Ekonomija

Malinar iz Bijelog Polja: Juče sam bio ogorčen, danas je već bolje

Otkup maline je regulisan, malinari su danas zadovoljni, iako su juče revoltirani prosipali na stotine kilograma ovog voća ipsred zgrade Opštine Bijelo Polje. Strasti su se danas smirile, a kako za CdM kaže jedan od najvećih uzgajivača maline sa ovog prostora, Andrija Delić, koji je juče prosuo oko 250 kilograma ovog voća, plasman sada ide kako treba, sve je regulisano, pa su odahnuli on i njegova porodica koji žive od ovog posla.

“Zadovoljni smo. Opština je reagovala adekvatno i brzo. Predsjednik Opštine Petar Smolović je otklonio smetnje koje su postojale protekla dva dana. Moram da budem iskren i da kžem da je čovjek uradio i više nego što se može, organizovao nam otkup. Malinari sada bez smetnji predaju svoje proiozvode”, kazao je Delić.

<<<Bjelopoljac poklanja malinjak od 80 ari, a maline dao Romima, vrtićima i staračkom domu<<<

Da podsjetimo, malinari su juče ispred zgrade opštine prosipali maline, ogorčeni zbog prestanka otkupa i, kako su istakli, “selektivnog otkupa i bahatog odnosa hladnjačara”.

Delić, koji se zajedno sa porodivom bavi malinarstvom i od toga živi, ove godine očekuje rod u rasponu od 12 do 15 tona. Na imanju ima više od 25.000 sadnica.

Kaže da cijena po kojoj prodaju maline nije kakvu bi oni željeli, ali i poručuje da ne treba biti nerealan, te da je ona kod nas veća nego u okruženju. Otkupna cijena u Crnoj Gori je oko euro, dok je u Srbiji 100 dinara, a u BiH jednu i po konvertibilnu marku.

“Kvalitet maline je odličan. Koristimo najbolju klasu. Bijelo Polje je savršeno za malinasrtvo, jer se malinjaci nalaze na 600 do 750 metara nadmorske visine. Moj malinjak je na 750 metara nadmorske visine”, kaže on.

Kada je krenuo da se bavi malinarstvom, tvrdi on, imao je podršku države, koja je, između ostalog, subvencionirala 50 odsto za stabljike.

“Juče sam bio revoltiran jer nam je država pomogla dosta, a kada smo mi na gubitku, onda gubi i država, ali i opština. Kako se sve sredilo, stvara se dobra atmosfera da se razvija malinarstvo.

Napominje da se malinarstvo  mora podići na viši nivo. Objašnjava i kako.

“Svaki proizvođač se mora registrovati. Moramo napraviti klastere, moramo se udruživati, što bi značilo da se formira udruženje koje će okupiti proizvođače, hladnjačare, lance marketa, tezgare, ali i krajnje potrošače, odnosno  sve koji su zainteresovani za malinarstvo. Tu trebaju biti i proizvođači matičnjaka. To mi je cilj. Radim na tome”, ispričao je Delić za CdM.

M.Dušević
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Kakav poltron, juče jedno danas drugo. Pih

GoranM
Gost
GoranM

Sad lijepo metlu pa da se to pomete

kljucar
Gost
kljucar

greota je sto drzava ovo dozvoljava,nimalo ne cijeni rad ni trud naroda postenog.

Zdrav
Gost
Zdrav

U voli 200 gr. malina 1,70 eura

PRCKO
Gost
PRCKO

Naivni ljudi, vjeruju političarima na obraz. Laknuće im ako, nekim čudom, te pare stvarno budu na njihovom računu. Političarski jezik ide ovako: da znači ne, hoću znači neću, ubrzo znači nikad.

Milutin
Gost
Milutin

Lakše vam je za 5-6 hiljada €.

Send this to a friend