Ekonomija

Kvalitetnija primjena zakona dovešće do otvaranja novih radnih mjesta

Delegacija Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje, na čelu sa predsjednikom Suadom Numanovićem, boravila je u radnoj posjeti Zavodu za zapošljavanje Crne Gore. Predstavnici tog skuštinskog radnog tijela su sa direktorom Zavoda Suljom Mustafićem, i njegovim saradnicima, razgovarali o aktuelnom stanju u oblasti zapošljavanja. Tom prilikom je ocijenjeno da bi kvalitetnija primjena zakona i poboljšanje zakonske regulative kao i jačanje mjera aktivne politike zapošljavanja doprinijeli otvaranju novih radnih mjesta, povećanju zaposlenosti, a time i poboljšanju kvaliteta života građana.

Mustafić i Numanović su ocijenili i da je poseban akcenat neophodno staviti na rješavanje nezaposlenosti mladih, uspostvaljanje kompatibilnosti na tržištu rada i suzbijanje sive ekonomije.

“Veoma je važno da je Zavod za zapošljavanje dobio podršku iz Skupštine za mjere i aktivnosti koje sprovodi. Takođe, ovom prilikom smo čuli veoma korisne primjere i sugestije gdje bi naše mjere trebalo unaprijediti. Razgovarali smo o temeljnim pitanjima kojima se bavi Zavod, o modalitetima povećanja efekata u realizaciji mjera kao i o pristupu naše buduće saradnje”, istakao je Mustafić.

Na radnom sastanku predstavnika Zavoda i Odbora razmijenjena su i mišljenja o programu stručnog osposobljavanja, kredititima koje je raspodijelio Zavod u prethodnom periodu, bespovratnim grantovima dobijenim od Evropske komisije, programima profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

“Sve te programe i mjere je neophodno unaprijediti kako bi ukupna aktivna politika, koju sprovodi Zavod, bila još dostupnija građanima i rješavala evidentan, višegodišnji, problem nezaposlenosti. U fokusu treba da su nam mladi. Upravu tu kategoriju nezaposlenih, obrazovanih i kvalitetnih ljudi, treba da pokušamo zadržimo. Sve naše buduće aktivnosti treba da budu osmišljene s tim ciljem”, poručio je Mustafić.

Za predsjednika Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Suada Numanovića ohrabrujuća je tendecija pada nezaposlenosti, u posljednje dvije godine, i vjeruje da će u narednom periodu kroz nove investitcije i otvaranje novih radnih mjesta registrovana stopa nezaposlenosti biti još niža.

“Posebno smo se osvrnuli na nezaposlene mlade ljude. Dogovorili smo da svi, sistemski, moramo češće apelovati na poslodavce da stvaraju bolje uslove za mlada nezaposlena lica i da učine sve, shodno svojim ekonomskim mogućnostima, da im i plate budu veće nego do sada. Vjerujem da je upravo to preventivni put njihovog bržeg zapošljavanja i ostanka u državi”, kazao je Numanović.

Send this to a friend