Ekonomija

MANS: Devastacija Tare se nastavlja uprkos upozorenjima EK

Grupa nevladinih organizacija danas je informisala Generalni direktorat Evropske komisije za životnu sredinu o nastavku zabrinjavajućeg odnosa Vlade Crne Gore prema uticaju izgradnje autoputa na rijeku Taru, saopštili su iz MANS-a.

Kako dodaju iz ove NVO, u pismu koje je adresirano na direktora Direktorata za životnu sredinu, Daniela Kaleha i njegove pomoćnike Luisa Hereru i Natali Pauels se navodi da snimci sa terena pokazuju da Vlada Crne Gore i kontinuirano toleriše očiglednu devastaciju korita rijeke Tare i zanemaruje konkretne preporuke Evropskih institucija kada je u pitanju zaštita ove rijeke.

“Snimci koje je Istraživački centar MANS-a naprvio prethodne sedmice pokazuju da je CRBC otvorila još jednu nelegalnu deponiju za odlaganje materijala koji nastaje bušenjem tunela, a da su u potpunosti izostale bilo kakve mjere zaštite na kojima u kontinuitetu insistira EU”, dodaju oni.

Snimci sa terena načinjeni u nekoliko navrata ovog proljeća, kako ističu,  pokazali su da količina građevinskog otpada na obalama Tare samo raste, ali i da CRBC nesmetano otvara nove deponije, bez ikakve kontrole nadležnih organa.

“Sve ovo dešava se uprkos apelima sa važnih međunarodnih adresa, poput one Evropskog parlamenta iz novembra prošle godine, kada je EP u svojoj rezoluciji za Crnu Goru naglasio potrebu za „za prestankom svih aktivnosti odlaganja otpada i izmjene riječnog korita i pružanjem široj javnosti pravovremenih i tačnih informacija o efektima izgradnje auto-puta na rijeku Taru”, navode iz MANS-a.

Uticaj izgradnje autoputa na rijeku Taru, kako naglašavaju,  prepoznala je i Evropska komisija u svom izvještaju za Crnu Goru, ali i UNESCO, pod čijim okriljem i zaštitom se nalazi kompletan sliv rijeke.

“Dodatno, izvještaj UNESCO-a objavljen prije nekoliko dana žestoko je demantovao resornog ministra Pavla Radulovića, koji je u medijskim istupima tvrdio da je sa rijekom sve u redu i da devastacije nema. Ipak, UNESCO navodi da će ostati vidljive posljedice izgradnje autoputa na rijeku, uprkos planu remedijacije, ali i da rijeka trpi još uvijek nejasne posljedice zbog izvođenja radova u njenom koritu, kao i da se mora donijeti hitan plan upravljanja tim posljedicama i uticajima”, tvrde oni.

Potpisnici pisma isto zaključuju ponovljenim zahtjevima za intervenciju Evropske komisije, od koje traže da od Vlade zahtijeva poboljšanje sveukupne transparentnosti projekta izgradnje autoputa, koja je na izuzetno niskom nivou, budući da je velika većina informacija o projektu proglašena tajnom, a da i ono malo informacija koje su javne ili do kojih se dođe kroz terenski rad – otkrivaju velike probleme u realiziji projekta.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
Wojwoda od netadzonatanStara PodgoricaCika mikiTrol
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Je li se mans kad oglasio zbog nagrdjivanja manastira i crkava

dzonatan
Gost
dzonatan

Oće li bit tih grantova a?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

E što je ova muka na ove koji su protiv svega.

Cika miki
Gost
Cika miki

Sto ocete od crne gore kad krecis kuci nidje ti ne kapne farba sto oce mans da ne gradimo auto put ili oce 90te milovac i ti calovicka nista odvratnije nisam cuo stizu dolari pa laprdate sa tim jezicinama najbolje da calovicki posaljem dva ovcara da snjima cuva taru

Trol
Gost
Trol

Ovaj text je glupost.
Da preceruju sa unistavanjem rijeke – preceruju, ali ovo 1 nije deponija, 2 – je NISTA u poredjenju sa gradskom deponijom Mojkovac koja se fizicki nalazi na obali tare… kad preceraju bagerom, onda vrate u grad dio smeca…

Send this to a friend