Ekonomija

Male hidroelektrane proizvešće deset odsto više struje

Male hidroelektrane (mHE) koje su povlašćeni proizvođači struje naredne godine će, kako se navodi u Odluci o energetskom bilansu za 2019, proizvesti 94,8 gigavat-sati električne energije, što je deset odsto više od procijenjenog ostvarenja u ovoj godini.

Plan, kako je istaknuto u dokumentu koji je Vlada usvojila na sedmici prošle nedjelje, predstavlja sumu svih planova mHE koje su koncesionari dostavili Ministarstvu ekonomije.

“U 2017. godini, zbog sušnog perioda, realizovano je 61 odsto od ukupnog plana, dok je u ovoj, zbog povoljnih hidroloških prilika, plan premašen za 23 odsto”, konstatovano je u odluci, prenose Dnevne novine.

Ukupna instalisana snaga svih mHE kojih, prema registru Regulatorne agencije za energetiku, ima 13, iznosi 41,8 megavat-sati.

Povlašćeni proizvođač struje, osim mHE je i vjetropark Krnovo čija se proizvodnja struje za narednu godinu procjenjuje na 201 gigavat-sat, što je 20 odsto iznad ostvarenja u 2018. godini.

“Vjetroelektrane na Krnovu su 2017, zbog kasnog početka proizvodnje, realizovale 48 odsto od planiranog. U ovoj godini, nivo proizvedene struje na Krnovu doveden je na 93 odsto”, navodi se u energetskom bilansu.

U odluci se planira i da proizvodnja struje iz vjetroparka na Možuri, koji komercijalni rad treba da počne naredne godine, bude 111,8 gigavat-sati.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Vjetroelektrane da,male hidroelektrane se pokazale kao neefikasne,osim za vlasnika,premala proizvodnja a prevelika devastacija za tu kolicinu energije.ekrenite se vetrnjacama i zastitimo prirodu kuju imamo.

Nasmijani 😁
Gost
Nasmijani 😁

Bravo Blažo! “DA ŽIVIMO BOLJE” 🔌💡👏👏👏👏👏👏👏👏😄👌👍

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

otvorsimo li mi juce poglavlje 27???

Ladno pivo
Gost
Ladno pivo

A sta ako godina bude sušna kao zadnje dvije?

Meho
Gost
Meho

Alo nemoj tako, zabranjujemo ulaz u cg o’ma…

Send this to a friend