Ekonomija

Magistralni i regionalni putevi spremni za zimski sezonu

Crnogorski putevi spremni su za zimsku sezonu, poručeno je iz Uprave za saobraćaj. Prema podacima Uprave ukupna vrijednost radova koji se trenutno izvode na magistralnim i regionalnim državnim putevima je oko 114 miliona eura.

“Stanje na crnogorskim putevima iz godine u godinu se popravlja, kroz programe modernizacije, rekonstrukcije i izgradnje novih puteva. U narednom periodu predstoje značajne investicije na rekonstrukciji i izgradnji magistralnih i regionalnih putevima u Crnoj Gori, a izvršene su i sve neophodne pripreme za predstojeću zimsku sezonu”, kazali su Pobjedi iz Uprave za saobraćaj.

Iz Uprave za saobraćaj su saopštili da redovno održavanje državnih puteva (magistralnih i regionalnih) vrši kompanija Crnagoraput sa kojom je zaključen četvorogodišnji ugovor, koji je na snazi od ove do 2023. godine.

Predstavnici Uprave za saobraćaj su naveli da je vrijednost ugovora sa Crnagoraputem 38 miliona eura, na osnovu koga je ova kompanija u obavezi da održava 1.800 kilometara magistralnih i regionalnih puteva.

Predstavnici Uprave su saopštili da je u toku izvođenje radova na 12 državnih puteva.

Radovi se izvode na dionici Nikšić – Ilino Brdo, čija je dužina 17,5 kilometara. Vrijednost tih radova je oko deset miliona eura, a treba da budu završeni u prvoj polovini naredne godine. Ovi radovi se finansiraju iz državnog budžeta.

U toku je izvođenje radova i na putu Ribarevina – Bijelo Polje, dužine 3,2 km, vrijednost radova na ovoj dionici je oko 2,8 miliona eura, rok završetka radova je prva polovina naredne godine, a i radovi na ovom putu se finansiraju iz državnog budžeta.

Trenutno se izvode radovi i na putu od Berana do Petnjice. Njihova vrijednost je sedam miliona eura. Ova dionica je dugačka 12,5 km, radovi treba da budu završeni u prvoj polovini naredne godine, a finansiraju se iz državnog budžeta.

Izvode se i radovi na dionici Vrulja – Miljakovići, dužine 7,5 km. Vrijednost radova je oko 8,7 miliona eura, a i ovi radovi se finansiraju iz državnog budžeta. Rok završetka radova ove dionice je druga polovina naredne godine.

Radovi se izvode i na putu Pljevlja – Metaljka, dužine 19 km. Ova investicija je vrijedna oko 12,1 miliona eura i finansira se iz državnog budžeta, a treba da bude završena u drugoj polovini naredne godine.

U toku je i izvođenje radova na putu od Berana do Kolašina, odnosno na dionici Lubnica – Jezerine, dužine 14,4 km, na kojoj se nalazi tunel od 2,8 km. Vrijednost ovih radova je oko 34,7 miliona eura, a finansiraju se od sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Rok završetka radova je 2021. godina.

Izvode se i radovi na obilaznici oko Rožaja, dužine 2,6 km. Ova investicija je vrijedna oko 19,8 miliona eura, a izvor finansiranja je Evropska investiciona banka (EIB). Ovi radovi treba da budu završeni do kraja naredne godine.

U toku je i izvođenje radova na putu Podgorica – Tuzi i to na dionici od kružnog toka Plantaže do podvožnjaka na rijeci Cijevni. Dužina dionice je četiri km, vrijednost radova oko 2,2 miliona eura, a radovi se finansiraju iz državnog budžeta. Ovi radovi treba da budu završeni do maja naredne godine.

Radovi se izvode i na putnoj dionici Dinoša – Cijevna Zatrijebačka, dužine 17,3 km. Ova investicija teška je oko devet miliona eura, a finansira se iz državnog budžeta. Rok završetka radova je naredna godina.

Trenutno se izvode i radovi na putu Kuk (Međuvršje) – Ivanova Korita, dužine 4,2 km. Vrijednost radova je oko 2,5 miliona eura, a finansiraju se iz državnog budžeta. Planirano je da ovi radovi budu završeni sredinom naredne godine.

U toku je izvođenje radova na putu Rogami – Spuž, čija je dužina pet km. Vrijednost radova je oko 3,1 miliona eura, a izvor finansiranja ovih radova je državni budžet. Ovi radovi treba da budu završeni do maja naredne godine.

Radovi se izvode i na putnoj dionici od Debelog Brijega do Herceg Novog (lokalitet Tatarbašča). Dužina ove dionice je 2,2 km, vrijednost radova oko 1,8 miliona eura, a ovi radovi se finansiraju iz državnog budžeta. Rok završetka tih radova je prva polovina naredne godine.

Predstavnici Uprave za saobraćaj, naveli su da je ovaj organ nadležan za državne puteve i uvijek otvoren za prigovore i sugestije svih korisnika državnih puteva.

“Uprava za saobraćaj evidentira i prosljeđuje te prigovore i sugestije izvođačima radova radi provjere na terenu i preduzimanja eventualnih potrebnih mjera za otklanjanje uočenih nedostataka”, kazali su iz Uprave za saobraćaj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sve bitni putni pravci. Radi se obilaznica oko Rozaja,a dje je obilaznica oko Budve u turistickoj drzavi,a da I ne pominjem put Budva-Tivat. Rade se putevi oko Pljevalja umjesto da se radi novi put prema Pljevljima iz pravca Niksica (mislim na dionicu oko Savnika koja je u katastrofalnom stanju).

NOVITETE
Gost
NOVITETE

Naslov ne odgovara tekstu. Malo više treba posvetiti sada pažnju ovome jer će opet u januaru biti”snijeg iznenadio putare. Kakvi su bili uslovi tendera ? Da li je još neka firma mogla ispuniti uslove ili je tender za monopolistu koji je dosada dokazano loše obavljao održavanje? Da li ćemo imati bolje uslove za vožnju nakon što Strabaku damo 38mil

Think
Gost
Think

Savo mora da se oduzi za porodično putovanje u Minhen koje mu je platio Strabag

Talog
Gost
Talog

Ne shvatljivo.Nabrajaju se relacije za odrzavanje.gdje godisnje ne prodje stotinak vozila.a nigdje nema glavnog regionalnog pravca Bioce –Lijeva Rijeka. –Matesevo —Tresnjevik. —Andrijevica.

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Sramotni vi..Pa juče sam se vozio magistralom do Rožaja i nazad u PG..Pa to nije magistrala to je ljuljaška’.. Asfaltirate vi, ali premalo!.A da nešto ofarbate..nimalo.A tek smeća pored puta i na stajališta,užas.

Send this to a friend