Ekonomija RIZIČAN EKSPERIMENT BUDUĆE VLADE CRNE GORE

Krivokapić najavio ukidanje ekonomskog državljanstva

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić u ekspozeu jasno navodi da program ekonomskog državljanstva, koji je stupio na snagu početkom prošle godine, neće ostati na snazi. Naprotiv, najavljeno je njegovo ukidanje uz šturo objašnjenje.

Govoreći o razvoju ekonomije u ekspozeu, Krivokapić je naveo da će pažljivo kreirati listu deficitarnih zanimanja i krenuti u prekvalifikacije i školovanje kadrova prema realnim potrebama i projekcijama razvoja tržišta rada.

“Želimo da i postojeći program ekonomskog državljanstva promijenimo u program državljanstva za visokokvalifikovani kadar”, kaže Krivokapić.

Šta to tačno podrazumijeva ostala je napoznanica koju će mandatar morati tokom rasprave u Skupštini da pojasni. Jedno je sigurno, nova vlada neće zadržati postojeći koncept programa.

Zbog ovog eksperimenta Krivokapića država bi mogla da ostane bez skoro 400 miliona eura. Upravo ovoliko novca bi trebalo da bude uloženo u 14 projekata širom države, koji su bili kandidati za dobijanje ekonomskog državljanstva.

Vlada premijera Duška Markovića je za nepune dvije godine na Listu razvojnih projekata koji konkurišu za dobijanje ekonomskog državljanstva Crne Gore uvrstila 14 projekata. Riječ je o gradnji turističkih kompleksa i hotela visoke kategorije. Najviše projekata je na sjeveru i to u Kolašinu sedam, Žabljaku tri i jedan u Mojkovicu. Po jedan projekat je planiran u Budvi, Tivtu i Canju.

Eventualnim ukidanjem ovog projekta investitori bi mogli odustatiti od investicija, koje u najvećoj mjeri doprinose razvoju sjevera Crne Gore i obogaćivanju turističke ponude.

Očigledno je Krivokapić bio pod uticajem dešavanja na Malti i Kipru, zbog odluke Evropske komisije koja je najavila pokretanje postupka protiv pomenutih država zbog šema “zlatnih pasoša” Kipar je obustavio projekat ekonomskog državljanstva, dok je Malta odgovorila da će njen program uskoro biti ukinut i zamijenjen novim propisima o prebivalištu “koji uzimaju u obzir zabrinutost i preporuke Evropske komisije”, ali je, napominje AP, istovremeno branila šemu, ustrajavajući kako je pomogla “spašavanju života i radnih mjesta” tokom pandemije korona virusa.

Lista projekata koji su konkurisali za dobijanje ekonomskog državljanstva

Kolašin Resort & Spa Kolašin 11,5 miliona

Hotel Breza Kolašin 19,5 miliona

Hotel Bjelasica 1450 Kolašin 18 miliona

Hotel K 16 Kolašin 6 miliona

Hotel D Kolašin 8 miliona

Elite Hotel Kolašin 11,5 miliona

Montis hotel & resort Kolašin 21 milion

Durmitor Hotel and Villas Žabljak 20 miliona

Bobotov hotel and resort Žabljak 16 miliona

Hotel sa vilama Žabljak 20,5 miliona

Black Pine Mojkovac 10,5 miliona

Kraljičina plaža Budva 110 miliona

Boka Place Tivat 44 miliona

Amma Resort Čanj 77 miliona

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Hoce li ga oduzet ministruci prosvjete kulture sporta zabave i jos po neceg?

Miki
Gost
Miki

Odmah protesti na ulice i da se rusi vlada!!!

Никшићанин
Gost
Никшићанин

Што чекате ајте одма 😂

Gastos
Gost
Gastos

Korona im smeta.
A i nema paytijota vise od 15,000 to smo već videli

Joanikije
Gost
Joanikije

Ne trebali se prikazat nikad a vidio bi koliko je nas a koliko je onih kao ti.Crnogorci nikad ruke ljubili nisu nikome i nikad nisu izdali svoju kucu i svoju drzavu i uvijek smo nastojali da svima bude lijepo kod nas pa iako smo znali ko je izdajnik a ko nije.A ti razmisli kad prodje ova farsa gluposti kako ce… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Pogrešna odluka Krivokspić

Pero
Gost
Pero

Bravo kreteni!

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

sve si rekao!!!

canjanin
Gost
canjanin

ovdje vidim hotele koje finansira i pravi Čelebic…pa ne vidim sta ce za njega ekonomsko drzavljanstvo…ako ima para nema pravi ako nema kao sto nema, zeli preko tih projekata koje ce nekom da uvali opet pokusa da se vrati u zive,pa mu treba za nekog ekonomsko drzavljanstvo…ajde gospodo tajkuni iz DPS-a dosta ga je vise…

CG4EVER
Gost
CG4EVER

A kako ti planiras da ulozis 400 miliona. Ti investitori ce otic pored do Hrvatske i tamo uloziti milione, a sta ce CG. Da nece Krivi donijet 400 miliona iz Srbistana?

Nikkla
Gost
Nikkla

On racuna na kupce koji mogu na osnovu kupovine stana/vile/apartmana da dobiju drzavljanstvo

Dule66
Gost
Dule66

Što će nama investicije. Imamo spc, od toga se može jesti

verica 7000€
Gost
verica 7000€

I Bratickoj , i njoj i njoj … ceraj neprijatelja Crne Gore…

Kontraš
Gost
Kontraš

E, ali vi ne znate da nova vlada ima novog potencijalnog kandidata za “visokokvalifikovanog” ekonomskog državljanina, koji će da uloži u budući Putingrad 1000000000 (milijardu) ali ne eura ili dolara nego rubalja.

Milos
Gost
Milos

Ukinuce taj a dozvolice 150k crnogoraca iz srbije ako se izjasne kao srbi. Ovo je sprdacina. Mada realno je ovo. Kako profesor sa fakulteta sve to moze znati a nikad se politikom nije bavio. Presmijesno

DuleMNE
Gost
DuleMNE

“Želimo da i postojeći program ekonomskog državljanstva promijenimo u program državljanstva za visokokvalifikovani kadar”, kaže Krivokapić – na osnovu ovoga cemo dobiti jos stotine, mozda i hiljade, Bratićki, Dzomica, Leposavica…..visokokvalifikovanog svjestenstva…..

Emilijano
Gost
Emilijano

Ko je dao Dzomi i Braticki!!!

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

je li realno ovo ljudi?!!!!

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

neka ovi što minusiraju obrazlože zašto minusiraju?!

Send this to a friend