Ekonomija

Kvalitetna saobraćajna povezanost je preduslov razvoja zemalja Zapadnog Balkana

Kvalitetna saobraćajna povezanost preduslov je daljeg sveukupnog razvoja zemalja Zapadnog Balkana, a potpisivanje Ugovora o osnivanju transportne zajednice je korak dalje u realizaciji konkretnih projekata uz snažnu podršku Evropske Komisije koja je nedavno predstavila svoj Ekonomski i Investicioni plan za zapadni Balkan ,zaključak je nakon današnjeg sastanka ministra saobraćaja i pomosrtva Osmana Nurkovića i direktora stalnog Sekretarijata Transportne zajednice Mateja Zakonjšeka.

Na počeku razgovora Nurković se osvrnuo na veoma intezivnu saradnju u proteklom periodu, brojne sastanke i diskusije koji su doprinijeli da se definišu jasni ciljevi i teme kojima će se ovo tijelo baviti.

“Česti susreti sa kolegama iz regiona, razmjena ideja, razvojnih planova i nacionalnih prioriteta doprinijeli su boljoj komunikaciji, pa očekujem takav trend i u narednom periodu”, istakao je Nurković

Koliko je pravovremena i efikasna komunikacija važna pokazalo se i početkom godine kada je zbog stanja uslijed pojave virusa Covid 19 bilo neophodno omogućiti nesmetan protok robe i tereta, tzv. Zeleni koridori su uspostavljeni već u aprilu mjesecu, vrlo brzo nakon proglašenja epidemije i uvođenja posebnih mjera u zemljama regiona.

Nurković je još jedanput podsjetio gdina Zakonjšeka koliko su važni projekti koje Crna Gora realizuje u oblasti saobraćaja i koliko je važna podrška Evropske Komisije, dodatno imajući u vidu kompletnu situaciju sa pojavom virusa i uticaja koji ima na crnogorsku ekonomiju.

Prije svega treba nastaviti realizaciju projekta izgradnje sledećih dionica autoputa Bar Boljare, nastaviti sa modernizacijom željezničke infrastrukture, preduzeti naredne korake kada je u pitanju planska dokumentacija za projekat zaobilaznice Budva, planiranje i izgradnja tunela između Rožaja i Peći

Prva posjeta Mateja Zakonjšeka Crnoj Gori kao direktora Transportne zajednice dolazi sedam dana nakon što je Evropska Komisija predstavila svoj Ekonomski i Investicioni plan za Balkan.

“Ciljevi Transportne zajednice u skladu su s planom Evropske Komisije i trebali bismo iskoristiti politički zamah za unapređenje svoje transportne agende”, naglasio je Zakonjšek.

Da bi se postigao ekonomski prosperitet u regiji, saobraćaj i povezanost igraće presudnu ulogu. Plan se fokusira na ulaganja u temeljnu transevropsku transportnu mrežu, brze i efikasne saobraćajne veze, reforme povezanosti i pojednostavljenje postupaka graničnog prelaza.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Napravite normalan put od Ul do HN to je prioritet

Send this to a friend