Ekonomija

Kruzer Viking Jupiter na svom prvom putovanju uplovio u Kotor

Foto: BokaNews

Glavna nautička sezona ove je godine u Luci Kotor počela ranije nego ikad, jer je danas u Kotor uplovio prvi ovogodišnji veći kruzer – potpuno novi brod „Viking Jupiter“ sa 640 putnika.

Kruzer je na svom prvom, probnom krstarenju, a prije samo četiri dana je u brodogradilištu italinanske korporacije Fincantieri u Ankoni, gdje je izgrađen, predat svom vlasniku, norveško-američkog kompaniji „Viking Ocean Cruises“, piše BokaNews.

Ta kompanija još od 2015, kada je počela sa radom sa svojom prvim kruzerom „Viking Star“, ima običaj da sve svoje nove brodove na prvom putovanju, dovodi u luku Kotor, pa je to juče bio i slučaj sa „Viking Jupiterom“, najnovijim, 340 miliona eura vrijednim brodom iz serije kruzera čiji je predvodnik bio „Viking Star“.

Novi brod sa čije je opreme i namještaja tek skinut zaštitni najlonski sloj, a cijela unutrašnjost još miriše na frešku boju, u Kotor je doveo kapetan Atle Hakon Knutsen. Njemu je to već peti dolazak sa novoizgrađenim brodovima kompanije “Viking Ocean Cruises” u najprometniju crnogorsku pomorsku putničku luku, a i ovog puta na novom brodu je bio vlasnik te kompanije, norveški brodarski magnat Torsten Hagen, koji je sa Kotorom već izgradio i poseban odnos.

Naša luka u koju je među prvima dovodio svoje brodove Hagenu je, očito, bila berićetna, jer je „Viking Ocean Cruises“ trenutno najbrže rastuća kruzing kompanija u svijetu sa flotom od šest novih brdoova, kojoj će se u narednih par godina pridružiti još četiri kruzera što se za njih grade u Italliji, kao i još posebna dva nova tzv. ekspedicijska kruzera koji se za „Viking“ prave u Norveškoj.

Dobrodošlicu novom brodu i njegovoj 460-članoj posadi poželjeli su direktor Luke Kotor, kapetan Branko Kovačević, kao i direktor agencije BCM koja u Crnoj Gori zastupa „Viking Ocean Cruises“, kapetan Goran Mačić.

Oni su sa zapovjednikom „Viking Jupitera“, kapetanom Knutsenom razmijenili prigodne poklone, pri čemu je Norvežanim dobio umjetničku sliku peraških otoka Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa, što ga je posebno obradovalo, jer su ta dva ostrvca u Boki jedna od najljepših atrakcija i motiva koje njegovi putnici najduže pamte sa krstarenja.

Delegacija iz Crne Gor obišla je novi 227 metara dugi i 28 metara široki kruzer od 47.800 bruto tona, pri čemu im ukazana i neuobičajena čast da obiđu i sam komandni most ovog ultramoderog broda, kog odlikuje visoki stepen automatizacije. „Viking Jupiter“ projektovan je u skladu sa najnovijim tzv. „Safe Return to Port“ (SRtP) zahtjevima SOLAS konvencije, što znači da je brod sposoban da se, bez evakuacije putnika i posade u slučaju vanrednih situacija, sam na sopstveni pogon ili u teglju, sigurno vrati u najbližu luku, čak i u slučaju većeg požara ili prodora vode uslijed oštećenja trupa.

Brod je ujedno i vrlo ekološki, jer ga pogoni napredni dizel-električni hibridni pogon, koji uz optimizovanu formu podvodnog dijela trupa, omogućava visoku krstareću brzinu od 20 čvorova uz smanjen utrošak goriva, a „Viking Jupiter“ posjeduje i dodatne solarne panele za napajanje strujom, najmodernije tehnologije za tretman čvrstog otpada i otpadnih boda, dok za podmazivanje ležajeva u skrokovima svojih propelerskih osovina ovaj brod uopšte ne koristi biorazgradiva ulja, kao što je to slučaj sa drugim plovilima, već samu morsku vodu.

I „Viking Jupiter“ oličenje je specifičnog poslovnog stila i politike „Viking Ocean Cruisesa“, koja je znatno drugačija od politike ostalih kruzing kompanija. Naime, Viking polaže mnogo pažnje na edkuaciju svojih putnika koje tokom plovidbe detaljno upoznaje sa svakom narednom destinacijom broda, edukujući ih o lukama i zemljama koje će posjetiti, a potom ih dok je brod u luci, kompanija odvodi na brižljivo osmišjene izlete. Kod ove kompanije brod sam po sebi, nije destinacija kako to sa svojim „plovećim hotelima i zabavnim parkovima“ često rade drugi brodari. Na Vikingovim brodovima luksuz je svuda, ali je on mnogo svedeniji i ljepše dizajniran, da bi brod putnicima pružio utisak maltene vlastite privatne kuće koja se kreće po moru i gdje oni opušteno mogu uživati u brojnim sadržajima koje kruzer nudi, počev od niza restorana i kafea, biblioteke, salona sa vještačkom vatrom u kaminima, spa centra sa posebnom skandinavskom sobom u kojoj pada pravi snijeg, preko malog vikinškog muzeja, do bazena, teretana, šoping centra ili bioskopske i konferencijske dvorane. Brod plijeni i najnovijom informatičkom tehnologijom, poput gomile interaktivnih panela, „pametnih stolova“ i aplikacije za mobile telefone putnika koja im je svojevrsni audio vodič kroz nekoliko stotina umjetničkih djela izloženih po salonima i hodnicma „Viking Jupitera“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mileva
Gost
Mileva

Pišete kao da nam je svima darovao po 100 $.

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Ko ?? Ragnar dosa !

KLM
Gost
KLM

A priganice

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Zasto mi nijeste objavili komentar. Sto ste u njemu nasli negativno?

Send this to a friend