjoj sjednici, odobrena su i 22 zahtjeva za kredit iz Inoviranog programa za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva u Crnoj Gori. Za tu namjenu opredijeljeno je 170.000 eura, što će omogućiti otvaranje 34 nova radna mjesta, pretežno u sjevernim opštinama.

Po novozaposlenom radniku odobrava se do 5.000 eura a maksimalan iznos kredita, za tri radna mjesta, je 15.000 eura. Grejs period je godinu, a rok povraćaja sredstava tri godine, u polugodišnjim anuitetima. Kamatna stopa je tri odsto za projekte čiji su nosioci žene i za projekte u manje razvijenim opštinama, a četiri odsto za projekte iz razvijenih sredina.

Biznis ideje su iz oblasti poljoprivrede, za povećanje stočnog fonda, pružanja uslužnih djelatnosti, krojača, vešeraja i marketinga, kao i izgradnju Etno sela. Korisnici planiraju i proizvodnju aluminijske i PVC bravarije, pakovanja za ugostiteljske objekte, kao i dekorativu namještaja.

Send this to a friend